Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Gandarīti par akciju "Diena bez lifta"

Sabiedrības veselības institūts, 16.05.2011. 10:12

Piektdien, 13. maijā Latvijā tika aizsākta jauna tradīcija - akcija "Diena bez lifta", kuras laikā cilvēki tika aicināti un motivēti nelietot liftu. "Šis ir tikai sākums. Esam pārliecināti, ka šī akcija iedzīvosies gan birojos, gan daudzstāvu mājās, turklāt ne tikai Latvijā, bet arī visā pasaulē," akciju "Diena bez lifta" 13.maijā rezumēja Sabiedrības veselības institūta direktors Vilnis Baltiņš.
Gandarīti par akciju "Diena bez lifta"

Akciju "Diena bez lifta" rīkoja Sabiedrības veselības institūts, Latvijas Kardiologu biedrība un Latvijas Ārstu biedrība. Akcijā piedalījās "Valdo" biroju komplekss, kuram pēcāk pievienojās arī "Swedbank" centrālā ēka.

Akcijas ierosinātājs bija "Valdo" biroju komplekss, tieši tāpēc šī ir pirmā akcijas norises vieta. "Visiem "Valdo" biroju kompleksā strādājošajiem izdalījām informatīvus aicinājumus, tos piespraudām arī visos liftos, vestibilā un citur. Akcijas dienā no rīta un pusdienas laikā visus sagaidījām vestibilā pie kāpnēm un katram, kurš neizmantoja liftu, uzdāvinājām nelielu dāvaniņu," stāsta "Valdo" biroju kompleka vadītāja Diāna Viļuma.

Akcijai pievienojās arī Swedbank centrālālā ēka. "Mums ir ne mazums tādu darbinieku, kuri katru dienu pievarē pat visus 25 mūsu ēkas stāvus, taču šodienas akcija bija stimuls arī pārējiem neizmantot liftu," stāsta Swedbank komunikācijas vadītājs Ivars Svilāns. Ēkas darbinieki par akciju tika informēti gan iekšējā intranet vietnē, gan arī visiem ēkas darbiniekiem tika izsūtīta informatīva vēstule.

Ivars Svilāns novēroja, ka šajā dienā kāpnes tikai izmantotas daudz biežāk nekā citas dienas. Visas dienas garumā par šo akciju runāja, kā arī draudzīgi apcēla tos, kas liftu tomēr lietoja. Darbinieki arī dalījās personiskajā pieredzē, jo iepriekš jau mānīgi škiet, ka uzkāpt pa trepēm nav nemaz tik grūti, bet kad tas paveikts, tad sevi nodod aizdusa. "No savas pieredzes atceros, ka sākumā, kad regulāri pēc pusdienām kāpu uz 22.stāvu, aizdusa bija jau pie padsmitajiem stāviem, bet ar katru nākamo reizi tā bija augstāk un augstāk, tādējādi motivējot mani kāpšanu turpināt," atceras Ivars Svilāns.

"Mums likās pareizi tieši 13. datumā, turklāt vēl piektdienā, ko daudzi māņticīgi dēvē arī par melno piektdienu, pamudināt cilvēkus nelietot liftu. Ja šos cilvēkus neuzrunā racionāli argumenti par lifta nelietošanu, tad varbūt uz fiziskām aktivitātēm pamudinās māņticība un bailes no iesprūšanas liftā," stāsta Vilnis Baltiņš.

Akcijas dienā, plkst 13:13 "Valdo" biroju ēkas jumta terasē notika arī preses brīfings, kurā piedalījas Latvijas Kardiologu biedrības prezidents Andrejs Ērglis, Sabiedrības veselības institūta direktors Vilnis Baltiņš un "Valdo" īpašnieks Valdemārs Vaļkūns, kurš ir arī Lietuvas Seima deputāts.

Andrejs Ērglis preses brīfingā uzsvēra, ka ir ļoti svarīgi izmantot katru iespēju būt fiziski aktīvam. "Lai palielinātu fizisko aktivitāti nav nepieciešamas nedz milzīgas sporta būves, nedz dārgi infrastruktūras uzlabojumi. Tam nav nepieciešams pat speciāls ekipējums. Dažreiz pietiek ar labu padomu un vēlēšanos. "Diena bez lifta" ir akcijas organizatoru ieteikums un padoms visiem tiem, kuri sirds dziļumos vēlās uzlabot savu fizisko stāvokli, taču nevar saņemties spert pirmo soli un tāpēc atrunājas ar laika vai naudas trūkumu," teica Andrejs Ērglis.

"Mani mulsina tas, ka cilvēki ir tik slinki, ka pat no otrā uz pirmo stāvu brauc ar liftu. Tāpēc man likās tik svarīgi cilvēkus pamudināt aizdomāties gan par savu veselību, gan arī par bezjēdzīgi nodarīto kaitējumu apkārtējai videi. Šobrīd pat trīsstāvu ēkās tiek ierīkoti lifti un man tas šķiet pārmērīgi. Es negribu, lai cilvēki sāk pierast pie mazkustīguma un arī kļūst slinkāki, jo tas ietekmē arī kopīgo noskaņu," norāda Valdemārs Vaļkūns.

"Ja cilvēks dienas laikā dažas reizes uzkāps, piemēram, trešajā stāvā, šai nodarbei ziedojot tikai 4 minūtes, tad viņš gada laikā papildus fiziskajām aktivitātēm būs veltījis veselas 24 stundas. Tas noteikti uzlabos viņa sirdsdarbību, sēžas un kāju muskuļu stāvokli, ceļgalu, pēdu locītavu un saišu stingrību," skaidro Vilnis Baltiņš, piebilstot, ka atteikšanās no lifta ir ļoti vienkāršs un pieejams veids, kā palielināt fiziskās aktivitātes uz ikdienas ieradumu rēķina. Ir novēroti gadījumi, kad cilvēki izmanto liftu pat tad, lai nokļūtu no otrā uz pirmo stāvu.

Sabiedrības veselības institūta veiktā pētījuma rezultāti savulaik atklāja, ka cilvēki Latvijā ir pietiekami izglītoti jautājumos par liekā svara samazināšanu, taču ikdienas praktiskajā rīcībā viņi savas zināšanas neizmanto un tas noved pie liekā svara palielināšanās. "Ļoti svarīgi ir cilvēkus ne tikai izglītot, bet arī motivēt rīkoties atbilstoši savām zināšanām. Akciju "Diena bez lifta" ir viena no sastāvdaļām sabiedrības motivēšanas programmā," uzskata Vilnis Baltiņš.

Vilnis Baltiņš cer uz vēl lielāku masu mediju atsaucību informējot sabiedrību par daudzajām iespējām uzlabot veselību vienkāršos un pieejamos veidos. Andrejs Ērglis, savukārt atzīmēja, ka masu mediju atsaucība, salīdzinājumā ar pagātni, ir pat ļoti laba, par ko liecina arī tas, ka atspoguļot akcijas norisi bija ieradušies žurnālisti no 3 TV kanāliem.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV