Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Studenti: NĒ Ēlertes kaprīzei - politiskām padomēm augstskolās

Jurita Krūma, 10.06.2011. 14:28 | komentāri (1)

Šodien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas darba grupa skatīja kultūras ministres Sarmītes Ēlertes (Vienotība) priekšlikumus labojumiem Augstskolu likumā par padomnieku konventu kompetenci. Piedāvātie priekšlikumi būtiski ierobežotu augstskolu autonomiju, samazinātu senātu lomu un studentu dalību augstskolu procesos, nododot to ministriju padoto rokās, uzskata priekšlikuma noraidītāji. Izskatot priekšlikumu, netika ņemti vērā iebildumi no lielākās darba grupas daļas, kuras sastāvā arī pārstāvji no Latvijas Mākslas augstskolu asociācijas Studentu apvienības, Latvijas Studentu apvienības un Rektoru padomes.

Uz studentu jautājumu par iemeslu, kāpēc šie pāragrie un negatavie priekšlikumi tiek iesniegti skatīšanai Saeimas komisijā, Saeimas sekretāra Kārļa Šadurska palīgs Didzis Šēnbergs, kas uzņēmies arī darba grupas vadību, atbildēja, ka tuvojoties iespējamam politiskā cikla noslēgumam, ministrei neatkarīgi no augstskolu pārstāvju viedokļa ir jāvirza šie priekšlikumi iespējamā saīsinātā pilnvaru termiņa dēļ. Šēnberga kungs arī minēja, ka jāatmet doma par bezmaksas padomēm augstskolās, respektīvi, šā jaunizveidojamā konventa izmaksas sedzot no valsts budžeta līdzekļiem. Studenti uzskata, ka tas ir nepamatoti, jo esošā sistēma darbojas veiksmīgi, aktīvi sadarbojoties attiecīgo nozaru pārstāvjiem, lieki netērējot valsts budžeta līdzekļus.

Iespējamais kompromiss, kuru atbalstīja gan studentu pārstāvji, gan Vidzemes Augstskolas rektore Vija Daukšte, Banku Augstskolas prorektore Velta Vikmane, bijušais Latvijas Universitātes senāta priekšsēdētājs un profesors Juris Rozenvalds un triju mākslas augstskolu pārstāvis un Latvijas Mākslas Akadēmijas rektors Aleksejs Naumovs būtu esošajā redakcijā atkļaut senātam ievēlēt pēc attiecīgās nozares ministra priekšlikuma vienu padomnieku konventa locekli.

Studenti ir ieinteresēti ciešākai sadarbībai ar ministrijām, ja vien sadarbība netiek uzspiesta ar varu. Atbildīgā Saeimas komisijas sēde, kurā lems par šī priekšlikuma atbalstīšanu, noritēs šī gada 14. jūnijā plkst. 10.00.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV