Sestdiena, 04.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Viola, Vizbulīte, Vijolīte;

Fizmatdienas 2011 - eksaktajām zinātnēm Latvijā būt

Ingrīda Buliņa, 27.04.2011. 10:12

Šogad jau 41. reizi notiek lielākie un skaļākie studentu svētki Latvijā – Fizmatdienas 2011.
Fizmatdienas 2011 - eksaktajām zinātnēm Latvijā būt

Lai gan periodiski tiek ziņots, ka Latvijā ir liels studentu skaita īpatsvars attiecībā pret kopējo iedzīvotāju skaitu, nevienam nav noslēpums, ka eksakto zinātņu studentu skaits ir katastrofāli zems. Tomēr un tieši tāpēc fizmati - Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes studenti – ir aktīvi un nekautrējas to skaļi apliecināt katru gadu, vienlaicīgi par savu mērķi izvirzot savas nozares popularizēšanu.

"Mūsu nav daudz, bet mēs vēlamies pievērst sabiedrības uzmanību šai tēmai un likt par to runāt atkal un atkal, piesaistot arvien vairāk studētgribošo izvēlēties tieši šo nozari kā savējo. Mūsu mērķis – lai fizmatos studētu tikpat jauniešu kā humanitāro un sociālo zinātņu fakultātēs, " norāda Ingrīda Buliņa, Fizmatdienu 2011 galvenais organizators. "Medijos un sabiedrībā virmo noskaņa – Latvijai vajadzīgas inteliģentas inovatīvas idejas ražošanai, bet kur lai tās rastos, ja ne pie mums – fizmatos?" viņa norāda.

Arī šogad svinības paredzētas plašas un vērienīgas, akcentējot gan zinātnisko, gan emocionālo fizmatu – sākot ar Zinātnes kafejnīcu un diskusijām par aktuālo zinātniskas tēmas ietvaros, beidzot ar sadziedāšanās gājienu par Rīgas ielām, kā arī laivu braucienu Fizmatdienu 2011 noslēgumā.

Īsi par programmu

Fizmatdienas 2011 norisināsies no 3. līdz 8. maijam, bet jau pirms tam paredzēti svētku ievada pasākumi.

Pirmais no tiem gaidāms jau aprīļa beigās – 30. aprīlī no plkst.11:00, kad kopā ar talkotājiem citur Latvijā Fizikas un Matemātikas fakultātes teritorijā Zeļļu ielā 8, Rīgā notiks Lielā Fizmatu Talka - tiks krāsoti soliņi, savākti atkritumi, kā arī citādi sakopta fakultātes apkārtne, neiztrūkstoši – pikniks pēc labi paveikta darba. Visi tie, kas vēl nav izvēlējušies vietu, kur talkot – laipnu aicināti pievienoties Šeit varēs satikt daudz īstu fizmatu vienuviet!

2. maijā no plkst. 18:00 Raiņa bulvārī 19 - kafejnīcā "Amica" norisināsies Zinātnes kafejnīca – neformālā gaisotnē par zinātni. Šoreiz diskusijas tēma "Krāsu redze". Kā galvenais "aktieris" uzstāsies jaunais doktors Sergejs Fomins.

3. maijā plkst. tiek atklātas Fizmatdienas 2011 ar svinīgo Sadziedāšanās ceremoniju. Sākums plkst. 16:00 Centrālajā stacijas laukumā, pamazām dziesmu pavadījumā virzoties uz Raiņa bulvāra 19 pusi, lai ap plkst.17:00 noklausītos LU mācībspēku un vadības uzrunu un dotos tālāk gājienā uz Fizikas un matemātikas fakultāti Zeļļu ielā 8. Sadziedāšanās un gājiena turpinājums notiks klubā "Nabaklab", kur gan fizmatus, gan viesus priecēs grupas "Dzelzs Vilks" un "Pienvedēja piedzīvojumi".

Fizmatdinas turpinās ceturtdien 5. maijā, kad Raiņa bulvārī 19 – kafejnīcas "Amica" mazajā zālē no plkst.18:00 notiks Personību vakars. Ar neformālām sarunām mūs priecēsn un uz sagatavotajiem jautājumiem atbildēs plašu atpazīstamību guvušais Ilmārs Poikāns jeb plašāk pazīstams kā Neo, žurnāla "Ilsutrētā Zinātne" galvenais redaktors Vents Zvaigzne, Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātes docente Kristīne Āboliņa un IBM Latvija izpilddirektors Uģis Eriņš. Sagatavot un uzdot savus jautājumus būs iespēja arī pasākuma viesiem. Kopā ar jau tautā vairāk vai mazāk atpazīstamiem fizmatiem pasākumā tiks pulcēti arī iepriekšējo gadu uzvarētāji konkursā "Gada fizmats", kā arī noteikts šī gada titula ieguvējs.

Bet svētki noslēgsies ar garāko un sportiskāko Fizmatdienu pasākumu – Laivu braucienu 2011. Tas šogad notiks no 6. līdz 8. maijam pa Abavu maršrutā no Kandavas līdz Veģiem. Kā ierasts, neizpaliks arī dažādas sacensības - ātrumposms, nakts trase u.c. Laivu brauciena laikā tradicionāli tiks noteikts arī Gada aktīvists, kurš jau visu Fizmatdienu laikā būs cītīgi cīnījies, lai tiktu pie šī titula.

Paralēli visu pasākumu laikā norisināsies arī kārtējā fizmatu rekordu uzstādīšana.

Par katru no pasākumiem sīkāka informācija pieejama portālos fizmati.lv un fizmatdienas.lv.

Pasākuma "Fizmatdienas" ģenerālsponsors – SIA "FIMA".

Pasākumu atbalsta – "Gemoss", pludmales sporta centrs "Brazīlija", "Accenture", "Park-MV", "Piebalgas alus", "Red Bull", "Latvijas Valsts Meži", "Forans", "Gardi gan", "Fazer maiznīca".

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV