Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Rīgā notiks Baltijas valstu konference par augstāko izglītību

Andra Mangale, 23.02.2011. 10:54

Komercdarbības un finanšu pētniecības aģentūra un Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā sadarbībā ar Latvijas Universitāti, Daugavpils Universitāti un Augstākās Izglītības padomi 2011.gada 24.februārī Latvijas Universitātē rīko praktisko konferenci "Augstākā izglītība un Baltijas valstu ilgtspējīgas un reģionāli līdzsvarotas attīstības iespējas stratēģijas Eiropa 2020 kontekstā".

Praktiskās konferences mērķis ir novērtēt Baltijas valstu augstskolu atšķirīgās un kopīgās iezīmes augstākās izglītības, zinātnes un pētniecības reformu gaitā, akcentējot gan konsolidācijas iespējas, gan potenciālu un veicamos uzdevumus stratēģijas Eiropa 2020 īstenošanā. Šajā kontekstā tiks aktualizēti jautājumi par izglītības pieejamību un kvalitāti un efektīvu sadarbības modeļu veidošanu starp augstskolām un pētniecības institūcijām gan Baltijas, gan plašākā mērogā. Tiks diskutēts par tēmām, kas skar jautājumu loku par zinātni, pētniecību un inovāciju augstskolās, un to saikni ar uzņēmējdarbību, kā arī par augstākās izglītības lomu reģionos.

Novērtējot Baltijas mēroga augstākās izglītības jautājumiem veltītas konferences īpašo nozīmi, Eiropas komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Iveta Šulca norāda: "Augstākā izglītība un zinātne ir neatraujami saistītas. Starptautiska sadarbība zinātnē ir pašsaprotama, savukārt augstskolu sadarbībā, kur tai jābūt tikpat pašsaprotamai, vēl ir daudz neizmantotu iespēju. Gan studentu, gan mācībspēku apmaiņa, gan kopīgu studiju programmu veidošana un īstenošana ir perspektīvs ceļš, kur esam tikai tā sākumā. Baltijas valstu ciešāka sadarbība šajā jomā labi saskan ar Latvijas un pārējo 26 Eiropas Savienības dalībvalstu kopīgi nospraustajiem mērķiem stratēģijā Eiropa 2020. Viens no šīs stratēģijas mērķiem ir izglītības līmeņa celšana, tostarp, nospraužot uzdevumu, ka pēc 10 gadiem augstskolu beigušo īpatsvaram vecuma grupā 30-34 gadi jāsasniedz 40%. Latvijā tas šobrīd ir tikai 26%. Runa šeit ir ne vien par izglītotu cilvēku īpatsvara palielināšanu sabiedrībā, bet vispirms par izglītības kā vērtības nostiprināšanu sabiedrības apziņā."

Komercdarbības un finanšu pētniecības aģentūras direktors Andris Nātriņš, raksturojot konferences gaitu, uzsver, ka konferences dienas kārtība būs ārkārtīgi piesātināta: "Plenārsēdē ar priekšlasījumiem uzstāsies Latvijas, Igaunijas un Lietuvas Izglītības un zinātnes ministriju vadošās amatpersonas un Eiropas Komisijas pārstāvji, savukārt četrās ekspertu diskusijās piedalīsies katras Baltijas valsts augstskolu un pētniecības institūtu vadītāji un eksperti. Taču līdz ar to vienas dienas laikā tās dalībniekiem būs reta iespēja iegūt priekšstatu par augstākās izglītības aktuālākajām problēmām un to risinājumiem kopējā Baltijas augstākās izglītības telpā."

Konferencē ir aicināti piedalīties atbildīgo valsts institūciju pārstāvji, augstskolu un pētniecisko institūtu vadītāji no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas, Eiropas Komisijas Izglītības un kultūras ģenerāldirektorāta pārstāvis, ārvalstu vēstnieki, Latvijas augstskolu studentu un jauno zinātnieku organizāciju pārstāvji, nevalstisko organizāciju pārstāvji, izglītības eksperti un augstākās izglītības un pētniecības attīstībā ieinteresētie uzņēmumu vadītāji.

Uzaicinot tik dažādu jomu pārstāvjus, konferences rīkotāji vēlas uzsvērt, ka būtiskas pārmaiņas augstākajā izglītībā ir iespējams veikt, iesaistot plašu ieinteresēto pušu spektru, nevis tikai šauru akadēmisko grupu pārstāvjus vienas valsts vai pat reģiona robežās.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV