Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Gada inflācija aprīlī - 8,9%

LETA, 10.05.2007. 15:00

Inflācija turpina pieaugt un šā gada aprīlī, salīdzinot ar pagājušā gada aprīli, patēriņa cenas pieaugušas par 8,9%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Preču cenas augušas par 7,5%, bet pakalpojumu cenas - par 12,7%.
Gada inflācija aprīlī - 8,9%
Gada inflācija šogad katru mēnesi arvien pieaug. Janvārī tā bija 7,1%, februārī - 7,3%, martā - 8,5%.Pērn patēriņa cenas Latvijā pieauga par 6,8%, bet 2005.gadā inflācija bija 7%.

Vidējais patēriņa cenu līmenis aprīlī, salīdzinot ar martu, pieauga par 0,9%. Gan preču, gan pakalpojumu cenas pieauga par 0,9%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām aprīlī bija dārzeņu, degvielas un ēdināšanas pakalpojumu, kā arī ūdens piegādes un citu ar mājokli saistītu pakalpojumu cenu kāpumam.

Dārzeņu cenas pieauga par vidēji 12,3%, bet augļu cenas - par 3,6%. Maizes un graudaugu izstrādājumu cenas pieauga par 1,3%, zivju un to izstrādājumu cenas - par 1,2%, bet piena un tā produktu cenas - par 0,8%.

Dārgākas kļuva olas - par 1,8%, augu eļļa un tauki - par 0,9%. Alkoholisko dzērienu cenas pieauga par 0,5%.

Aprīlī turpināja pieaugt degvielas cenas - par 3,7%. Palielinājās maksa par automašīnu remontu un uzturēšanu - par 2,6% un autovadītāju kursiem - par 2,2%.

Ūdens piegāde sadārdzinājās par 1,2%, savukārt kanalizācijas pakalpojumi - par 1,4%. Lielāka kļuva maksa par dzīvojamo māju uzturēšanu un apsaimniekošanu.

Pieauga mājsaimniecības pakalpojumu cenas - par 1,5%, atpūtas un sporta pakalpojumu cenas - par 0,9% un kultūras pakalpojumu cenas - par 0,7%. Sākoties jaunajai sezonai, pieauga tūrisma pakalpojumu cenas - par 4,5%.

Turpināja sadārdzināties personīgās aprūpes iestāžu pakalpojumi, īpaši frizieru pakalpojumi. Aprīlī dārgāka kļuva apdrošināšana - par 3%.

Cenas ēdināšanas iestādēs aprīlī pieauga par 2,3%, īpaši kafejnīcās un restorānos.

Izpārdošanas beigās, kā arī tirdzniecībā parādoties vasaras sezonas apģērbiem un apaviem, apģērbu cenas pieauga par 1,3%, bet apavu cenas - par 2,9%.

Pazeminājās telekomunikāciju pakalpojumu cenas - par 2,9%, galvenokārt zvaniem ar priekšapmaksas kartēm. Lētāki kļuva arī telefona aparāti - par 2,3% un datu apstrādes iekārtas - par 0,6%. Akciju un cenu atlaižu ietekmē kļuva lētākas galvenās sadzīves ierīces - par 1,4%, kā arī televīzijas tehnika, audiotehnika, videotehnika un fototehnika - par 2,9%.

CSP paziņoja arī provizoriskos datus par Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugumu šā gada pirmajā ceturksnī - salīdzinot ar 2006.gada pirmo ceturksni, IKP pieaudzis par 10,7%. Precizēts un izvērsts pirmā ceturkšņa IKP pieauguma temps un vērtība tiks publiskoti 8.jūnijā.

IKP pagājušajā gadā, salīdzinot ar 2005.gadu, pieaudzis par 11,9%. Tas bija straujākais gada kopējais IKP pieaugums Latvijas vēsturē pēc neatkarības atjaunošanas.
Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV