Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Rīt Komunistiskā genocīda upuru piemiņas diena

Elīna Dambekalne, 13.06.2011. 17:06

14. jūnijā atceroties pirms 70 gadiem notikušos traģiskos notikumus un komunistiskā genocīda upurus, Rīgā notiks vairāki piemiņas brīži, gājieni un koncerti.

14. jūnija rīts iesāksies ar piemiņas konferenci Latvijas Okupācijas muzejā, kas šogad veltīta 1941.gadā uz Sibīriju izvestajiem Latvijas bērniem. Pēc tam no muzeja sāksies gājiens un jau tradicionāli pie Brīvības pieminekļa notiks piemiņas brīdis ar ziedu nolikšanu. Komunistiskā genocīda upuru atceres pasākumi norisināsies arī dzelzceļa stacijā "Šķirotava" un Torņakalna stacijā.

Piemiņas dienai veltītie koncerti notiks Rīgas Sv. Jāņa baznīcā un Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā, savukārt Rīgas Latviešu biedrības Lielajā zālē klausītāji varēs dzirdēt Lūcijas Garūtas kantāti "Dievs, Tava zeme deg!". Koncertā uzstāsies Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes jauktais koris "Jubilate", Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas kamerkoris "Fortius", Rīgas Latviešu biedrības jauktais koris un kamerkoris "Austrums", solisti Jānis Kurševs un Gundars Dziļums. Rīgas Domā Profesionālais pūtēju orķestris "Rīga", Rīgas kamerkoris "Ave sol", solisti Aira Rūrāne un Ingus Pētersons skatītājiem piedāvās noklausīties Leona Amoliņa "Ziemas dārzi", Martina Ellerbija "Dona nobis pacem" un Imanta Mežaraupa kantātes "Aizvestajiem" pasaules pirmatskaņojumu. Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā notiks koncertuzvedums "Sarkanais vilciens", kurā uzstāsies Rīgas Doma kora skolas meiteņu koris, sieviešu koris "Dzintars", Ogres sieviešu koris "Rasa", rokgrupa "Pērkons", kamerorķestris, solisti Ieva Akuratere un Ivars Cinkuss. Savukārt Rīgas Tehniskās universitātes Studentu klubā notiks dejotājas un horeogrāfes Vijas Vētras koncerts "Visums un Es – veltījums Japānas un Latvijas cietušajiem", dejos Vija Vētra un viņas deju grupa "Rituāls", dzeju lasīs aktrise Raimonda Vazdika, kā arī būs skatāma Gunas Oškalnas-Vējiņas fotoizstāde "Vija Vētra" un kinofilma "2010. gada Vijas Vētras koncerts".

Rīgas kultūras tautas mākslas centrā "Mazā ģilde" varēs skatīt režisora Laimoņa Gaigala Latvijas dokumentālo filmu "Vai plankumi vēsturē balti"?. Filma stāsta par dramatiskajiem brīžiem latviešu tautas vēsturē, kas saistīti ar Staļina vardarbīgo politiku 1939. gadā, masu upuriem 1941. un 1949. gada izvešanu rezultātā. Kino "Rīga" notiks vairāki kinoseansi, kuros katram ir iespēja vienuviet noskatīties Dzintras Gekas dokumentālo filmu izlasi par latviešiem un viņu pēcteču likteņstāstiem Sibīrijas plašumos.

Komunistiskā genocīda upuru piemiņas pasākumi 14. jūnijā Rīgā tiek rīkoti ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta atbalstu.

14. jūnija pasākumu programma www.kultura.riga.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV