Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

„Jāņu mācība" Viktora Ķirpa Ates muzejā

Ilze Miķelsone, 16.06.2011. 10:53

Alūksnes novadā Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā 23.jūnijā pulksten 12:00 visi mīļi aicināti uz Jāņu ielīgošanas pasākumu „Jāņu mācība".

Jāņi jeb vasaras saulgrieži, kad visgarākajai dienai seko visīsākā nakts, ir vieni no latviskākajiem un krāšņākajiem tautas svētkiem. Jau izsenis pierasts, ka ik vienā lauku sētā un mājā notiek nopietna gatavošanās šiem svētkiem. Visaktīvākā tā ir dienu pirms Jāņiem 23.jūnijā saukta arī par Zāļu jeb Ziedu dienu. Arī Viktora Ķirpa Ates muzeja Vidzemes lauku sētas ļaudis šogad aktīvi gatavojas Jāņu dienas sagaidīšanai un laipni aicina visus interesentus mācīties un līdzdarboties dažādās Zāļu dienai raksturīgās izdarībās.

Svarīgākie darbi, kas paveicami Zāļu dienā, ir sētas pušķošana, vainagu pīšana, mielasta galda klāšana un ugunskura vietas sagatavošana. Visiem šiem darbiem pa vidu jāpaspēj arī balsi ielocīt Līgo dziesmu dziedāšanai un kājas ievingrināt Jāņu vakara dančiem. Lai to visu varētu paveikt īsteni latviskā garā, kopā ar folkloras kopu „Rota" no Rencēniem mācīsimies, kā mūsu senči pušķojuši vārtus, māju un pagalmu, kādus vainagus pinuši un kā godājuši Jāņu tēvu un Jāņu māti, kādu mielasta galdu klājuši, ar ko cienājuši Jāņu bērnus. Līgosim un aplīgosim Jāņus, saimniekus un sētu.

Kad visi Zāļu dienas darbi paveikti, tiek kurināta pirts, lai svētku vakaru visi varētu sagaidīt balti un tīri. Pirts kurināšana un slotiņu siešana ir liela māka, ko var iegūt tikai ar gadiem. Vecajā muzeja pirtiņā pieredzējusi zāļu sieva pastāstīs par pirts kurināšanas gudrībām, pirts slotu siešanas māku un katras slotiņas īpašo nozīmi.

Pasākuma norises laikā būs iespēja pārbaudīt veiklību vainadziņu mešanā, ātrumu alus kausa tukšošanā, spēku labības maisu celšanā. Veiklāko, ātrāko un spēcīgāko gaida pārsteiguma balvas.

Pasākuma noslēgumā visus priecēs Annas kultūras nama dramatiskā kolektīva brīvdabas izrāde, Rīkstes koka komēdija „Precības Ķipīšos".

Visi mīļi gaidīti Viktora Ķirpa Ates muzejā kopā izbaudīt gatavošanos Jāņiem!

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV