Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Rīgā otro gadu notiks Tvīda brauciens - retro velosipēdu un tērpu parāde

Linda Malvesa, 02.05.2011. 15:14

Sestdien, 7.maijā, noslēdzot Rīgas Velo Nedēļu, Ērenpreiss velosipēdu darbnīca un Veclaiku divriteņu klubs rīko jau otro Rīgas Tvīda braucienu, kurā aicināti piedalīties visi velo braucēji retro tērpos. Pulcēšanās un iesildošās izklaides Esplanādē no plkst.14.00, brauciena sākums plkst. 16.00., atklājot Centrs-Berģi velo celiņu.
Rīgā otro gadu notiks Tvīda brauciens - retro velosipēdu un tērpu parāde

Tvīda brauciena mērķis ir parādīt un akcentēt pagājušā gadsimta 20.-30. gadu velosipēdu un apģērbu kultūru. Brauciena ideja aizgūta no Londonas, kur pirmais šāds brauciens notika 2009.gadā, vēlāk strauji iekarojot arī citas pilsētas visā pasaulē. Latvijā pirmos Tvīda braucienus Latvijas Veclaiku divriteņu klubs un Ērenpreiss velosipēdu darbnīca rīkoja pagājušajā gada maijā Liepājā un septembrī Rīgā, pulcējot katrā ap 100-150 dalībniekus.

"Tieši 20., 30. gados Latvijā velosipēdu ražošana un popularitāte piedzīvoja ziedu laikus, tādēļ ikvienam Latvijas iedzīvotājam ir vai nu patīkami iepazīties ar šo periodu vai atcerēties to, tādēļ šis pasākums ir interesants kā dalībniekiem tā skatītājiem," komentē Ērenpreiss velosipēdu darbnīcas vadītājs Toms Ērenpreiss.

Ērenpreiss velosipēdu darbnīcas veiktajā iedzīvotāju aptaujā gandrīz puse jeb 48,2% iedzīvotāju atzīst, ka velosipēdistiem pārāk reti tiek rīkoti pasākumi, bet tie, kas tiek rīkoti, ir pārsvarā orientēti uz sporta velosipēdiem vai sacensībām. Jautājot par piedalīšanos Tvīda braucienā, cilvēkus visvairāk satrauc, kur atrast veclaicīgu velosipēdu.

"Kaut arī Tvīda brauciens ir īpaši orientēts uz veclaicīgiem un pilsētas divriteņiem, jebkura velosipēda īpašnieks ir laipni aicināts piedalīties. Galvenais, lai būtu padomāts par retro tērpu, pārējo mēs palīdzēsim - jau sākot no plkst.14.00 Esplanādē ikviens varēs gan pielabot savu velosipēdu, gan izpušķot, frizētavā izveidot īpašu retro frizūru, nofotografēties retro foto salonā vai iepazīties ar velosipēdu vēsturi Saulkrastu velosipēdu muzeja ekspozīcijā. Brauciena beigās arī tradicionāli ievēlēsim Tvīda brauciena karali un karalieni," skaidro Toms Ērenpreiss.

Tvīda brauciens sāksies plkst. 16.00 no Esplanādes, kopā ar Rīgas Domes pārstāvjiem atklājot jauno Berģu velo celiņu Skolas ielā no Elizabetes ielas līdz Bruņinieku ielai, metot līkumu caur jūgendstila bagāto kluso centru un šķērsojot vecpilsētu, viesojoties Spīķeros, gar Zinātņu akadēmiju, cauri Vērmanes dārzam atgriežoties Esplanādē.

Brauciena gaisotni un atmosfēru paspilgtinās pavadošais studentu pūtēju orķestris, bet velosipēdistu drošību nodrošinās pavadošais policijas konvojs.
Fotogrāfijas no 2010.gada Latvijas tvīda braucieniem, kā arī Londonas 2011.gada tvīda brauciena un plašāka informācija http://www.tvidabrauciens.lv

Tvīda brauciena programma:
Pulcēšanās 14:00 Esplanādē
Ērenpreiss velosipēdu darbnīca
Retro frizētava
Velo dizaina darbnīca
Retro foto salons
Saulkrastu velosipēdu muzeja ekspozīcija
Konkursi un citas aktivitātes

Brauciena sākums 16:00 No Esplanādes, Raiņa piemineklis
16:00 Centrs - Berģi veloceliņa atklāšana - Esplanādē, pie Elizabetes ielas.
Maršruts
Esplanāde - Bruņinieku iela [nobraukts viss skolas ielas veloceliņa posms]
Bruņinieku līdz Kr. Valdemāra [veloceliņš]
Pa kreisi pa Kr.Valdemāra līdz E.Melngaiļa ielai
Pa labi pa E.Melngaiļa līdz Antonijas ielai
Pa kreisi uz Antonijas līdz Kalpaka bulvārim - iebraukšana Kronvalda parkā
loks pa Kronvalda parku, izbraukšana pie Nacionālā teātra
Pie Nacionālā teātra šķērso K.Valdemāra ielu uz Jēkaba ielas
Pa Jēkaba ielu līdz Doma laukumam
Pa Šķūņu ielu līdz Kaļķu ielai
Pa Kreisi uz Kaļķu ielas līdz Rātslaukumam
No Rātslaukuma pa Krasta ielu un Maskavas ielu uz Spīķeriem
Aktivitātes Spīķeros
No Spīķeriem pa Maskavas ielu līdz Puškina ielai
Pa kreisi uz Puškina ielas un pa to līdz Dzirnavu ielai
Pa kreisi uz Dzirnavu ielas pa to līdz Kr.Barona ielai
Pa kreisi uz Kr.Barona ielas un pa to līdz Elizabetes - iebraukšana Vērmanes dārzā
Izbraukšana no Vērmanes dārza uz Merķeļa ielas iepretim Inženieru ielai
Pa Merķeļa uz Esplanādi
noslēgums pie Raiņa pieminekļa, kronējot Tvīda karali un karalieni

Par Rīgas Velo Nedēļu

Rīgas velo nedēļa šogad tika rīkota pirmo reizi no 1.-7.maijam, ietverot gan sportiskas un azartiskas velo aktivitātes, piemēram, velo polo, velo sprints, velo ruļļu cīņas, velo orientēšanās, gan intelektuālas aktivitātes, piemēram, velo filmu vakari un velo aktīvistu un pilsētas plānotāju diskusija, gan arī izklaidējošas aktivitātes, piemēram, velo disko. Tvīda brauciens ir Rīgas Velo Nedēļas noslēguma pasākums. Rīgas Velo Nedēļu rīko Ērenpreiss velosipēdu darbnīca kopā ar citiem velo aktīvistiem un daudziem atbalstītājiem, tajā skaitā Rīgas Domi un CSDD.

Par Ērenpreiss velosipēdu darbnīcu

Ērenpreiss velosipēdu darbnīca ir Latvijas velo leģendas - Gustava Ērenpreisa darbības turpinātājs, kas jau vairākus gadus nodarbojas ar Latvijas seno laiku velosipēdu restaurāciju un šobrīd strādā arī pie savas darbības paplašināšanas Latvijā. Ērenpreiss velosipēdu darbnīcas vadītājs ir Toms Ērenpreiss, Gustava Ērenpreisa brāļa mazmazdēls.

Par aptauju

Aptauja ir veikta aprīlī pēc Ērenpreiss velosipēdu darbnīcas pasūtījuma, izmantojot www.visidati.lv servisu, piesaistot vairāk kā 400 respondentus no visas Latvijas vecumā no 18-59 gadiem.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV