Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Ielīgošana Brīvdabas muzejā noslēgsies ar lustīgu Zāļu vakara pasākumu

Aiga Ozoliņa, 17.06.2011. 10:52

Jau no 19. jūnija Brīvdabas muzejā sākas ielīgošanas pasākumi, kas ilgs līdz pat 23. jūnijam un noslēgsies ar tradīcijām bagātu un lustīgu Zāļu vakaru.
Ielīgošana Brīvdabas muzejā noslēgsies ar lustīgu Zāļu vakara pasākumu

Svētdien, 19. jūnijā, no plkst. 12.00 visi aicināti uz Gardēžu dienu, kad dažādās muzeja sētās tiks rādīts, kā gatavot svētku cienastu. Notiks siera siešana, alus un citu dzērienu darināšana, maizes cepšana, kaņepju aizdara gatavošana, reņģu un bušu kūpināšana. Varēs piedalīties sīpolu griešanas, kartupeļu un burkānu tīrīšanas, siera rituļa ripināšanas, alus mucas celšanas un medus laizīšanas sacensībās. Interesentus iepazīstinās ar Jāņu ēdienu receptēm, varēs uzzināt padomus tie, kuri svētkos par daudz ēduši un dzēruši.

Savukārt 20. jūnijā, Amatu dienā, plkst. 14.00 ezera krastā folkloras kopa "Grodi" mācīs veidot ugunskurus atbilstoši katra novada tradīcijām. Darbosies kokgriešanas, pīšanas, kalšanas, podniecības, aušanas un adīšanas darbnīcas.

Līksma solās būt otrdiena, 21. jūnijs, kad Sentēvu tradīciju dienā no plkst. 14.00 muzeju pieskandinās dziesmas, dejas, rotaļas, teikas un pasakas, būs apdziedašanās un pat buršanās!

Trešdien, 22. jūnijā, būs Rotāšanās diena. Jau no plkst. 14.00 varēs apgūt pirts slotu siešanas gudrības, iet pirtī, vākt zāles, pīt vainagus un mācīties ar dabas līdzekļiem kopt ķermeni. Tiks postas un pušķotas muzeja mājas un pagalmi – kā pienākas pirms Zāļu vakara.

Ielīgošanas nedēļa noslēgsies ar tradīcijām bagātu un līksmu Zāļu vakara pasākumu, kad no plkst. 21.00 līdz saullēktam Brīvdabas visi aicināti svinēt latvisko tradīciju garā, dziedot, dejojot, ejot rotaļās un veicot dažādus Zāļu vakara rituālus. Noslēgumā spēlēs arī balles mūzika. Svarīgi, ka šajā vakarā visi apmeklētāji aicināti ne tikai vērot un skatīties, bet arī aktīvi līdzdarboties Zāļu vakara tradīciju izpildīšanā. Līdz ar dziesmām un dejām visi kopā sagaidīs sauli!

Biļetes uz pasākumu „Zāļu vakars Brīvdabas muzejā" var iegādāties „Biļešu servisa" tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuserviss.lv. Cenas: Ls 4-15.

Zāļu vakarā ikviens varēs baudīt pasākuma atbalstītāja AS „Aldaris" Tradicionālās kolekcijas alu – Aldaris Dūmaku, Aldaris Kviešu un Aldaris Muižnieku, kuri ir izcili ar vietējiem ēdieniem. Pasākumu sadarbībā ar Latvijas Etnogrāfisko brīvdabas muzeju organizē SIA „Engage".

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV