Svētdiena, 28.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Terēze, Gundega;

Viduslaiku Livonijas svētki Cēsīs - programma

Indra Močane, 16.05.2011. 09:52

21. maijā Cēsīs un 22. maijā Āraišos norisināsies ikgadējie Livonijas svētki. Svētku programma šogad ir tematiski sadalīta divās daļās, piemeklējot katrai norisei atbilstošāko norises vietu – Cēsu pils kļūs par oāzi viduslaiku mākslai, aktieru meistarībai, mūzikai un bruņniecības izklaidēm 21. maijā, un Āraišu vēsturiskais centrs atskanēs dūdu, kara bungu un bruņotu vīru balsīs, viduslaiku kara mākslas lietpratējiem no visas Baltijas tiekoties pirmajā autentiskajā cietokšņa ieņemšanas kaujā 22. maijā. Āraišu ezerpils vārtus vērs dzīvās vēstures kopām, senais ciemats un tā apkārtne atdzīvosies senlaiku amatnieku, tirgotāju un zemnieku ritmā. Šie būs gada krāšņākie viduslaiku svētki Latvijā, - tie iedvesmos un priecēs, sniedzot iespēju gan dalībniekiem, gan apmeklētājiem baudīt, izgaršot, izjust un izzināt mūsu kopējās dzimtenes vēsturi.
Viduslaiku Livonijas svētki Cēsīs - programma

Visas svētku norises, pateicoties 10 gadu organizatoriskajai pieredzei, ir vizuāli un dvēseliski maksimāli pietuvinātas aizgājušo gadsimtu garam, un par iegūto uzticību svētku kvalitātei liecina arī režisora Māra Ozoliņa vēlme abās svētku dienās filmēt viduslaiku Livonijas ainas savai jaunajai dokumentālajai spēlfilmai "Latvieši".

Cēsu pils dienas, 21. maija, galvenā svētku tematika – sieviete viduslaikos. Tai gatavojoties, jau kopš februāra sākuma Livonijas dziesminieki gatavojas „Livonijas mīlas dziesmu" konkursam, kura noslēgumā dziesminieku sniegumu vēros, klausīsies un vērtēs svētku apmeklētāji. Šajā dienā ikkatram būs iespēja iesaistīties dažādās vēsturiskās aktivitātēs: sekot līdzi maizes cepšanas norisei autentiskā viduslaiku maizes krāsnī, piedalīties viduslaiku kulinārijas meistarklasēs, vērot un izzināt vešerienes amata prasmes, meistara vadībā izgatavot Sv. Katrīnas, Jaunavas Marijas u.c. svēto aizbildņu amuletus – t.s. svētceļnieku zīmes, noklausīties interaktīvu stāstījumu par sievietes skaistumu un tā kopšanu viduslaikos, uzzināt jaunākās viduslaiku modes tendences, kā arī nosūtīt mīlestības vēstules no tālā XIV gadsimta.

Visas dienas garumā pils dārzā norisināsies divkaujas to Livonijas karotāju starpā, kuri pretendēs uz Āraišu kaujas karavadoņa vietu. Vizuāli krāšņas un īpaši dinamiskas būs nu jau par neatņemamu svētku tradīciju kļuvušās kaujas uz pils tilta. Savukārt lokšaušanas un kaujas spēļu sacensībās piedalīties varēs visi Livonijas ļaudis un viesi.

Cēsu pils priekšpilī darbosies tie amatnieki un tirgotāji, kuru sirdīs un prasmēs viduslaiki ieņem īpašu vietu. Svētku apmeklētājiem būs iespēja nobaudīt pilnībā autentiskus viduslaiku ēdienus. Tāpat ikviens interesents būs aicināts labāk iepazīt senās Cēsis – viduslaiku tērpā ģērbta gida pavadībā izstaigājot vecpilsētas līkumotās ieliņas, varēs uzzināt ar ko Cēsis – viena no vecākajām Latvijas pilsētām – viduslaikos izcēlās pārējo Livonijas mazpilsētu vidū.

Pils rietumu tornī tiks demonstrētas divas izcilas vēsturiskās filmas –pasaulslavenā kinorežisora Karla Teodora Dreijera radītais mēmā kino šedevrs "Žannas d'Arkas ciešanas" (Francija, 1928) un Bendžamina Kristiansena dokumentālā filma par misticisma un maģijas vēsturi – "Raganas" (Dānija/Zviedrija, 1922).

Ieejas biļešu cenas:
Pieaugušajiem LVL 4,-
Skolēniem, pensionāriem LVL 2,-
Ģimenes biļete (2 pieaugušie + bērns) LVL 8,-

Otrā svētku diena – 22. maijs, Āraiši.

Livonijas svētki Āraišos atdzīvinās abus Āraišu ezera krastus, - ezerpils senvietā pulcēsies vēsturiskās rekonstrukcijas un dzīvās vēstures kopas no Latvijas un Igaunijas, demonstrējot dažādu amatu prasmes, pils pussalā izvietosies seno amatu meistaru un tradicionālo izstrādājumu gadatirgus. Savukārt ezera otrā krastā – „Vēsturiski aktīvs.lv" apsaimniekotajā Geidānmuižas teritorijā, Simtupes attekas krastā sliesies viduslaiku nocietinājuma siena, kuras ieņemšana / aizstāvēšana kļūs par galveno uz svētkiem sabraukošo viduslaiku cīņu lietpratēju uzdevumu. Kaujas laukā gaidāmi vairāki desmiti bruņotu cīnītāju no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, kaujas noteikumi izstrādāti atbilstoši viduslaiku bruņnieciskās izklaides vadmotīviem.

Kaujas gaitā tiks izmantoti visdažādākie aplenkuma un uzbrukuma rīki un ietaises, tostarp metamās mašīnas, tarāns, aplenkuma tornis, lingas, loki un citi ieroči. Uzbrucēju uzdevums būs patiesi smags, jo triecienā nāksies ne vien pārvarēt nocietinājuma sienu, bet arī šķērsot upes atteku. Kaujas norises laiks nav ierobežots un kaujas rezultāts – nezināms. Ievērojot, ka pasākums notiks klajā laukā, apmeklētājus rosinām iepriekš sagatavoties ērtai sēdēšanai kalna nogāzē, no kuras pavērsies drošs un labs skats uz kaujas laukā notiekošo. Kaujas norisi komentēs zinoši heroldi, palīdzot skatītājiem atpazīt viduslaiku kara tehniskās ierīces, manevrus un individuālus cīņas paņēmienus.

Kaut arī zaļā pļavā, bet karstu viduslaiku zupu, gardu maizi un kausu spirdzinoša dzēriena varēs iegādāties jebkurš.

Svētku dienas muzikālo skanējumu nodrošinās viduslaiku mūzikas kopas „Trakula" mūziķu uzstāšanās Āraišu baznīcā tieši pirms kaujas sākuma un dienas noslēguma akordu veidos mūzikas kopas Obscurus Orbis koncerts pie Livonijas ordeņa pils mūriem.

Kaujas skatītājiem – ieeja par ziedojumiem.

Livonijas svētki 2011

Sestdiena, 21.maijs, Cēsis - Pils diena

11.00 Livonijas svētku atklāšana
11.15 Sievu dziesmas – dzied „Vilcenes"
12.00 Sākas Wendenes balvas izcīņa šaušanā ar tradicionālo loku un bultām
12:00 Sievietes skaistums un tā kopšana viduslaikos – stāstījums ar paraugdemonstrējumiem
12.30 Sākas brīvas divkaujas par Āraišu kaujas karavadoņa vietu
12.30 Livonijas mīlas dziesmas – dziesminieku sacensības pils pagalmā
13.30 Viduslaiku bruņnieciskā izklaide – kaujas uz pils tilta
14.00 Kustīgās bildes pils rietumu tornī – Raganas (Dānija, 1922)
14.30 Senās mūzikas ansambļa „Freska" koncerts Mestra zālē
15.30 Viduslaiku tērpu parāde
16:00 Sievietes skaistums un tā kopšana viduslaikos – stāstījums ar paraugdemonstrējumiem
16.30 Kustīgās bildes pils rietumu tornī – Anna (Latvija, 1996)
17.00 Viduslaiku un renesanses dejas
18.00 Lielkoncerts pilspriekšā – uzstājas Polijas folkgrupa „Trizna"

Visas dienas garumā svētku apmeklētājiem būs iespēja iesaistīties dažādās Livonijas vēsturiskajās aktivitātēs – sekot līdzi maizes cepšanas norisei autentiskā viduslaiku maizes krāsnī, piedalīties viduslaiku kulinārijas meistarklasēs, meistara vadībā izgatavot Sv. Katrīnas, Jaunavas Marijas u.c. svēto aizbildņu amuletus – t.s. svētceļnieku zīmes, vērot un izzināt vešerienes amata prasmes, nosūtīt mīlestības vēstules no viduslaikiem, ietērpties viduslaiku bruņās, un, protams, iesaistīties visās pārējās programmā minētajās aktivitātēs.
Cēsu pils priekšpilī darbosies viduslaiku gadatirgus, amatu demonstrējumi un aktivitāšu stendi.
Svētku ietvaros viduslaiku Livonijas ainas filmēs Māra Ozoliņa topošās dokumentālās spēlfilmas "Latvieši" filmēšanas grupa.

Svētdiena, 22.maijs, Āraiši – Dabas diena

11:00 Uzsāk darbu vēsturisko aktivitāšu stendi
Dzied folkloras kopa Dzieti, ezerpilī
13.00 Garīgās mūzikas koncerts ansambla „Trakula" (Oksana Gotlube - soprāns, blokflautas
Māris Jēkabsons - bass, dūdas
Lenards Gotlubs - viduslaiku lauta) izpild''lkjk;lj
Āraišu baznīcā
14.00 Livonijas karadziesmas īpašai kaujas iedvesmai – muzicē vīru kopa „Vilki"
14.30 Āraišu kauja 2011 – Livonijas vīru kara spēle
17.00 Viduslaiku mūzikas koncerts Āraišu pilsdrupu pakājē – spēlē „Obscurus Orbis"

Visas dienas garumā ikvienam būs iespēja piemērīt viduslaiku tērpus, bruņas. Darbosies zaļais amatnieku tirgus, RADIO NABA veidos tiešo ētera reportāžu no kaujas lauka, kauju filmēs Māra Ozoliņa topošās dokumentālās spēlfilmas "Latvieši" filmēšanas grupa.
Būs arī garšīgas maizes, vīns un alus, kā arī dažādas uzkodas īsteni vēsturiskam piknikam.

www.vesturiskiaktivs.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV