Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Jāņu mistērijas Cēsīs un tuvākā apkārtnē

Daiga Janševska, 15.06.2011. 12:25

Sākot no 18.līdz 23.jūnijam Cēsīs un tuvākā apkārtnē notiks Saulgriežu mistērijas un Jāņu ielīgošanas tradīcijas. Jāņi - baltu dižākie svētki, kad netrūkst skaistuma, smaržu, enerģijas, jo visa pasaule atrodas kustībā. Svarīgākais ir katram atrast īsto brīdi uzņemt šo brīnišķīgo spēku, kuru mums tik dāsni dāvā daba.
Jāņu mistērijas Cēsīs un tuvākā apkārtnē

18.jūnijā paredzēts piedzīvot Jāņus Cēsu Pils dārzā, ieklausoties zintīs par dažādiem augiem, kuri Saulgriežu laikā gatavi vākšanai, un uzzināt kāpēc Līgotnēs apdziedāti tieši vībotnīte, papardīte, buldurjānis, suņuburkšķis, dedestiņa, sarkanais āboliņš, kā šie augi izmantojami un, kam domāti, par maģisko ziedu skaitu trejdeviņi. Būs arī pirtnieces stāstījums kā pērties neizģērbjoties un neejot pirtī. Bet Jāņu dziesmas, rotaļas, danči un Jāņu svinēšanas tradīciju mācības kopā ar Amatas novada folkloras kopu „Ore". Vakarā, Maija parkā, Jāņu iedancošanas koncertā „Nāc nākdama, Jāņu diena, Mēs jau tevis daudz gaidām(i)", gaidāma arī apdziedāšanās, kā tas pienākas, Jāņos satiekoties tuvākiem un tālākiem kaimiņiem.

19.jūnijā Cēsu Izstāžu namā koncertā ar līdzdarbošanos „Sit, Jānīt, vara bungas"

iespēja izdziedāt, izdejot vasaras Saulgriežu dziesmas, dejas, rotaļas, rituālus kopā ar tautas vērtes kopu "Dzieti". Uz Zāļu dienas īpašajām radošajām darbnīcām pirts slotu siešanu un Jāņu siera siešanu aicina arī Āraišu arheoloģiskais muzejparks.

21.jūnijā, tuvojoties Līgo vakaram, Cēsu Pils dārzs pārvērtīsies par improvizēto Silmaču māju pagalmu, kurā skanēs uzvedums ar dziesmām un dejām Jāņu gaidīšanas noskaņās „Saulgriežu jampadracis".

22.jūnijā Jāņu noskaņās līgosies Vaives Kaķupītes estrāde, kurā skanēs radošo kolektīvu koncerts „...lai rībēja, lai skanēja Jāņu dienu sagaidot!" un būs zaļumballe līdz rīta gaismai.

23.jūnijā aktīvās atpūtas kompleksā "Rakši", kas atrodas Amatas novadā 6 km no Cēsīm, jau otro gadu notiks vērienīgi Līgo svētki un Latvijā pirmās Odu ķeršanas sacensības. Līgo vakarā „Rakšos" muzicēs Jenny May, Ivo Fomins ar grupu un grupa ''Otra puse''. Skanēs šo mūziķu populārākās un tautā iemīļotākās dziesmas, kā arī visu laiku populārākās Līgo dziesmas. Tuvojoties vakara krēslai, tiks iedegts lielais Līgo ugunskurs. Apmeklētāju ērtībai un labsajūtai darbosies telšu pilsētiņa, nodrošinātas piknika vietas, kursēs bezmaksas ekspress buss Cēsīs- Rakši.

Jāņi ir lielākie latviešu svētki, kuru naktij piemīt maģiska burvība, kas saistās ar dažādām zīlēšanām, nākotnes paredzēšanu un citām maģiskām izdarībām. Lai katram izdodas atrast savu Līgo nakts burvību un piedzīvot kādu Jāņu mistēriju. Plašāka informācija par Jāņu dienu atsevišķiem pasākumiem Cēsīs un apkārtnē skatāma mājas lapā www.cesis.lv.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV