Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Nedrošie ceļi

Ainārs Leijējs, 09.05.2007. 12:30

Šogad ceļu satiksmes negadījumos bojā gājuši 135 cilvēki, kas ir par trešdaļu vairāk, nekā 2005.gada pirmajos četros mēnešos. Arī pārējie statistikas dati ir satraucoši: par 41% palielinājies alkoholu lietojošo autovadītāju skaits, arī soda naudas šoferi maksā kūtri (1).
Nedrošie ceļi

Ceļu satiksmes noteikumu ievērošana liecina par kulturālu un likumus cienošu pilsoni. Jā, protams, tas izklausās nedaudz „padomiski”, kad melu pārpilnā gaisotnē, sociālistiskajā sistēmā piedzimušajiem tika potēta ideja par „kulturālu cilvēku”. Tomēr, kā jau tas zināms, ne viss totalitārās sistēmās ir bijis ar negatīvu piegaršu. Pie tam mums ir priekšrocība, jo ievērot likumu un pieklājīgi uzvesties varam, nedzīvojot zem nepatiesību izplatošas ideoloģijas tupeles.

Ir zināms, ka daudzi, kritizē valdību un vispār pie varas esošos. Tas ir normāli un kvalitatīvāka darba dēļ pat noderīgi. Tomēr, ja jau kritizējam citus, mums pašiem vajag vismaz krietni censties veidot tiesisku valsti. Tiesiska valsts nenozīmē tikai valstiski domājošus politiķus, korupcijas līmeņa strauju samazināšanos un advokāta nodrošināšanu ikvienam apsūdzētajam. Sabiedrībā, kur valda godīgums un taisnīgums, ikvienam indivīdam ir jāievēro likumi, vai arī jācīnās par absurdu likuma pantu mainīšanu. Neviena sabiedrība nebūs ideāla, bet jo augstāks godīguma koeficents, jo lielāka tās kvalitāte. Lai koeficents augtu, arī mums ir jāspēlē pēc noteikumiem.

Tas attiecas uz visiem satiksmes dalībniekiem, arī uz autovadītājiem un gājējiem. Alkohola reibumā sēsties pie stūres ir vienkārši kategoriski aizliegts! Es piedalos burziņos, kur automašīnu vadītāji alkoholu nelieto. Ceru, ka tā rīkojies arī tu. Manuprāt, vēl grūtākā situācija ir tie, kuriem ir svarīgi tikt mājās, bet ir redzams, ka potenciālais šoferis jau ir sācis „plostot”. Varat jau varonīgi pasludināt, ka iesiet ar kājām. Tomēr, lai nenonāktu tik grūtā situācija, vislabāk ir jau pirms iedzeršanas sākšanas mašīnas vadītāju aicināt ievērot atturību. Jo minētā statistika rāda, ka mums ir gaidāmi asiņaini Jāņi. Kaut nu es maldītos!

Tāpat būtu lietderīgi pievērst uzmanību reklāmām par „nāvīgajiem ieradumiem”. Pats neesmu autovadītājs. Taču izprotu, ka atturēties no blakus nodarbēm, grozot stūri, ir sarežģīti. Kārdinājums ir liels, bet jāatceras, ka sekas var būt smagi ievainojumi vai pat cilvēku nāve.

Arī gājējiem jāatceras, ka iela jāšķērso pie zaļās gaismas. It kā jau visiem zināma aksioma. Tomēr izskatās, ka nenāktu par ļaunu, ja kāds atgrieztos to pamācīties skolas solā. Tad autovadītājiem mazāk tiktu traumēti nervi.

Visbeidzot, ievērosim ātruma ierobežojumus, jo „lēnāk brauksi, ātrāk tiksi”.

1 - www.leta.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV