Ceturtdiena, 02.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds;

Cēsu Pils parkā tiks svinēti Meteņi

Daiga Janševska, 04.02.2011. 09:47

13. februārī no plkst.12:00 Cēsu pils parkā notiks Meteņu svinēšana „Meten's veda Pelnu dienu", kurā varēs piedzīvot Meteņu dienas tradīcijām atbilstošus pasākumus – iet budēļos, rotaļās un vizināties ar ragaviņām.
Cēsu Pils parkā tiks svinēti Meteņi

Svētku dalībniekus rotaļās iesaistīs, apdziedās un Meteņu garā izdancinās folkloras kopas „Dzieti" budēļi. Tā kā galvenā Meteņu dienas tradīcija ir vizināšanās no kalna, tad ikviens dalībnieks aicināts ierasties ar savām ragaviņām. Lai pie iedegtā ugunskura būtu jautrāka sildīšanās, noderēs līdzi paņemtais cienasts draugam.

Vārdu Meteņi saista ar vārdu mest (laikmeti, laika meti 'svētku laiks, svētku dienas, gavēnis). Meteni dažādos Latvijas novados mēdz dēvēt arī par Vastalāvi, Miesmeti, Lastavāgu, Miesmeti, Miezmežu dienu un citādi. Meteņu dienā notiek atvadas no ziemas un sākas pavasara gaidīšanas laiks, tāpēc svētkos tiek veikti nozīmīgi, auglību veicinoši rituāli, lai nodrošinātu nākamā gada ražas labu iznākumu. Meteņos pēdējo reizi pirms pavasara ļaudis maskojas un dodas gājienā no mājas uz māju, dziedādami, dancodami un dzīdami Meteni, tā veicinot auglību katrā sētā.

Pasākums bez maksas.

Foto: Cēsu viduslaiku pils mūris, autotrs D.Janševska

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV