Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Uzņēmumi un pašvaldības turpina pieteikties Zemes stundai

Edīte Husare, 24.03.2011. 14:45

26. martā plkst. 20:30 Pasaules Dabas Fonds rīko akciju Zemes stunda, kuras laikā katrs ir aicināts uz vienu stundu izslēgt apgaismojumu, lai simboliski parādītu savu apņemšanos planētas labā. Akcija notiks vairāk nekā 130 pasaules valstīs, arī Latvijā. Šogad ikviens dalībnieks tiek aicināts apņemties kādu videi draudzīgas rīcības īstenošanu, ko varētu paveikt ikdienā.
Uzņēmumi un pašvaldības turpina pieteikties Zemes stundai

Šobrīd akcijā Zemes stunda oficiāli dalību jau ir apstiprinājušas 37 Latvijas pašvaldības - Rīga, Saulkrasti, Dundaga, Roja, Ādaži, Jaunpiebalga, Beverīna, Kuldīga, Daugavpils, Pāvilosta, Aglona, Rundāle, Pļaviņas, Carnikava, Ogre, Rucava, Jūrmala, Olaine, Dobele, Kocēni, Lielvārde, Rugāji, Skrīveri, Ropaži, Balvi, Preiļi, Jelgava un Jelgavas novads, Tukums, Jaunpils, Krāslava, Liepāja, Ķegums, Jēkabpils, Ventspils, Talsi un Limbaži. Akciju, domājot par resursu taupību ikdienā, atbalsta arī LR Saeima. Apņēmību piedalīties paudis Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Zemes stundas laikā vairākās no pašvaldībām notiks īpaši Zemes stundai veltīti pasākumi. Rīgā sestdien, 26.martā sākot no 19:00 klubā "Nabaklab" (Z.A.Meierovica bulvārī 12, Rīgā) ikviens ir aicināts uz Zemes stundas sagaidīšanas pasākumu, kura laikā būs iespējams izliet savu Zemes stundas sveci, uzrakstīt apņemšanos planētas labā un klausīties akustisku koncertu Latvijas mūziķu (Tēja vienam, Imants Daksis un Momend) sniegumā. 20:30 –21:30 no izlietajām svecēm veidosim simbolisko Zemes stundas 60+ zīmi pie Brīvības pieminekļa un vērosim apgaismojuma izslēgšanu nozīmīgiem objektiem Rīgā. Pasākums ir bezmaksas. Ogres novadā tiks organizēts pasākums pie Ogres kultūras centra - spēles, akustiski muzikāli priekšnesumi, dažādi priekšlasījumi sveču un lāpu gaismā, novada domes priekšsēdētāja uzruna un citas aktivitātes. Liepājā muzicēs folkloras kopa "Vēlavas" un "Saknes", svecīšu stundu ar dziesmām pieskandinās "Austras bērni" un citi muzikanti. Cēsīs, pilsētas centrā, tiks cepta īpašā maize, skanēs dzīvā mūzika, pirmo reizi gaisma tiks izslēgta arī Vienības piemineklim.

Daudzi cilvēki Latvijā un pasaulē izvēlas organizēt savu Zemes stundu – veidot kādu kopīgu pasākumu sveču gaismā ar draugiem un ģimeni, doties vērot zvaigznes, priecāties un būt kopā. Arī vairāki restorāni un kafejnīcas Rīgā iedegs sveces un piedāvās īpašu Zemes stundas atmosfēru – piemēram, restorāns Kaļķu vārti un Kamadena Rīgā, SPA Hotel Pegasa pils Jūrmalā.

Akciju Zemes stunda ar savām aktivitātēm atbalsta arī uzņēmumi, izslēdzot apgaismojumu biroju ēkām un reklāmām. Latvijā Zemes stundai atbalstu apstiprinājuši Swedbank, Aldaris, Tele2, Latvenergo, Latvijas Dzelzceļš, Madara cosmetics, Nordea banka, Rīgas nami, citylight.net, kā arī SEB banka, kas speciāli akcijai kopā ar grupu "Instrumenti" izveidojuši īpašu Zemes stundas video klipu.

Šogad akcija Zemes stunda aicina katru apņemties kādu videi draudzīgas rīcības īstenošanu, ko varētu paveikt ikdienā. Ja kaut vienu nelielu lietu skolnieks var mainīt savā klasē, darbinieks darba vietā, pašvaldība savā teritorijā, tad, savienojot tās kopā visā pasaulē, iespējams mainīt ļoti daudz. Citu pasaules iedzīvotāju apņemšanos var redzēt un savu pievienot mājas lapā: http://www.beyondthehour.org/

Akcija Zemes stunda aizsākās 2007. gadā Sidnejā, kad 2 miljoni cilvēku izslēdza apgaismojumu savos mājokļos uz vienu stundu, lai tādējādi demonstrētu attieksmi pret klimata izmaiņām. 2008. gadā akcijā piedalījās jau vairāk kā 50 miljoni cilvēku no visas pasaules. 2009. gadā Zemes stunda vienoja simtiem miljonu cilvēku, vairāk nekā 3900 pilsētas 88 valstīs, bet 2010. gadā Zemes stunda bija kļuvusi par lielāko globālo akciju, pārspējot visu iepriekš cerēto - akcijā piedalījās simtiem miljonu cilvēku vairāk nekā 120 valstīs 4000 pilsētās, kuru vidū arī daudzas Latvijas pašvaldības.

Zemes stundas 2011 draugi Latvijā ir reklāmas aģentūra Leo Burnett Riga, TV3, TV6, 3+, Star FM, Draugiem.lv, laikraksts „Diena", portāls diena.lv, portāls TVnet, Zaļā josta, pilna servisa kopētava CopyPro, Latvijas Universitātes Studentu padome, Fotoakadēmija, MADARA Drinks un MADARA Cosmetics.

Vairāk informācijas meklējiet Pasaules Dabas Fonda mājas lapā: http://www.pdf.lv/

Visu jaunāko ātri iespējams uzzināt, sekojot Pasaules Dabas Fondam: http://twitter.com/pdf_latvija

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV