Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Sākusies tautas skaitīšana 2011

Tija Ezeriņa, 01.03.2011. 14:58 | komentāri (1)

Šodien sākās 2011.gada tautas skaitīšanas pirmais posms – desmit dienu periods, kad mājaslapā www.tautasskaitisana.lv ir atrodama saite uz tautas skaitīšanas anketu, kuru ikviens iedzīvotājs var aizpildīt tiešsaistē.
Sākusies tautas skaitīšana 2011

Šī ir pirmā tautas skaitīšana Latvijā, kad anketas ir iespējams aizpildīt elektroniski. 2011.gada tautas skaitīšanā iedzīvotājiem uzdos jautājumus par ģimenes stāvokli, ekonomisko aktivitāti, izglītību, tautību, valodu, kuru pārsvarā lieto mājās. Uzdos jautājumus arī par mājokli un emigrējušām personām.

„Tā kā tik plaša iespēja izmantot internetu valstiski svarīga projekta realizēšanā mūsu valstī ir pirmoreiz, kā arī ņemot vērā to, ka internets ir pieejams aptuveni 50-60% iedzīvotāju, šoreiz izvēlējāmies kombinēto aptaujas metodi. Tas ir, līdz 10.martam anketu varēs aizpildīt elektroniski, savukārt no 17.marta līdz 31. maijam tos, kuri nebūs aizpildījuši anketu internetā, aptaujās tautas skaitītāji," skaidro Aija Žīgure, Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) priekšniece.

Mērķis - kvalitatīva un pilnīga informācija par visiem Latvijas pastāvīgajiem iedzīvotājiem

Tāpat kā iepriekšējās tautas skaitīšanās, arī šoreiz CSP mērķis ir iesaistīt šajā valstiski svarīgajā pasākumā vairāk iedzīvotāju, lai iegūtu kvalitatīvu un pilnīgu informāciju par visiem Latvijas pastāvīgajiem iedzīvotājiem un mājokļiem.

Tautas skaitīšana nav tikai formalitāte, iegūtie dati ir svarīgi valstij kopumā. To uzsver arī Ekonomikas ministrs Artis Kampars: „Tautas skaitīšana ir vajadzīga mums, mūsu valstij, jo mēs iegūsim informāciju, kas palīdzēs precīzāk prognozēt valsts un reģionu attīstību, noteikt prioritātes. Tautas skaitīšana sniegs atbildes pašvaldībām, lai plānotu sociālo attīstību, biznesa struktūrām, lai izvērtētu darbības efektivitāti dažādos reģionos, kas savukārt kopumā sekmēs valsts ekonomisko izaugsmi."

Tieši tādēļ arī tika organizētas dažādas aktivitātes, lai vērstu sabiedrības uzmanību uz šo valstij svarīgo projektu. Kustībā „Es piedalos tautas skaitīšanā" tika aicināti piedalīties Latvijas lielākie uzņēmumi. Latvijas iedzīvotājiem bija iespēja piedalīties CSP un mārketinga komunikāciju aģentūras „Alpha Baltic" rīkotajā kampaņā „2011.gada tautas skaitīšanas dziesma".

Jāmin, ka iepriekš minētajā konkursā uzvarēja žūrijas un tautas balsojuma kopvērtējumā grupas „Soultap" un Ilvja Faulbauma dziesma „Tautas skaitīšana".

Padomāts par iedzīvotāju datu drošību un konfidencialitāti

Gatavojoties iedzīvotāju aptaujai internetā, CSP prioritāte ir bijusi datu drošība un konfidencialitāte. Ir veikti visi nepieciešamie administratīvie, tehniskie un organizatoriskie pasākumi, lai novērstu neatļautu piekļuvi informācijai, tās sagrozīšanu vai izplatīšanu, nejaušu vai neatļautu iznīcināšanu. Visas tautas skaitīšanas procesā iesaistītās personas ir apmācītas informācijas drošības un datu aizsardzības jautājumos.

Ikviens var izvēlēties sev ērtāko un pieņemamāko veidu, kā autorizēties, lai piekļūtu tautas skaitīšanas anketai mājaslapā www.tautasskaitisana.lv . To varēs izdarīt kādā no šiem trīs veidiem: ievadot personas kodu un pases numuru vai internetbankas autorizācijas līdzekļus (Citadele banka, DnB NORD Banka, Latvijas Krājbanka, SEB banka vai Swedbank), vai e parakstu.

Izmantojot kādu no autorizācijas metodēm, lai tautas skaitīšanas anketas aizpildītu internetā, sistēma piedāvās unikālu, katram iedzīvotājam izveidotu anketu. Anketu aizpildīt var vienā vai vairākās autorizācijas reizēs, kā respondentam būs ērtāk. Pārtraucot anketas aizpildīšanu, lai ievadītie dati saglabātos, jānospiež pogu „Pārtraukt". Kad sniegtas atbildes uz visiem jautājumiem, iedzīvotājam jānospiež poga "Pabeigt".

Atbalsts no bibliotēkām un arī no Lattelecom

Sadarbībā ar valsts aģentūru „Kultūras informācijas sistēmas" par tautas skaitīšanas anketas aizpildīšanu internetā ir apmācīti arī bibliotekāri, kuriem ir pieejamas īpaši sagatavotas norādes.

„Mēs ļoti labi izprotam, ka ne visiem iedzīvotājiem mājās ir internets, tieši tādēļ sadarbība ar bibliotēkām ir īpaši būtiska, jo uz turieni var doties ikviens iedzīvotājs, lai piekļūtu internetam. Turklāt laikā no 1.marta līdz pat 10.martam Lattelecom nodrošina arī bezmaksas bezvadu internetu, lai piekļūtu tautas skaitīšanas mājas lapai www.tautasskaitisana.lv . Mēs aicinām ikvienu izmantot šis iespējas, kā arī jauniešiem palīdzēt saviem vecvecākiem un vecākiem aizpildīt anketas tiešsaistē!" aicina A.Žīgure.

Būtiski atcerēties, ka anketu internetā var aizpildīt arī par citiem ģimenes locekļiem, ar kuriem kopā dzīvojat un saimniekojat! Lai to izdarītu, jāzina pārējo ģimenes locekļu personas kodi.

Ja iedzīvotājiem ir šaubas vai jautājumi par tautas skaitīšanas norisi, interneta anketas aizpildīšanu, tad ikviens ir aicināts sazināties ar CSP, zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni 80000777.

2011.gada tautas skaitīšanas otrais posms sāksies 17.martā, kad pie tiem iedzīvotājiem, kuri nebūs aizpildījuši anketas internetā, dosies tautas skaitītāji.

Tautas skaitīšana tiek organizēta saskaņā ar Tautas skaitīšanas likumu un Eiropas Parlamenta un Padomes 2008.gada 9.jūlija Regulu (EK) Nr. 763/2008 par iedzīvotāju un mājokļu skaitīšanu. Minētās regulas 5.panta 1.punkts nosaka, ka tautas skaitīšana ir īstenojama 2011.gadā.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV