Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Zināmi konkursa "eXperiments" finālisti

Andris Siksnis, 12.04.2011. 09:11

Pēc sīvas prātu cīņas divu mēnešu garumā noskaidrotas piecas komandas, kas cīnīsies par Latvenergo koncerna erudīcijas konkursa "eXperiments" uzvarētāju titulu. Tikai viena komanda no katra Latvijas reģiona – Kurzemes, Vidzemes, Zemgales, Latgales un Rīgas – aizstāvēs savu, skolas un reģiona godu fināla spēlē LNT tiešraidē šī gada 7. maijā.
Zināmi konkursa "eXperiments" finālisti

Televīzijas spēlē jauniešiem būs jāpierāda sava erudīcija, risinot uzdevumus, kuriem nepieciešamas gan skolā apgūtās teorētiskās zināšanas, gan atjautība un spēja radoši domāt, lai sasniegtu visu komandas biedru kopīgo mērķi – uzvaru konkursā "eXperiments". Dalībnieku zināšanām un prasmēm līdzi sekos raidījuma vadītājs Lauris Reiniks. Zinošākā un veiksmīgākā komanda iegūs galveno balvu – ceļojumu uz Vidusjūras teiksmaino salu Krētu.

Neklātienes finālā labākos rezultātus uzrādījušas un fināla spēlē par Latvijas jauno erudītu titulu cīnīsies:
no Kurzemes reģiona – Māteru Jura Kazdangas pamatskolas komanda „Zibšņi",
no Vidzemes reģiona – Gulbenes 2. vidusskolas komanda „Voltiņš",
no Zemgales reģiona – Auces vidusskolas komanda „Kāpostiņi",
no Latgales reģiona – Aglonas vidusskolas komanda „Smaidīgie Omi",
no Rīgas reģiona – Rīgas 94. vidusskolas komanda „Potenciāls".

Konkursa pastāvēšanas 16. gadā "eXperimentēt" pieteicās rekordliels komandu skaits no visiem Latvijas reģioniem – kopumā 220 komandu jeb 1540 skolēnu no 8. un 9. klasēm kopā ar skolotājiem konsultantiem. Lai kvalificētos noslēguma spēlei, komandām bija jāveic vairāki sarežģīti un laikietilpīgi pārbaudījumi. Vispirms skolēni atbildēja uz iesildīšanās jautājumiem, vēlāk startēja "eXperimentālajā izaicinājumā", izstrādājot cietos riekstus saviem konkurentiem un lauzot galvas, lai iegūtu atbildes uz vairāk nekā 300 konkurentu sagatavotajiem uzdevumiem. Neklātienes noslēdzošajā kārtā – vairs tikai 25 komandu konkurencē – dalībnieki cītīgi risināja ekspertu sagatavotus, āķīgus fizikas uzdevumus. Lai atvilktu elpu no cipariem, formulām un teorijām, skolēniem bija jāsagatavo arī radošais uzdevums – komikss ar prognozēm par elektrības attīstību pēc 20 gadiem.

AS "Latvenergo" Komunikācijas projektu daļas vadītāja Raja Kočanova vērtē: „Šogad "eXperimentā" laiks rit nemanot. Vēl nesen priecājāmies par plašo komandu skaitu un iepazināmies ar dalībniekiem, bet jau drīz tiksimies fināla spēlē. Mūs turpina pārsteigt arvien pieaugošā jauniešu atbildība. Kaut arī tuvojas mācību gada beigas un eksāmenu laiks, komandu dalībnieki ir stingri apņēmušies pabeigt iesākto, turklāt iespējami augstā kvalitātē. Pusaudži prot plānot savu laiku un nepagurst pie pirmajām grūtībām, tāpēc prognozēju, ka sagaidīsim pārsteidzošus rezultātus. Lielāko gandarījumu sniedz interese par fiziku un enerģētiku – šajās jomās nepieciešami ne tikai zinoši un spējīgi speciālisti, bet arī aktīvas un mērķtiecīgas personības."

2011. gadā Latvenergo erudīcijas konkursu "eXperiments" atbalsta portāls draugiem.lv, skolēnu un studentu karte "ISIC", apgāds "Lielvārds", tūrisma aģentūra "FTB", žurnāls "Ilustrētā Zinātne", piedzīvojumu parks "Mežakaķis", vertikālais vēja tunelis "Aerodium", galda spēļu veikali "LUDO", pica "Lulū", elektronisko pakalpojumu sniedzējs "Lattelecom" un portāls tvnet.lv.

Konkursa ''eXperiments'' ideja sākusies jau 1995. gadā, kad pamatskolu jaunieši piedalījās konkursā "Vatiņš". Laika gaitā konkurss guvis vairākus skanīgus nosaukumus – "Voltiņš", "Kam gaišākā galva?", bet nu jau piekto gadu ir pazīstams ar nosaukumu "eXperiments". Konkursa laikā 8. un 9. klašu skolēni var pierādīt, cik labi ir apguvuši pamatskolas obligāto mācību vielu, kā arī interesantā veidā atkārtot un iegūt papildu zināšanas fizikā un enerģētikā, turklāt "eXperiments" ir lieliska izdevība skolas vārda un skolēnu zināšanu popularizēšanai Latvijas mērogā, lai atklātu, kurā Latvijas pilsētā un reģionā mīt erudītākie jaunieši un nākotnes eksakto jomu speciālisti.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV