Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Septītā „Barona taka" Vairas Vīķes Freibergas zīmē

Vita Jaunzeme, 30.05.2011. 09:46

Šogad, kad par patronesi velomaratonam „Barona taka" ir kļuvusi eksprezidente Vaira Vīķe Freiberga, šī akcija iegūst jaunu skanējumu un ievirzi, liekot lielāku akcentu uz tautasdziesmu nozīmi mūsu tautas kultūrā, pašapziņas celšanu un mūsu sakņu sajūtu stiprināšanu, braucot cauri visai Latvijai pa maršrutu, ko savulaik kājām nostaigājis Krišjānis Barons.

Vaira Vīķe Freiberga: „Tikko dzirdot kori „Kamēr" dziedam šo brīnišķīgo dziesmu par Krišjāni Baronu, es sapratu, ka atbilde uz to, kas man bieži ir prasīts – kur ņēmi savu spēku? – ir, ka tas nāk no tiem pašiem avotiem, no kuriem smēlās Krišjānis Barons, tas nāk no tiem sapņiem un cerībām un tiem grūtajiem un nepiepildītajiem mūžiem, kad latvju tautai bija novēlēts liktenis ilgus gadsimtus dzīvot nebrīvībā, bet nekad nepazaudēt izjūtu un pārliecību par savu lepnumu, savu vērtību kā cilvēkiem, par to, ko viņi spēj ar savu darbu, skaistuma izjūtu, Dieva dāvanām un dotībām, ko arī tajos apstākļos viņi spēja izkopt. Šis sapnis bija valsts atmodas laikmetā, un Krišjānis Barons tam strādāja ar savu neatlaidīgo darbu dziesmu pa dziesmai, rindiņu pa rindiņai, ķieģeli pa ķieģelītim uzbūvējot šo latviešu tautas mantojuma ēku tikai no vārdiem, elpas un domas spēka. Man tā ir bijusi īstākā iedvesma, tas vienmēr mani ir uzmundrinājis, ka mūsu tautai ir nākotne, jo tauta ar tādu pagātni nekad nepazudīs. Varbūt brīžam tā pazaudē ticību sev, pašcieņu, brīžam sāk sevi nicināt, varbūt sāk par sevi raudāt pašnožēlas asaras, un tas nāk no grūtiem laikiem un smagiem pārdzīvojumiem, bet ne tas ir latviešu tautas īstenais gars un sūtība. Latvieši vienmēr ir mācējuši savu bēdu tiešām „likt zem akmeņa". Un tas vien, ka šī dziesma ir skolās nodeldēta un par to bieži ironizējam, tas nemaina tās dziļāko domu un spēku – ir jāmāk savu „bēdu likt zem akmeņa" un iet tai pāri. Senos laikos mūsu senči to varējuši daudz grūtākos apstākļos un brīžos. Man personiski būtu kauns nespēt viņiem turēt līdzi, lai kādas būtu tās grūtības, kas kādā brīdī ir jāpārvar."

777

7. „Barona taka" 7. jūlijā plkst. 7.00 no rīta sāksies velomaratons „Barona taka". Dalībnieki no Operas stāvlaukuma Rīgā izbrauks ar autobusu uz Tartu ( Igaunija) , lai Universitātes , pilsētā, kur savulaik mācījušies daudzi latviešu tautas talanti, sāktu aptuveni 1000 km garo ceļu cauri visai Latvijai uz Dundagu. Tas ir ceļš, ko savulaik kājām veicis mūsu Dainu tēvs – Krišjānis Barons.

Brauciena laikā sadarbībā ar vietējām pašvaldībām ar Latvijas Valsts mežu atbalstu tiks iestādīti aptuveni 300 koki un košuma krūmi.

Interesentiem, pieteikšanās uz autobusu Rīga – Tartu ir iespējama, rakstot uz velo@pedas.lv , bet ikviens, kuram patīk ceļot ar velosipēdu un iepazīt jaunus draugus, ir aicināts pievienoties jebkurā posmā.

Maršruts:

7. jūlijs –TARTU- Otepe (Igaunija)
8. jūlijs – Otepe - Valga / Valka - Gaujas krasts
9. jūlijs – Gaujas krasts – Smiltene – Rauna
10. jūlijs – Rauna – Bērzkrogs – Taurene – Ineši
11. jūlijs – Ineši – Ērgļi
12. jūlijs – Ērgļi – Odzienas muiža – Koknese
13. jūlijs – Koknese – Staburags – Aizkraukle – Skrīveri – Ķeipene
14. jūlijs – Ķeipene /Jura kalns/
15. jūlijs – Ķeipene /Jura kalns/ – Nītaure
16. jūlijs – Nītaure – Līgatne – Sigulda
17. jūlijs – Sigulda – Rīga
18. jūlijs - RĪGA – Slampe
19. jūlijs – Slampe – Jaunpils – Strutele
20. jūlijs – Strutele – Irlava – Zemīte – Kandava – Sabile
21. jūlijs – Sabile/Abavas rumba/
22. jūlijs – Sabile /Abavas rumba/ – Talsi – Dundaga
23. jūlijs – DUNDAGA

Pieteikšanās un vairāk informācijas: www.pedas.lv , velo@pedas.lv

„Barona taku" atbalsta:
Latvijas Valsts meži, Latvijas Radio 2.

Aicinām arī citus atbalstīt šo pasākumu!

Pēdas LV
www.pedas.lv
pedas@pedas.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV