Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Velosezona atklāta – pirmās traumas un zādzības

Kristīne Martinsone, 18.05.2011. 15:10

Tiklīdz ir nokusis ledus no ietvēm un laiks kļūst pietiekami silts, lai izbaudītu pirmos pavasara saules starus, uz ceļiem strauji pieaug riteņbraucēju skaits, kas vienlaikus iezīmē peļņas sezonas sākumu arī šo braucamrīku zagļiem. Šogad apdrošināšanas sabiedrība „Balta" jau ir saņēmusi 12 atlīdzību pieteikumus par 16 velosipēdu zādzībām, un to kopējā summa ir 2500 lati.
Velosezona atklāta – pirmās traumas un zādzības

Valsts policijas dati par Rīgas reģionu uzrāda, ka šogad līdz aprīļa beigām ir reģistrētas jau 180 velosipēdu zādzības. Turklāt, līdz ar siltāka laika iestāšanos, zādzību skaits ir ievērojami pieaudzis – no vidēji 24 gadījumiem mēnesī līdz vairāk kā 110 gadījumiem aprīlī vien.

Visbiežāk velosipēdi tiek nozagti no piemājas nojumēm vai kāpņu telpām. 2010. gadā „Balta" kopumā ir saņēmusi 52 atlīdzību pieteikumus par velosipēdu zādzībām, un atlīdzībās ir izmaksāti 11 tūkstoši latu. Atlīdzību summas atkarībā no velosipēda modeļa un komplektācijas ir no 50 līdz pat 1500 latiem. Savukārt vidējā atlīdzība par šādu zādzību ir 240 latu.

„Velosipēdu zādzības Latvijā ir viena no nepatīkamākajām vasaras sezonas blakusparādībām, ar ko ir ļoti sarežģīti cīnīties. Kā redzams, tad arī šogad tendence nemainās, un velosipēdu īpašniekiem ir jāatceras, ka viņi ne uz mirkli nevar atstāt savus braucamrīkus nepieskatītus. Lai vismaz finansiāli kompensētu saviem klientiem iespējamos zaudējumus, „Balta" klientiem īpašuma apdrošināšanas polisē standarta segumā ir iekļauti arī velosipēdi. Turklāt apdrošināšanas atlīdzību ir iespējams saņemt arī tad, ja braucamrīks ir nozagts ārpus dzīvesvietas," skaidro Ingus Savickis, AAS „Balta" Atlīdzību daļas direktora vietnieks.

Velosezona saistās arī ar dažādām traumām, ko aktīvās atpūtas cienītāji gūst, pārvietojoties ar velosipēdiem. Pagājušajā gadā „Balta" ir saņēmusi 76 nelaimes gadījumu pieteikumus no klientiem, kas guvuši traumas, braucot ar velosipēdu. Kopīgā atlīdzību summa sasniedz 10 tūkstošus latu, savukārt vidējā izmaksātā atlīdzība ir 140 latu.

„Šogad velosezona Latvijā tika atklāta jau salīdzinoši agri, jo uzreiz pēc pirmā atkušņa februāra sākumā saņēmām arī pirmos atlīdzību pieteikumus par dažādām traumām. Tipiskākie negadījumi ir saistīti ar slidenu vai nekvalitatīvu ceļa segumu, kas liek zaudēt kontroli pār braucamrīku un krist, gūstot dažāda smaguma sasitumus vai lūzumus. Pārvietojoties ar velosipēdu, jo īpaši pilsētā, jābūt ļoti uzmanīgiem, - joprojām saņemam daudzus negadījumu pieteikumus par sadursmēm ar automašīnām. Arī vienkārša neuzmanība var maksāt dārgi - līdz šim smagākais negadījums bija klientam, kurš guva galvaskausa lūzumu, iebraucot stāvošā automašīnā," stāsta Ingus Savickis.

Praktiski padomi, lai izvairītos no velosipēda zādzības:
Izmantojiet oficiāli apstiprinātas slēdzenes velosipēda piestiprināšanai pie laternas staba vai speciāla velosipēda novietošanas režģa.

Praktiski padomi, lai izvairītos no velosipēda zādzības:
- Izmantojiet oficiāli apstiprinātas slēdzenes velosipēda piestiprināšanai pie laternas staba vai speciāla velosipēda novietošanas režģa.
- Divas slēdzenes pagarina laiku, kas nepieciešams, lai zaglis nozagtu velosipēdu.
- Nenovietojiet velosipēdu ielās, kur pa naktīm ir liela cilvēku kustība.
- Ja iespējams, novietojiet savu velosipēdu telpās, nevis uz ielas vai pagalmos.
- Ļoti dārgus velosipēdus nevajadzētu atstāt bez uzraudzības pat tad, ja tie ir pieslēgti ar slēdzeni.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV