Ceturtdiena, 02.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds;

Par godu „Vidzemes tirgus" 135. jubilejas gadam sākti rekonstrukcijas darbi

Ivars Jakovels, 30.03.2011. 10:12 | komentāri (1)

Sākoties jaunajai tirgošanās sezonai, Rīgas pašvaldības akcijas sabiedrība „Rīgas Centrāltirgus" veic tirdzniecības vietu sakārtošanu. Kā viens no pirmajiem par godu tirdzniecības vietas 135 gadu jubilejas gadam uzstādītas „Vidzemes tirgus" jaunas izkārtnes un informācija par tirgošanās plača darba laikiem. Šogad tiks veikti arī virkne citu rekonstrukcijas darbu „Vidzemes tirgū".
Par godu „Vidzemes tirgus" 135. jubilejas gadam sākti rekonstrukcijas darbi

Atjaunotajām „Vidzemes tirgus" izkārtnēm izvēlēts grafiskās izteiksmes veids, kas atgādina par šīs tirgošanās vietas ilgo pagātni ar savu īpašo omulību, mājīgumu, saviesīgumu un personiskumu. Vienlaicīgi mākslinieki panākuši izkārtnes grafiskā dizaina iekļaušanos kopējā tirdzniecības kvartāla apbūves arhitektūras stilistikā un RPAS „Rīgas Centrāltirgus" korporatīvajā dizainā.

Rūpējoties par apkārtējo vidi un pašvaldības akciju sabiedrības līdzekļu ietaupījumu, „Rīgas Centrāltirgus" retro stila Brīvības ielas ieejas izkārtnes izgatavošanai izvēlējies mūsdienīgāko un elektroenerģiju taupošo tehnoloģiju pielietojumu. „Vidzemes tirgus" ieejas mezgla izkārtnes izgaismojumam izmantotas LED diodes, kas ietaupa līdz 85% elektroenerģijas un izceļas ar ievērojamu ilgmūžību – tās paredzētas 50 000 darba stundām.

Šogad „Vidzemes tirgū" tiks nojaukti arī vecie tirdzniecības kioski un sakārtotas puķu tirdzniecības vietas, kā arī izbūvēti jauni kioski un tirdzniecības modeļi, kas būs ieturēti vienotā dizainā.

Vidzemes tirgus darbojas jau kopš 1876. gada – tagadējās Jaunās Ģertrūdes baznīcas vietā, kur tas izveidojies pie artēziskās akas, jeb Lielā pumpja, bet 1902. gadā to pārceļ uz labiekārtotu teritoriju, kur tas atrodas arī šodien. 1902. gada 15. oktobrī tiek atklāti divi Aleksandra (tagadējā Vidzemes) tirgus paviljoni un pārvaldes ēka Brīvības un Matīsa ielu stūrī. Tirgus ēkas celtas eklektisma stilā ar metāla formu pārsegumiem – pēc arhitekta Reinhoda Šmēlinga projekta. Tirgus paviljoni būvēti stingri atbilstoši savai funkcijai. Garo, plašo ēku atdzīvina rotaļīgie frontoni, kuru pacēlums nosedz augstā jumta konstrukciju. Viens no paviljoniem bija pirmā slēgtā tipa tirdzniecības halle Rīgā, paredzēta gaļas tirdzniecībai. Otrs – atklātā halle – tirdzniecībai ar citiem pārtikas produktiem. Tirgus celtniecības kopējās izmaksas tolaik bijušas 235 tūkstoši rubļu.

„„Vidzemes tirgus" ir īpašs Rīgas tirgu vidū. Šajā 135 gadus senajā tirgus placī ne vien pircējs zina pārdevēju, bet arī tirgotājs pazīst savu pircēju. Zina viņa gaumi, vajadzības un rocību. Tas viss rada fantastisku gaisotni un tirgošanās prieku katram tirdziniekam – kā pircējam, tā pārdevējam", stāsta RPAS „Rīgas Centrāltirgus" valdes priekšsēdētājs Anatolijs Abramovs.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV