Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Līgo svētki Centrāltirgū un Vidzemes tirgū

Ivars Jakovels, 20.06.2011. 09:23

21. un 22. jūnijā par godu gaidāmajiem svētkiem Rīgas pašvaldības akciju sabiedrība „Rīgas Centrāltirgus" rīko ielīgošanas pasākumus Vidzemes tirgū un Centrāltirgū ar aizraujošākajām izdarībām bērniem un pieaugušajiem ar folkloristu izdarībām, jestriem muzikantiem, zāļu meiteņu apdziedāšanu, kā arī nopietnās mūzikas priekšnesumiem un izstādes „Tirgus diena" atklāšanu. Labākais Līgo svētku tirdziņš notiks Vidzemes tirgū ar Jāņu dienas izdarībām, kur tirgus apmeklētājus šajās dienās sagaidīs visdažādākie amatnieku un mājražotāju izstrādājumi no visas Latvijas.

Amatnieku un mājražotāju tirdziņā Vidzemes tirgū 21. un 22. jūnijā piedalīsies labākie sava aroda meistari no visas Latvijas, pārstāvot dažādus mūsu zemes etnogrāfiskos novadus un demonstrējot dažnedažādus tautas amata mākslas veidus. Tirdziņā būs iespējams iegādāties gan saldāko medu un gardāko maizi, gan vissmeķīgāk kūpinātās desas un žāvētās zivis. Savukārt, amatnieki piedāvās visdažādākos izstrādājumus no koka un māla, vilnas un dzijas, dzintara un sudraba.

Par svētku noskaņu 21. jūnijā vasaras saulgriežos Centrāltirgū un 22. jūnijā Vidzemes tirgū parūpēsies folkloras kopas „Kokle" un „Berendeika" Ivetas un Vidvuda Medeņu vadībā un dūdu meistara pavadījumā. Ar ozollapu vainagiem rituālajā rotaļā „Ai, Jānīti, Dieva dēls" tiks godināti Jāņi. Svētku ugunskuram tiks ziedots pērnā gada Jāņa vainadziņš, siera gabaliņš, alus un nauda – lai tās netrūktu šo vasaru dzīvojot. Ielīgošanas pasākumu apmeklētājiem folkloristi rādīs vainagu pīšanas paņēmienus, stāstīs par trejdeviņām zālītēm, kas jāliek vainagā un zīlēs ar koku zariem, zālītēm un ziedu vainagiem, metot tos uz garas kārts.

Trīs radošajās darbnīcās interesentiem būs iespējams apgūt bērnu mūzikas instrumentu – Jāņdūceņu – veidošanu, ziedu vainagu pīšanu bizē, vainagu pīšanu ar ziedu locīšanu un griešanu, ozollapu vainagu pīšanu ar diegu un vainagu zīmēšanu ar vaska krītiņiem.

Tikai Centrāltirgus Piena un Zivju paviljonā, kā arī ārpusē pie tiem vasaras saulgriežos otrdien no plkst. 11.00 – 14.00 lustīgi muzicēs jestri akordeonisti, vijolnieki un bundzinieki, kurus pavadīs zāļu meitenes, rūpējoties par tirgus apmeklētāju apdziedāšanu, appēršanu un laimes zīlēšanu.

Savukārt, Centrāltirgus Sakņu paviljonā 21. jūnijā no plkst. 12.00 – 12.30 būs klausāma leģendārā Latvijas diriģenta un operas dibinātāja Teodora Reitera fonda sagatavotā nopietnās mūzikas programma, kuras ietvaros starptautisku konkursu laureāts Patriks Vilhelms Skābārdis uzstāsies ar ksilafonu un marimbas solo, skanēs jaunās un talantīgās Latvijas solistes Tīnas Gelneres vokāls, kā arī būs iespējams baudīt daudzsološās flautistes Agneses Legzdiņas flautas solo.

Pirms Teodora Reitera fonda priekšnesumiem tiks atklāta izstāde „Tirgus diena". Sakņu paviljonā būs izstādīti starptautiskā festivāla „Mākslas dienas 2011" ietvaros Centrāltirgū notikušajā mākslas plenērā tapušie darbi, kuros Latvijas jaunie mākslinieki atklājuši savu radošo skatījumu uz vienu no lielākajiem tirgiem Eiropā.

„Līgo svētki un Jāņu diena ir saulgrieži, kas iezīmē gada vidu un tuvošanos jaunajai ražas sezonai, kad tirgū gaidāms vislielākais tirgotāju un pircēju pieplūdums. Vēlamies šos vienus no nozīmīgākajiem svētkiem Latvijā nosvinēt kopā ar mūsu pircējiem, piedāvājot lieliskāko ielīgošanas svētku programmu, kā arī Līgo svētku tirdziņu Vidzemes tirgū, uz kuru ieradīsies amatnieki un mājražotāji no visas Latvijas", stāsta RPAS „Rīgas Centrāltirgus" valdes priekšsēdētājs Anatolijs Abramovs.

Folkloras kopas ar priekšnesumiem Centrāltirgū viesosies vasaras saulgriežos otrdien, 21. jūnijā, bet Vidzemes tirgū – trešdien, 22. jūnijā. Abās dienās kultūras programma norisināsies no plkst. 11.00 – 14.00.

Tirgoties gribētāji vēl var pagūt pieteikties amatnieku un mājražotāju tirdziņam Vidzemes tirgū līdz 21. jūnijam, zvanot pa tālruņa numuru 67311796 (Vidzemes tirgus, Guntis Bertmanis) vai uz e-pastu: guntis@rct.lv.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV