Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Aicina izbaudī Zāļu vakara maģiju Brīvdabas muzejā

Aiga Ozoliņa, 21.06.2011. 10:25

Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs šogad piedāvā savu versiju par Zāļu vakara svinēšanu, aicinot ikvienu līgotāju 23. jūnijā no plkst. 21.00 līdz pat saullēktam piedalīties lustīgā līgošanā.

Kristīne Ādmine, Zāļu vakara režisore, ir gandarīta par apmeklētājiem piedāvāto pasākuma programmu: „Katru gadu Zāļu vakarā cilvēki cenšas izjust īpašo svētku burvību, daži ievēro līgošanas tradīcijas, citi – ar to aizraujas mazāk, bet jāatzīst, ka vairums tomēr cenšas šo vakaru un nakti pavadīt svinot, priecājoties un lustējoties.

Šogad Brīvdabas muzejs piedāvā draugu un ģimenes lokā autentiskā vidē kopā ar citiem līgotājiem īsti tautiskus svētkus. Saprast, kādēļ vainagā ir tieši trejdeviņas Jāņu zāles, kāda nozīme ir ugunskuram un pūdelei, iemācīties Jāņiem raksturīgās rotaļas ar maģisku pieskaņu, izbaudīt tradicionālus latviešu gardumus, ko mūsu senči cēla galdā svinību vakarā, galu galā saprast, kur noslēpies papardes zieds – to visu būs iespējams izdarīt Brīvdabas muzeja Zāļu vakarā. Manuprāt, svarīgi, ka caur dažādu līgošanas tradīciju izpildīšanu mēs palīdzēsim arī izprast, kāda ir viena vai otra rituāla īstenā nozīme."

Jau plkst. 21.00 svinību vietā Juglas ezera krastā sāksies ugunskura likšana. Pēc tam visi varēs iesaistīties Jāņa tēva un mātes, kā arī Brīvdabas muzeja ēku un Juglas ezera krasta aplīgošanā. Tiem, kas dziedāt negribēs, būs iespēja piedalīties konkursā par alu un citās izdarībās. Līdz ar saules rietu tiks aizkurti ugunskuri, kas palīdzēs arī „sadedzināt bēdas". Būs iespēja lēkt pāri ugunkuriem un uguns plosta peldināšana. Ikviens varēs piedalīties rituālās rotaļās un zīlējot izdibināt nākotni.

Dziesmas, dejas, gards mielasts un citas lustes turpināsies līdz pat saullēktam, kad būs iespēja doties rīta peldē Juglas ezerā un piedalīties īpašajā rasas vākšanas rituālā, kam ir dziedinošs spēks. Līgošanu lustīgu palīdzēs uzturēt diriģents Ivars Cinkuss, folkloras gudrību pārzinātājs Ilmārs Pumpurs un Latvijas Universitātes folkloras deju kopa „Dandari", folkloras kopa „Atštaukas" un citi latvisko tradīciju lietpratēji.

Tie, kas izlēmši izbaudīt Zāļu vakara burvību Brīvdabas muzejā, biļetes var iegādāties „Biļešu servisa" tirdzniecības vietās, www.bilesuserviss.lv un pirms pasākuma tā norises vietā. Biļešu cenas: Ls 4-15. Bērniem līdz 7 gadu vecumam ieeja ir bez maksas. Ja netiek iegādāta vieta pie galdiņa, tad iesakām ņemt līdzi sedziņas vai saliekamos krēslus. Ieeja pasākumā no plkst. 19.00, bet Zāļu vakars sāksies plkst. 21.00.

Zāļu vakarā ikviens varēs baudīt pasākuma atbalstītāja AS „Aldaris" Tradicionālās kolekcijas alu – Aldaris Dūmaku, Aldaris Kviešu un Aldaris Muižnieku, kuri ir izcili ar vietējiem ēdieniem. Pasākumu sadarbībā ar Latvijas Etnogrāfisko brīvdabas muzeju organizē SIA „Engage".

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV