Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

(Ne)izpratne par demokrātiju

Ainārs Leijējs, 09.05.2007. 00:00 | komentāri (2)

Izrādās, ka igauņu bāleliņi nav vienīgie, kuriem jācieš no ielu vardarbības. Simtiem francūžu ir iesaistījušies grautiņos, paužot neapmierinātību ar Nikolā Sarkozī uzvaru Francijas prezidenta vēlēšanās(1). Jācer, ka nelikumīgie protesti neievilksies tikpat ilgi kā 2005.gada Parīzes nemieri.
(Ne)izpratne par demokrātiju

Nemieriem Igaunijā un Francijā ir atšķirīgi iemesli. Pirmajā gadījumā sašutums ir par Bronzas kareivja un padomju kareivju mirstīgo atlieku pārvietošanu prom no Tallinas centra. Savukārt, franču neapmierinātību ir izsaukusi konservatīva prezidenta ievēlēšana.

Lai gan abās valstīs notikušie grautiņi ir noziedzīdzīgi un civilizētā sabiedrībā nepieņemami, visvairāk pārsteidz Francijas gadījums. Cilvēki, demolējot skatlogus un ielās novietotos transportlīdzekļus, izsaka protestu pret demokrātiski ievēlētu prezidentu!? Jāņem vērā, ka N. Sarkozī savu pretinieci no sociālistu bloka Segolēnu Rojālu balsošanā apsteidza ar sešu procentu parsvaru. Nav parādījusies autoritatīva informācija par pārkāpumiem vēlēšanu norisē, tāpēc viņa uzvara nav apšaubāma. Demokrātija ir vairākuma vara, kura respektē mazākuma tiesības. Cilvēkiem ir jāsaprot, ka, ja vairākums vēlēšanās ir devis varu kādai ideoloģijai, tai ir jāļauj strādāt.

N. Sarkozī pat vēl nav stājies pie pienākumu pildīšanas, lai varētu sākt kritizēt tā darbus.

Kā jau easyget.lv ir agrāk norādījis, pilsoniskajai sabiedrībai savs viedoklis ir jāizsaka likumīgā veidā. Vardarbīgajiem protestētājiem būtu prātīgāk nevis sēdēt cietumā, bet gan savu enerģiju izlietot, stiprinot „valdības sargsuņus”. Tas nozīmē aktīvu iesaistīšanos nevalstiskajās organizācijas (NVO), kuras kontrolē valdības darbu. Darbojoties NVO, cilvēkiem ir jāspēj arumentēt savas pretenzijas, kritizējot valdību. To var izdarīt pētot dokumentus, analizējot situācijas, apkopojot viedokļus u.tml. Protams, tas nav tik vienkārši kā dauzīt privātīpašumu logus, tomēr daudz produktīvāk. Ja indivīds dzīvo sabiedrībā, kur ir garantētas tiesības izpausties, izmantojot vārda, pulcēšanās un politiskās aktivitātes brīvību, viņam nav tiesību rīkoties pretlikumīgi.

Opozīcija būs noderīga, kad vajadzēs sekot līdzi, kā N. Sarkozī pilda prezidenta amata pienākumus. Vai viņš pārāk strauji neved Franciju „mežonīgā kapitālisma” apskāvienos un vai, kā konservatīvajam pienākas, stāv tradicionālo vērtību sardzē.

1 - www.leta.lv
foto - sarkozyblog.free.fr

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV