Piektdiena, 17.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Umberts, Herberts, Dailis;

Pasaules mēroga zinātnieku tikšanās konferencē „Funkcionālie materiāli un nanotehnoloģijas"

LU Preses centrs, 01.04.2011. 13:28

No 5. līdz 8. aprīlim Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūtā norisināsies gadskārtējā starptautiskā konference „Funkcionālie materiāli un nanotehnoloģijas — FM&NT-2011", kuru atklās LR premjerministrs Valdis Dombrovskis, LU rektors Mārcis Auziņš un Zinātnes, LR IZM Tehnoloģiju un inovāciju departamenta direktore Irina Arhipova.

Starptautiskās zinātniskās konferences „Funkcionālie materiāli un nanotehnoloģijas — FM&NT-2011" laikā dalībnieki no visas pasaules var iepazīties un dalīties pieredzē par jaunākajiem zinātniskajiem sasniegumiem, tendencēm un aktivitātēm inovatīvo materiālu pētniecībā un dizainā, izmantojot modernās nanotehnoloģiju metodes. Konferences mērķis ir veicināt sadarbību zinātnes, izglītības un inovatīvās uzņēmējdarbības sfērās, lai nākotnē attīstītu materiālu un izstrādājumu ražošanu ar augstu pievienoto vērtību.

Šogad konferencē galvenokārt tiks iztirzātas šādas zinātniskās tēmas: materiālu un procesu teorētiskie pētījumi un modelēšana; materiāli enerģētikai, Saules enerģijas foto-elektriskajiem pārveidotājiem un atjaunojamās enerģijas tehnoloģijām; daudzfunkcionāli neorganiskie, organiskie un hibrīdie materiāli fotonikai, mikro un nanoelektronikai un jaunas metodes nanostruktūru pētījumiem, inovatīvo materiālu pielietojums zinātnē un tautsaimniecībā.

FM&NT-2011 piedalīsies materiālzinātnieki, pētnieki, inženieri un studenti no universitātēm, akadēmijām, pētniecības institūtiem un saistīto industriju uzņēmumiem.

Konference iegūst arvien lielāku popularitāti starptautisko zinātnieku vidū. Šogad savu dalību konferencē apstiprinājuši vairāk nekā 260 dalībnieki no 23 valstīm: Igaunijas, Lietuvas, Polijas, Dānijas, Francijas, Zviedrijas, Nīderlandes, Spānijas, Vācijas, Beļģijas, Čehijas, Itālijas, Rumānijas, Brazīlijas, Indijas, kā arī no Krievijas, Kazahstānas, Azerbaidžānas, Gruzijas, Baltkrievijas, Ukrainas, Uzbekijas un, protams, Latvijas.

Kopumā konferences darba kārtībā ir pieteikti un apstiprināti 1 plenārais, 22 ielūgtie, 49 mutiskie un 179 stenda referāti. Ielūgtie referenti ir uzaicināti no pasaulē atzītiem izpētes centriem un universitātēm — Kadarašas Franču alternatīvo enerģiju un atomenerģijas komisijas centra (Francija), Nobela prēmijas laureāta Peter Grünberg institūta (Vācija), Upsalas universitātes (Zviedrija) un citām nozīmīgām zinātniskajām institūcijām.

Atsevišķās sanāksmēs tiks diskutēts par sadarbības uzsākšanu kopēju projektu ietvaros, zinātnes attīstību attiecīgajās valstīs, valsts un politisko atbalstu. Šogad liels uzsvars tiks likts uz 'Baltic Science link' izveidošanu — zinātniskās sadarbības un kopēju pētniecisko interešu nodibināšanu starp visām Baltijas jūras valstīm — Baltic See Region Programme 2007-2013.

Īpaša uzmanība tiks veltīta LU Cietvielu fizikas institūta iniciatīvas Eiropas līmeņa pētniecības centra „Latvijas Nanostrukturēto materiālu centrs" (LATNANO-C) izveidošanas apspriešanai. LATNANO-C būtība ir veidot gan Latvijas, gan starptautisko zinātnisko institūciju sadarbības ietvaru zinātnes resursu koncentrēšanai Eiropas līmeņa pētniecībai zinātnes prioritārajos virzienos, sekmējot Latvijas tautsaimniecības prioritāro nozaru un sabiedrības attīstību.

Šādu projektu sagatavošana un saskaņošana patreizējā brīdī iet kopsolī ar notiekošajām aktualitātēm Latvijas mērogos — Valsts nozīmes pētniecības centru un Kompetences centru veidošanu.

Konferences mājas lapa: www.fmnt.lu.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV