Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Jāņu ielīgošana Bastejkalnā

Jelena Jekimova, 14.06.2011. 13:45

18. jūnijā no plkst. 18.00 līdz 21.00 Rīgas centrā notiks Jāņu ielīgošanas sarīkojums.
Jāņu ielīgošana Bastejkalnā

„Tā diena priekš Jāņiem aizgāja, rīkojoties un sataisoties uz Jāņu vakaru. Apgādāja meijas, pina kroņus, sēja sieru. Ar kroņiem un meijām pušķoja pavakarē visus vārtus un durvis, tāpat arī visas ēkas, istabu un kūtis. Daži pušķoja arī dārzus, tīrumus un pļavas, lai izsargātu tos no visa ļauna. Gani pušķoja lopus vaiņagiem un tad līgodami dzina uz mājām. Lopus ganīja Jāņu vakarā ļoti vēlu un dažās vietās pat cauru nakti.

Saime līgodama pušķoja mājas tēvu un mājas māti smaržīgiem puķu kroņiem, un šie atkal pamieloja savus saimes bērnus ar sieru, pienu, sviestu un raušiem.

Pēc tam gāja, līgodami un kroņus nesdami, uz nāburgu mājām un beidzot sapulcējās visas apciemes jauni un arī veci ļaudis ap Jāņu uguni," stāstīja Marija Viļuma no Valmieras muižas.

18. jūnijā Bastejkalns pārtaps vienā lielā sētā un visi svētku dalībnieki un apmeklētāji taps par vienu kuplu saimi, kas gatavojas Jāņu ielīgošanai. Tiks pīti vainagi un ozollapu vītnes, dziedātas līgotnes, iekārtota ugunskura vieta, gatavotas lāpas, plostiņi un ugunsrats, siets siers, iets rotaļās un dancots... Kā jau īstā lauku sētā pienākas! Folkloras kopu ļaudis dalīsies savās zināšanās un pieredzē Jāņu svinēšanā un gatavošanās svētkiem.

Piedalās – Grodi, Krulla, Laiva, Rija, Skandinieki, Vilcenes, Vilkači, Berendejka, Iļjinskaja Pjatņica, Mālpils Mālis un Katlakalna folkloras kopa.

Jāņu ielīgošanu Bastejkalnā ar Rīgas domes atbalstu rīko Latvijas Folkloras biedrība.

Informācija: www.folklorasbiedriba.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV