Svētdiena, 28.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Terēze, Gundega;

Notiks Mežotnes pilskalna svētki

Elīna Kūla-Braže, 11.05.2011. 12:37

21. maijā Rundāles novadā norisināsies Mežotnes pilskalna svētki, kurus rīko Rundāles novada dome sadarbībā ar Zemgaļu kultūras biedrību „Upmale". Svētku veltīti zemgaļu vēsturiskā novada Upmales pagātnei un tradīcijām, kuras ir saistošas mūsdienu pasaulē. Svētku atklāšana notiks pie Lielupes līča plkst.13.00.

Šogad svētkos paredzēts plašs aktivitāšu klāsts un atvēlētas vairākas norises vietas, tāpēc apmeklētājiem vēlams laikus iepazīties ar pasākuma programmu, lai nepalaistu garām interesantākus notikumus!

Svētku atklāšanā norisināsies Lielupes līcī. Šogad svētku norisē piedalīsies divi vēsturiskie kuģi: kuršu laiva „Retra" un vikingu kuģis „Pardus". Labvēlīgos laika apstākļos norisināsies kuģu regate.

Mežotnes baznīcā tiks atvērta Bauskas Novadpētniecības muzeja ekspozīcija „Zemgaļu mantojums", kurā varēs iepazīties ar senlietām no muzeja krājumiem. Par zemgaļu sadzīvi un kultūru stāstīs vēsturnieks, Bauskas novadpētniecības un mākslas muzeja galvenais speciālists Raitis Ābelnieks. Turpat varēs aplūkot arī Paula Stelpa fotoizstādi.

Bijušajā senpilsētas vietā – amatnieku apmetnē varēs iepazīties ar vēstures biedrību veidotajām senā dzīvesveida rekonstrukcijām. Amatnieki rādīs apģērba darināšanas, rotkalšanas, ādas apstrādes, ēdiena gatavošanas prasmes. Daļu no šīm prasmēm varēs izmēģināt apmeklētāji, kā arī iegādāties dažādus viduslaiku iedzīves priekšmetus. Interesantiem būs iespēja pašrocīgi izkalt Mežotnes pilskalna monētu.

Ilze Pavlovska no Jelgavas iepazīstinās ar kosmētikas izgatavošanu no dabīgām izejvielām. Karošu grebšanu rādīs amatnieks no Dobeles un Ādolfs Šudeiķis no Bauskas. Celu aušanu mācīs folkloras kopas „Leimaņi" dalībnieces. Māris Braže no Ceraukstes demonstrēs rotkalšanu. Laura Ikerte no Rundāles iepazīstinās ar melnās keramikas tapšanas noslēpumiem. Ar zemgaļu tērpu valkāšanas tradīcijām iepazīstinās festivāla brīvprātīgie palīgi, kuri būs tērpušies pašdarinātos senajos apģērbos, kuru izgatavošana norisinājās ar Kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu. Apmeklētājiem būs iespēja iegādāties uz ugunskura gatavotus ēdienus. Senpilsētas virtuvē saimniekos Daira Jātniece no Codes, pie ugunskura – Svitenes saimnieces.

Senajā svētvietā Vīnakalnā pilskalnā folkloras kopas piedalīsies latviešu dievībām veltītajā koncertā, kurā iekļauts arī ugunsrituāls un tautas sadziedāšanās. Pie Vīnakalna visu dienu darbosies „Baltu klubs", kura dalībnieki savu baltu filozofijas redzējumu paudīs atbilstoši druīdu sabiedriskajam stāvoklim un kārtai baltu kultūrā, kā arī rādīs īpaši sagatavotā bardu (druīdu dziesminieku) dzejas – muzikāla kompozīcija „Viņš, Viņa un Debesis".

Mežotnes Pilskalna virsotnē norisināsies bruņinieku cīņu demonstrējumi, par ieročiem un karošanas māku stāstīs vēsturnieks Normunds Jērums. Pilskalnā apmeklētājiem būs iespēja šaut ar arbaletu un piedalīties tautas spēlēs - uzstādīt rekordu pakavu mešanā, pa pāriem cīnīties maisu kaujās un izmēģināt komandu sacensības ripas sišanā.

Pļavā blakus senpilsētai pirmo reizi notiks lokšaušanas demonstrējumi un sacensības loku šaušanu veidos „klaut", „spid-klaut" un „windsor". Arī skatītāji varēs izmēģināt roku lokšaušanā piemērotā tam speciālā vietā.

Svētki noslēgsies ar folkmūzikas koncertu Lielupes līcī – folkloras grupas koncertēs uz kuģa. Saulei rietot svētkiem par godu tiks aizdedzināta uguns Lielupes vidū.

Pie Lielupes līča būs amatnieku tirgus, darbosies kafejnīca. Skatītājiem būs iespēja ar laivām pārbraukt no Mežotnes uz Rundāles pusi.

Svētkos piedalīsies vēstures klubi un biedrības „Tērvetes zemgaļi", „Escalibur", „Baltic Snakes", „Upmale" un folkloras kopas „Skandinieki", „Leimaņi", „Laukam pāri", „Svitene", „Dreņģeri", „Balto klubs".

Ieejas maksa apmeklētajiem - 1 Ls, bērniem un pensionāriem - 0.50 Ls.

Vairāk informācijas par pasākumu iespējams uzzināt www.pilskalns.lv.

Svētkus rīko Zemgaļu kultūras biedrību „Upmale" sadarbībā ar Rundāles novada domi. Mežotnes pilskalna svētki iedibināti kā ikgadēja tradīcija, kuplā skaitā pulcējot vietējos iedzīvotājus un citus interesentus no visas Latvijas. Svētki jau no pašiem pirmsākumiem ieguvuši plašu sabiedrības atbalstu.

Zemgaļu kultūras biedrība „Upmale" dibināta 2005.gadā un tā pārstāvju mērķis ir informēt, popularizēt un izglītot sabiedrību par Upmales senvēsturi, kura aizvēsturiskos laikos ieņēma nozīmīgu vietu Baltu, un īpaši zemgaļu politiskajā, ekonomiskajā un materiālās kultūras vēsturē.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV