Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Ugunskura kuršana – vispopulārākā un arī visbīstamākā Jāņu svinību tradīcija

Ivars Andiņš, 21.06.2011. 14:22

Latvijas iedzīvotāji Līgo vakarā aizrautīgi ievēro dažādas svētku tradīcijas, no kurām populārākā ir ugunskura kuršana – bez tās Jāņu nakts nebūtu iedomājama 31% cilvēku, kuri piedalījās veikalu tīkla „Maxima" rīkotajā aptaujā. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) gan atgādina, ka, kurot ugunskuru, svinētājiem ir jābūt īpaši uzmanīgiem un jāievēro vairāki drošības pasākumi.
Ugunskura kuršana – vispopulārākā un arī visbīstamākā Jāņu svinību tradīcija

Lai atgādinātu par vienkāršajiem, taču ārkārtīgi nozīmīgajiem piesardzības pasākumiem, kas, kurot ugunskuru, lecot pār to vai atrodoties uguns tuvumā, jāatceras ikvienam jāņubērnam, otrdien, 21.jūnijā VUGD pārstāvji pie lielveikala „Maxima XXX" sniedza uzskatāmus paraugdemonstrējumus.

Ugunskura vietai jābūt vismaz piecu līdz desmit metru attālumā no jebkādiem priekšmetiem, kokiem un ēkām. Uguns kuršanai jāizvēlas vieta, ņemot vērā vēja virzienu, lai dzirksteles nepūstu nojumēs, teltīs, ēkās, turklāt ap ugunskura vietu vēlams aplikt akmeņus, lai ierobežotu uguns izplatīšanos. Ugunī nedrīkst liet degšķidrumu, un ugunskurā nevajadzētu mest dzērienu pudeles vai šīfera gabalus, jo tie var sprāgt.

Aizvadītajā gadā 23. un 24. jūnijā VUGD dzēsa 51 ugunsgrēku un 15 reizes veica glābšanas darbus. Ugunsgrēku iespējamais iemesls 36 gadījumos bija cilvēku neuzmanīga rīcība ar uguni - gan neapdomīgi izvēlēta ugunskura vieta, gan nosalušo jāņubērnu sildīšanās dārza mājiņās, piebūvēs, šķūnīšos, kur tika uzsmēķēts un izmests nenodzēsts izsmēķis vai telpās ienesta svece, par kuru pēc tam aizmirsts.

VUGD priekšnieks Oskars Āboliņš atzīst, ka visvairāk nelaimju svētku laikā notiek neuzmanības un pārgalvības dēļ, ko nereti izraisa arī pārmērīga alkohola lietošana. Tādēļ viņš aicina visus iedzīvotājus svinēt svētkus tā, lai nekas neaptumšotu šo gaišo saulgriežu laiku.

Ļoti uzmanīgiem jābūt, lecot pār ugunskuru. „Maxima" veiktā aptauja liecina, ka arī šī ir viena no populārākajām Jāņu svinību tradīcijām, jo šādi odus aizbaidīt centīsies 14% aptaujas dalībnieku. Lecot pār ugunskuru, jāizvēlas apģērbs, kas nav šūts no sintētiskiem materiāliem, jo tie aizsvilstas ātrāk un turklāt var piekust miesai.

Izvērtējot gatavošanos svētkiem, „Maxima" preses sekretārs Ivars Andiņš norāda, ka šīm svinībām cilvēki organizējas ar lielāku optimismu nekā Lieldienām vai aizvadītajiem Ziemassvētkiem, jo divas trešdaļas aptaujāto Līgo galdam paredzējuši atvēlēt tikpat vai vairāk naudas nekā pērn.

„Pretēji Ziemassvētkos un Lieldienās veiktajām aptaujām, kad pārliecinošs vairākums aptaujas dalībnieku svinībām atvēlēja mazāk līdzekļu nekā gadu iepriekš, vasaras atnākšana ir atnesusi labu noskaņojumu un optimismu arī personisko finanšu jautājumos," norāda I.Andiņš.

Aptaujas rezultāti liecina, ka 61% respondentu Jāņu svinībām šogad gatavojas tērēt līdz 25 latiem, savukārt ceturtā daļa aptaujāto visiem svētku tēriņiem plāno atvēlēt ne vairāk kā 40 latu.

Iegādājoties Jāņu mielastu, priekšroka noteikti tiks dota Jāņu sieram, jo bez šī garduma savu Līgo svētku galdu nevarētu iedomāties 18% aptaujāto. Par otru populārāko šo svētku obligāto produktu kļuvis alus (17%), trešajā vietā atstājot šašliku (16%).

„Maxima" aptauja veikta jūnija vidū, un tajā piedalījušies 1579 respondenti.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV