Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Zāļu tirgus Doma laukumā

Ilona Brūvere, 16.06.2011. 09:31

Zāļu tirgus Doma laukumā norisināsies 22. jūnijā no plkst. 9.00 līdz 17.00.
Zāļu tirgus Doma laukumā

Jāņi Rīgā vienmēr sākas ar Zāļu tirgu un lustīgu ielīgošanu. Šogad 300 amatnieku un dabisko pārtikas produktu ražotāju 22. jūnija rīta agrumā dosies uz Doma laukumu Rīgā, lai deviņos no rīta jau uzņemtu pirmos apmeklētājus.

Plkst. 10:00 tirgu svinīgi ieskandinās pūtēju orķestris "Fanfara". Dzidru jūnija romantiku tirgus laukumā ienesīs koklētāju ansamblis "Pūt vējiņi" un virkne tautas deju kolektīvu un koru, ar dziesmām un dejām laukumā veidojot īstu Līgo svētku priekšvakara varavīksni. Par lustīgu iepirkšanos gādās akordeonistu ansambis "Opuss" un "Hāgenskalna muzikanti", ik pa brīdim uzlaižot kādu draisku danci.

Šogad Zāļu tirgū būs pieejama arī "Rīgas miesnieka" produkcija. Visas dienas garumā Raimonds Bergmanis piecās kārtās izspēlēs konkursa jautājumus par Jāņu tradīcijām un vēstīs gaļas produktu pagatavošanas noslēpumus. Konkursa uzvarētāji saņems dāsnas "Rīgas miesnieka" balvas.

Būs danči, Līgo dziesmas, vaiņagu pīšana un varena tirgošanās. Jānis atkal uz Zāļu tirgu Rīgā ved krāsaino Latgales keramiku. Glazūra podiem un svečturiem būs dzidri zeltaina kā medus un zila kā debess. Tirgus smaržos pēc vasaras, Jāņu siera, labas žāvētas gaļas, siera, dejām, dziesmām un priecīgas vasaras.

Zāļu tirgū dzersim Valmiermuižas pils alu un savās Jāņu tradīcijās dalīsimies ar diriģentu Jāni-Ivaru Cinku. Saimnieks uz Zāļu tirgu vedīs alu un sieru, kā arī burkānus un rabarberus no pašu dārza. Arī zvejnieki, tie kas vairākās paaudzēs dzīvo pie jūras, gatavojas uz tirgu, lai pircējiem galdā liktu reņģes, lučus, vimbas, salakas, brekšus, karpas un zandartus. Zāļu tirgū varēs nogaršot ekoloģiski tīros pārtikas produktus, iegādāt dāvanai amatnieku darinājumus un ielīgot Jāņus gods godam. 15.45 uz Zāļu tirgus skatuves kāps vokāli instrumentālā grupa "Apvedceļš".

Šogad Zāļu tirgus no plkst. 9.00 līdz 17.00 arī Konventa sētā.

Ikvienam latviešu saimniekam Jāņi sākas ar ar Zāļu tirgu. Tirgus rītā viņš celsies līdz ar gaismu, pabaros lopus, vistas, zosis, pīles un tītarus. Un tad prom! Vakarā iedzers kausiņu alus un vedīs sievu mājās, lai savējiem vītu vainagus un cienātu ar Zāļu tirgus labumiem.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV