Sestdiena, 04.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Viola, Vizbulīte, Vijolīte;

Noslēdzies konkurss "eXperiments" Latvijas skolēniem

Andris Siksnis, 09.05.2011. 09:23

Pēc trīs mēnešu intensīva darba ar krāšņu un aizraujošu fināla spēli LNT tiešraidē noslēdzies Latvenergo koncerna erudīcijas konkurss "eXperiments". Fināla spēlē tiešraidē tikās piecas Latvijas reģionu erudītākās un zinošākās komandas. Sīvā cīņā par 2011. gada uzvarētājiem kļuva Rīgas 94. vidusskolas komanda „Potenciāls", kas pārstāvēja plašo Rīgas reģionu. Uzvarētāju komandas dalībnieki Lauma Elza, Māris, Juris, Kristaps, Ieva un Emīls kopā ar skolotāju Tatjanu Cīruli dosies godam nopelnītā ceļojumā uz Krētu.

Konkursa "eXperiments" finālā tikās Māteru Jura Kazdangas pamatskolas komanda „Zibšņi", Gulbenes 2. vidusskolas komanda „Voltiņš", Auces vidusskolas komanda „Kāpostiņi", Aglonas vidusskolas komanda „Smaidīgie Omi" un Rīgas 94. vidusskolas komanda „Potenciāls". Tikai nedaudz atpaliekot no laureātiem, par otrās vietas ieguvējiem kļuva Aglonas vidusskolas komanda, bet trešajā vietā ierindojās „Zibšņi" no Kazdangas.

AS "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs vērtē: „Man kā enerģētikas jomas speciālistam ir patīkami apzināties, ka Latvijas jauniešu vidū pieaug interese par fiziku, enerģētiku un eksaktajām zinātnēm kopumā. Jūtos gandarīts par jauniešu motivāciju, plašo zināšanu loku un dzīvesprieku. Gribētos cerēt, ka arī turpmāk skolēni attaisnos uz viņiem liktās cerības un tieši "eXperimets" būs palīdzējis apzināties savas spējas, novērtēt prasmes, lai nākotnē gūtu sasniegumus enerģētikā vai ar to saistītās sfērās. Saku paldies ikvienam skolotājam, kurš ieguldīja pūles, lai viņa audzēkņi sasniegtu tik labus rezultātus. Bieži vien tieši skolotāja spēja motivēt un iedrošināt ir noteicošais faktors skolēnu sasniegumiem! Novēlu jauniešiem arī turpmāk būt pašpārliecinātiem un nebaidīties stāties pretī jauniem pārbaudījumiem, bet skolotājiem saglabāt degsmi. Laiks paskries nemanot, mazliet atelpas un tiksimies jau septiņpadsmitajā erudīcijas konkursā "eXperiments"!"

Fināla spēlē LNT tiešraidē komandām bija jāpierāda savas teorētiskās fizikas zināšanas un loģika, atbildot uz testa jautājumiem un risinot āķīgus uzdevumus, jāsaskata fizikas termins aktieru attēlotā mēmā šova etīdē un jāpiedalās zibensturnīrā – dažu sekunžu laikā jāpiedāvā energoefektivitātes idejas virtuvei. Konkursa vadītāja Laura Reinika iedrošinātas un viesu – burvju mākslinieku „Pecolli" , „Ielu vingrotāju", Evijas Slokas un grupas „PeR" – uzmundrinātas, visas komandas pierādīja, ka fizika un enerģētika ir viņu stiprās puses. Kā pateicību par piedalīšanos un augstiem rezultātiem Latvijas mērogā ikviena komanda saņēma vērtīgas balvas no atbalstītājiem, tajā skaitā arī eksperimentu un demonstrējumu komplektu savas skolas fizikas kabinetam no ilggadējā "eXperiments" atbalstītāja - apgāda „Lielvārds".

2011. gadā Latvenergo erudīcijas konkursu "eXperiments" atbalsta portāls draugiem.lv, skolēnu un studentu karte "ISIC", apgāds "Lielvārds", tūrisma aģentūra "FTB", žurnāls "Ilustrētā Zinātne", piedzīvojumu parks "Mežakaķis", vertikālais vēja tunelis "Aerodium", galda spēļu veikali "LUDO", pica "Lulū", elektronisko pakalpojumu sniedzējs "Lattelecom" un portāls tvnet.lv.

Konkursa ''eXperiments'' ideja savā ziņā radusies jau 1995. gadā, kad bērni piedalījās konkursā "Vatiņš". Laika gaitā tas nomainījis vairākus skanīgus nosaukumus – "Voltiņš", "Kam gaišākā galva?", bet nu jau piekto gadu ir pazīstams ar nosaukumu "eXperiments". Konkursa laikā 8. un 9. klašu skolēni var pierādīt, cik labi ir apguvuši pamatskolas obligāto mācību vielu, kā arī interesantā veidā atkārtot un iegūt papildu zināšanas fizikā un enerģētikā, turklāt "eXperiments" ir lieliska izdevība skolas vārda un skolēnu zināšanu popularizēšanai Latvijas mērogā, lai atklātu, kurā Latvijas pilsētā un reģionā mīt erudītākie jaunieši un nākotnes eksakto jomu speciālisti.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV