Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Latvijā aizsāks globālu tradīciju "Diena bez lifta"

Sabiedrības veselības institūts, 12.05.2011. 14:49

Piektdien, 13.maijā, ko daudzi māņticīgi dēvē arī par melno piektdienu, "Valdo" biroju kompleksā pirmo reizi pasaulē notiks akcija "Diena bez lifta". Ar pārsteiguma veltēm un rakstiskiem atgādinājumiem "Valdo" biroju kompleksa darbinieki tiks motivēti nelietot liftu un aizdomāties par to, cik veselīgi ir izmantot kāpnes. Akcijas "Diena bez lifta" orgnizatori cer, ka tā kļūs par aizsākumu pasaules mēroga tradīcijai.
Latvijā aizsāks globālu tradīciju "Diena bez lifta"

Kas?
Akcija: "Diena bez lifta"
Laiks: Piektdiena, 13.maijs
Rīko: Sabiedrības veselības institūts, Latvijas Ārstu biedrība, Latvijas Kardiologu biedrība
Iniciatīva: Valdo biroju komplekss (Rīgā, Bauskas ielā 58a)

Kad? Kur?
Katram, kurš neizmantos liftu,
"Valdo" būs sarūpējis našķi -
"Salmiņi ar sezama sēklām"
70g iepakojumā
Piektdien, 13. maijā, "Valdo" biroju kompleksā (Rīgā, Bauskas ielā 58a) pirmo reizi pasaulē notiks akcija "Diena bez lifta", kuras laikā cilvēki tiks mudināti izmantot kāpnes lifta vietā. Katram, kurš neizmantos liftu, "Valdo" būs sarūpējis našķi - "Salmiņi ar sezama sēklām" 70g iepakojumā, vienlaikus tiks izdalīti Sabiedrības veselības institūta aprēķini par to, cik daudz pa kāpnēm būtu jākāpj, lai organisms sadedzinātu ar šo našķi uzņemtās kalorijas un lai neveidotos liekais svars.
"Diena bez lifta" ir ļoti vienkāršs un pieejams veids, kā palielināt fiziskās aktivitātes uz ikdienas ieradumu rēķina. Kāpšana pa trepēm ir pieejama ļoti daudziem cilvēkiem, tostarp tiem, kuri strādā birojos un dzīvo daudzstāvu mājās.

Kāpēc?
Apkopojot Sabiedrības veselības institūta veiktā pētījuma rezultātus, atklājās, ka cilvēki Latvijā ir pietiekami izglītoti jautājumos par liekā svara samazināšanu, taču ikdienas praktiskajā rīcībā viņi savas zināšanas neizmanto. Galu galā tas noved pie liekā svara palielināšanās. Ļoti svarīgi ir cilvēkus ne tikai izglītot, bet arī motivēt rīkoties atbilstoši savām zināšanām. Tāpēc esam izstrādājuši sabiedrības motivēšanas programmu, kura tiek uzsākta ar akciju "Diena bez lifta".
Ir novēroti gadījumi, kad cilvēki izmanto liftu pat tad, lai nokļūtu no otrā uz pirmo stāvu. Ja cilvēki motivētu sevi uz otro vai trešo stāvu uzkāpt pa trepēm, viņi ievērojami uzlabotu savu fizisko stāvokli un būtiski saudzētu arī vidi.
Ikviens, kurš lifta izmantošanas vietā dažas reizes dienā izvēlas pats savām kājām uzkāpt, piemēram, trešajā stāvā, šai nodarbei dienas laikā ziedo 4 minūtes, kas noteikti uzlabo viņa sirdsdarbību, sēžas un kāju muskuļu stāvokli, ceļgalu un pēdu locītavu un saišu stingrību.
Vienlaikus tiek izdarīts milzīgs pakalpojums dabai, jo katru minūti, kad nedarbojas lifti, tiek taupīta elektroenerģija. Iespējams, ka tieši kāda cilvēka slinkuma dēļ ir vajadzīgi papildu kilovati, kuru dēļ sākas kārtējais karš kādā no naftas un gāzes resursu zemēm...

Kāpēc 13.datumā?
Ir valstis, kurās var atrast ēkas un viesnīcas bez 13. stāva un 13. numura. Arī autobusa maršrutu ar 13. numuru dažās pilsētās var nemeklēt. Neviens F1 sacensību dalībnieks nebrauc ar 13. kārtas numuru.
Tāpēc mums likās pareizi tieši 13. datumā, turklāt vēl piektdienā, pamudināt cilvēkus nelietot liftu: ja šos cilvēkus neuzrunā racionāli argumenti par lifta nelietošanu, tad varbūt uz fiziskām aktivitātēm pamudinās māņticība un bailes no iesprūšanas liftā.

Kas tālāk?
Šī nav vienreizēja akcija konkrētajā "Valdo" biroju kompleksā. Šis ir sākums jaunai tradīcijai, kura turpināsies arī citkārt. Esam pārliecināti, ka šī akcija iedzīvosies gan birojos, gan daudzstāvu mājās, turklāt ne tikai Latvijā, bet arī visā pasaulē. Mums ir tā lieliskā iespēja līdzdarboties jaunas tradīcijas aizsākšanā! Būsim lepni, ja pēc desmit gadiem pirms līdzīgas akcijas kādā valstī atcerēsies, ka tās aizsākumi bijuši Latvijā, Rīgā, "Valdo" biroju kompleksā, piektdienā, 13.maijā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV