Ceturtdiena, 02.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds;

Lieldienu sarīkojumi Rīgā

Ilona Brūvere, 20.04.2011. 09:25

Lieldienas ir pavasara saulgrieži, kad gaisma svin uzvaru pār tumsu. Šos priecīgos, gaišos un cerīgos svētkus pēc garās ziemas svinam par godu pavasarim un saules atnākšanai. Svētku rituāli veicina zemes atmodu, lai nodrošinātu tās auglību un svētību. Kristīgo Lieldienu tradīcijas mūsdienās savijušās ar latviskajām, kas saistītas ar ticējumiem par laika pareģošanu, auglības nodrošināšanu un veselību. Lieldienu rītā jāceļas agri, lai redzētu, kā saulīte rotājas, un jāmazgājas tekošā ūdenī, kas tek pret sauli. Tas palīdz iegūt možumu, gaišu prātu, veselību un skaistumu, vēsta ticējums. Lieldienas ik gadu svinam ar olu krāsošanu, šūpošanos un dāvanām.
Lieldienu sarīkojumi Rīgā

Šogad dāvanas Rīgā ikviens var sagatavot Porcelāna muzeja Radošajā darbnīcā (Kalēju ielā 9/11), sestdien un svētdien, 23 aprīlī un 24. aprīlī, no plkst. 11.00 līdz 18.00. Darbnīca aicina piedalīties olu krāsošanā gan bērnus, gan pieaugušos. Apmeklētājiem tiek piedāvātas porcelāna olu formas, kuras var gan apgleznot, gan izmantot dekorēšanai (Materiālu izmaksas Ls 0.75-Ls 2 .50).

Olu krāsošana ir viena no raksturīgākajām Lieldienu tradīcijām. Ar olām Lieldienās saistīti daudzi ticējumi un rotaļas. Meitas dod olas puišiem par šūpošanu, ar olām mainās, ar tām sitas. Ola svētkos ir kā dzīvības, auglības un saules simbols. 25. aprīlī plkst. 12.00 Kultūras centra Iļģuciems pagalmā (Lidoņu ielā 27) skanēs Lieldienu dziesmas, noritēs dejas un rotaļas "Saules aplī". Piedalīsies dejotāji no TDA "Latve" un "Dejotprieks", folkloras kopa "Laiksne", "Sprīdīša skola" un "Hāgenskalna muzikanti". "Saules aplī" Iļģuciemā laipni gaidīti gan rīdzinieki, gan pilsētas viesi.

Tāpat kā olu krāsošana, arī šūpoļu kāršana un šūpošanās ir viena no galvenajām tradīcijām Lieldienās. Tas ir maģisks rituāls, kas simbolizē saules dancošanu Lieldienu rītā, lai tā iešūpotos un saulei būtu vieglāk uzkāpt debesu kalnā. Šūpošanās pieder pie kustību auglības aktiem līdzīgi dancošanai. 24. aprīlī plkst. 14.00 kopā ar folkloras kopu "Skandinieki" un Imantas dejotājiem Kultūras un atpūtas centrā "Imanta" (Anniņmuižas bulvārī 29) ikviens aicināts uz "Lieldienām Imantā". Dancošana, olu ripināšana, rotaļas un amatnieku darbnīcas visiem. "Skandinieki" aicinās pulkā godāt tradicionālo Lieldienu, celties, lai sveiktu Sauli, gūtu svētību un spēku nākamam gadam, liks dzīt prom tumsas- un sasaukt dvēseles putnus.

Ieeja Lieldienu pasākumos ir bez maksas.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV