Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Akcijas “Skābeklis” ietvaros mākslinieki Rātslaukumā apglezno kokus un piesaka Koku stādīšanas dienu

Ilze Upatniece, 06.05.2011. 12:33

Noslēdzot koku sēšanas un stādīšanas akciju "Skābeklis", kuras ietvaros ir iesētas 2 278 304 egles, priedes un ozoli, katrs Latvijas iedzīvotājs 13. maijā ir aicināts iestādīt pa kokam sevis izvēlētā vietā. Šodien Rātslaukumā mākslinieki Elita Patmalniece, Natālija Jansone, Aļona Bauska un Sergejs Kondrašins apgleznoja improvizētus kokus, mudinot cilvēkus kopīgiem spēkiem Latviju padarīt zaļāku.
Akcijas “Skābeklis” ietvaros mākslinieki Rātslaukumā apglezno kokus un piesaka Koku stādīšanas dienu

Galerijas:

Koku sēšanas un stādīšanas akcija "Skābeklis" kopš 2010. gada pavasara tiek realizēta ar SEB bankas un A/S Latvijas valsts meži (LVM) iniciatīvas. Šajā laikā vairāk kā 700 skolu skolēni, dažādu uzņēmumu pārstāvji, kā arī vairāki tūkstoši Latvijas iedzīvotāju kopīgiem spēkiem iesējuši vairāk kā divus miljonus koku. Tagad pienācis jauno kociņu otrais pavasaris un akcijas organizatori aicina katru Latvijas iedzīvotāju 13. maijā iestādīt savu koku mežā, dārzā, skolas pagalmā vai jebkurā citā vietā, informēja akcijas organizatoru pārstāve, SEB bankas korporatīvās komunikācijas vadītāja Agnese Strazda.

Kā pastāstīja LVM Komunikācijas daļas vadītājs Tomass Kotovičs, ja pagājušajā pavasarī iesētā egle vai priede izmērā vēl pavisam neliela (mazāka nekā 10 cm), to vēl vienu gadu var turpināt aprūpēt kastītē. Pārējos stādus jau var stādīt laukā. Priedes labprāt augs smilšainākā un saulainākā vietā, savukārt eglēm labāk patiks mitrāka vieta. Stādīšanas vietā zeme apmēram 20 centimetru diametrā ir jāuzrušina, lai vismaz kociņa jaunās, neatkarīgās dzīves sākumā mazinātu apkārtesošo nezāļu konkurenci. Izvēlētajā vietā ir jāizrok 20 cm dziļa bedrīte, tās apakšā esošo zemi sairdina, samaisa ar ūdeni, lai rodas dubļi, un vēlams iemaisīt arī kādu sauju kompleksā minerālmēslojuma skābiem augiem (atrodams ikvienā dārzkopības veikalā). Tad notiek stādīšana – kociņam jāatrodas tikpat dziļi, cik tas ir audzis kastītē. Ņemot stādu ārā no kastītes, to nedrīkst ar spēku raut ārā – kociņš ir rūpīgi jāizņem ar zemes pikucīti, kurā atrodas tā saknes. Kad stāds jau ielikts bedrē, jāraugās, lai saknes ir brīvas, tās nedrīkst locīties uz taču vienlaikus jāuzmana, lai stādiņš nav ielikts bedrē pārāk dziļi. Pirmo nedēļu pēc iestādīšanas, ja ir sauss laiks, var aiziet apraudzīt un aplaistīt iestādītos kociņus, bet vēlāk gan mežā augošos kokus laistīt nebūs nepieciešams.

Šodien Rātslaukumā savu koku stādīšanas prasmi demonstrēja arī Rīgas mērs Nils Ušakovs, pēc tam atzīstot: "Rīgas pašvaldībai pieder vērienīgas meža platības, un rūpes par šo bagātību ir mūsu ikdienas pienākums. Jāatzīst, tas ir viens no interesantākajiem pienākumiem, un es aicinu ikvienu piedalīties šajā aizraujošajā procesā, katram iestādot pa vienam jaunam kokam."

Akcijas organizatori kopā ar aktīvāko skolu skolēniem, vairāku uzņēmumu pārstāvjiem, sabiedrībā zināmiem un cienītiem cilvēkiem 13. maijā plkst. 14:00 stādīs kokus Dūņezera apkārtnē. Visus citus koku stādītājus organizatori aicina ziņot par iestādītu koku daudzumu un vietu ziņot projekta mājas lapā www.skābeklis.lv.

Mākslinieku apgleznotie koki līdz vakaram ir apskatāmi Rātslaukumā, bet jau jūnija sākumā tiks izstādīti "Galerijā Centrs" līdz ar foto izstādi "Latvija stāda kokus". Modes māksliniece Natālija Jansone pēc koku apgleznošanas, atzina: "Skābeklis ir viens no tiem brīnišķīgajiem pasākumiem Latvijā, kas rada kopības sajūtu un apziņu, ka izdarot kaut vienu mazu darbiņu, mēs varam padarīt Latviju labāku."

Visas Latvijas koku sēšanas un stādīšanas akcija "Skābeklis" tika uzsākta 2010. gada maijā. Akcijas mērķis ir padarīt Latviju par vienu no zaļākajām valstīm pasaulē un to īsteno a/s "Latvijas valsts meži" un SEB banka.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV