Ceturtdiena, 02.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds;

Rīgas Lutera baznīcai - 120

Virsmācītājs K.Simanovičs, 10.02.2011. 11:59

24. februārī Rīgas Lutera baznīca atzīmēs savas iesvētes simtdivdesmito gadadienu. Pagodinot savu dievnamu simtivdesmitgadē, Lutera draudze rīko svētku nedēļas pasākumus no 21. līdz 27. februārim un uz tiem ielūdz ikvienu interesentu.
Rīgas Lutera baznīcai - 120

Baznīcas un draudzes 120 gadu jubilejai ir izraudzīts vadmotīvs „Es tevi svētīšu, un tu būsi par svētību" (1. Moz. 12:2), jo šo gadu laikā Lutera draudze un tās aktīvā darbošanās ir bijusi par svētību daudziem jo daudziem cilvēkiem – cauri gadu desmitiem tā ir pulcinājusi tuvākā un tālākā apkārtnē dzīvojošos, sniedzot cilvēkiem spēku un iedrošinājumu kā ikdienas situācijās, tā dzīves izšķirošos brīžos.

Savulaik Lutera baznīca tapa kā atbilde skumjam notikumam - kādā rudens vētrā apgāzās liellaiva, kas cēla ļaudis pāri Daugavai, lai viņi varētu nokļūt uz dievkalpojumu Jāņa baznīcā. Toreiz aizgāja bojā cilvēki. Vairs nebija šaubu – Torņakalnam ir nepieciešama sava baznīca.

Šobrīd Lutera draudzē reģistrēti ap 4500 locekļu. Vislielākais draudzes locekļu skaits reģistrēts 1905. gadā – 16 000, bet vismazākais 1980. gadā, kad draudzē bija vien 360 locekļu.

Šodien Rīgas Lutera baznīca ir nozīmīgs garīgs, kultūras un sociāls centrs Latvijā, kas ne tikai rūpējas par savu draudzes locekļu garīgo dzīvi, bet izstaro savu darbību arī ārpus savas draudzes robežām, nemitīgi rīkojot daudzveidīgus garīgās izaugsmes seminārus un nodarbības, organizējot labdarības akcijas līdzekļu vākšanai, piemēram, Klīniskajai bērnu slimnīcai, nodrošinot mazturīgos ar apģērbu un cita veida palīdzību. Baznīca bieži atver savas durvis daudzveidīgiem mūzikas dzīves notikumiem - sākot ar klasikas pērlēm un beidzot ar mūsdienu populārāko estrādes mākslinieku priekšnesumiem. Ik nedēļu baznīcā notiek četri dievkalpojumi, dažādi semināri un nodarbības – meditācijas vakari, Bībeles studijas, svētdienas skola, mākslas nodarbības. Vairākas reizes gadā interesentiem tiek piedāvātas iesvētes mācības nodarbības, pirmslaulību semināri, tiek rīkotas palīdzības grupas šķiršanos piedzīvojušajiem. Draudzes dzīve ir ļoti daudzveidīga – katrs, kas sevī izjūt aicinājumu, var iesaistīties kādā no brīvprātīgo grupām. Daudzveidīga ir arī draudzes mūzikas dzīve – darbojas koris, bērnu un ģitāristu ansamblis.

Lutera draudzē kalpo četri mācītāji – virsmācītājs Kaspars Simanovičs, mācītāji Indulis Paičs, Linards Rozentāls un Juris Rubenis.
Atzīmējot baznīcas simtdivdesmitgadi, tiks iesvētīts arī draudzes lepnums - jaunais draudzes centrs, kas tiek celts par saziedotiem līdzekļiem. Ir divi iemesli, kāpēc Lutera draudze izvelējusies celt tik vērienīgu draudzes centru. Pirmkārt, to nosaka ievērojamais draudzes locekļu skaits - lai sanāktu kopā, vajadzīgas plašas telpas. Otrkārt, draudzes centrs ir ne tikai funkcionāla celtne, tas ir nams, kas tiek celts Dievam par godu. Tam ir dziļi simboliska nozīme - vēlamies, lai šis draudzes centrs, tāpat kā dievnams Torņakalnā un neskaitāmas citas Dievu pagodinošas celtnes pasaulē, būtu daiļrunīga sava laikmeta liecība.

Svētku nedēļas pasākumus aicināts apmeklēt ikviens interesents.

Programma:

Katru vakaru Rīgas Lutera baznīcā plkst.18:00 notiks tematisks dievkalpojums:

21. februārī, pirmdien, 18:00 – dievkalpojums Baznīca un Vārds.
22. februārī, otrdien, 18:00 – dievkalpojums Baznīca un Klusums.
23. februārī, trešdien, 18:00 – dievkalpojums Baznīca un Kalpošana.
24.februārī, ceturtdien,
17:00 – par godu vēsturiskajai Rīgas Lutera baznīcas iesvētīšanai 1891. gada 24. februārī Draudzes centrā atklās izstādi par baznīcas un draudzes vēsturi.
18:00 – dievkalpojums Baznīca un Cilvēks.
25. februārī, piektdien, 18:00 – dievkalpojums Baznīca un Mūzika.
Pēc dievkalpojuma – „Gaismas nakts". Baznīca būs atvērta līdz rītausmai. Muzikāli meditatīvā noskaņā būs iespēja ieklausīties klusumā, Svēto Rakstu lasījumos, litānijās, brīvajās lūgšanās un dziesmās.
26. februārī, sestdien,
16:00 – koncerts Draudzes centra ziedotājiem. Piedalās: Evita Zālīte (soprāns) Oskars Petrauskis (saksofons), Rīgas Lutera draudzes koris (vad. Ilze Sprance un Kaspars Milaševičs), Santa Jākobsone (klavieres), Rijks Jansens (ērģeles, nīderlande).
18:00 – dievkalpojums Baznīca un Pasaule.
25.februārī, svētdien, 10:00 – svētku dievkalpojums ar arhibīskapa J.Vanaga piedalīšanos un draudzes centra iesvētīšana.

Foto: rigasluteradraudze.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV