Svētdiena, 05.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Ģederts, Ģirts;

Uz lustīgu līgošanu aicina Latgales šlāgermūziķu zaļumballe „Līgo, Latgale!"

Aija Ziemele, 22.06.2011. 09:35

Līgo nakts burvība un latviskās dzīvesziņas mistērija jau gadsimtiem ilgi ir pulcinājusi cilvēkus līksmai svinēšanai dabā pie ugunskuriem ar dziesmām un dejām līdz pat rīta gaismiņai. Šogad visi līgotgribētāji tiek aicināti uz Līvāniem.

SIA „ŠlāgerTV" Līgo vakarā, 23. jūnijā, Līvānos Zaķusalā rīko grandiozu Zaļumballi – „Līgo, Latgale!" - ar dziedošiem aktieriem, reģionāliem koriem un populārāko Latgales šlāgermūziķu piedalīšanos.

Zaļumballi vadīs atraktīvais un vienmēr smaidošais un lustīgais pasākuma vadītājs Guntis Skrastiņš. Viņš uzskata, ka šogad līgot visiem jādodas uz Latgali, Līvāniem – Zaķusalu, jo katram novadam ir savs kolorīts, tradīcijas un garša. Latgale sen šādu pasākumu nav piedāvājusi, tāpēc ikvienam ir ekskluzīva iespēja šogad iepazīt līgošanu latgaliešu gaumē.

„Latgale ir Latvija un Jāņi ir latviešu svētki, ja līdz šim esam līgojuši Vidzemē vai Zemgalē, tad tagad ir īstais brīdis līgot Latgalē. Ir jāiepazīst visu novadu tradīcijas un, manuprāt, tieši Latgalē Jāņus var izbaudīt īsti latviskā garā, jo šeit ar īpašu rūpību tiek koptas un uzturētas mūsu tautas tradīcijas. Tāpēc visiem, kas citus gadus līgojuši citos novados, šogad svinēšanai jāizvēlas Latgale," aicina Guntis Skrastiņš.

Viņš piebilst, ka tikai brīvā dabā ir īsta Līgo un Jāņu svinēšana – ar dziesmām, dejām un ugunskuru un Zaķusala tieši šādu iespēju piedāvā.

Zaļumballi – „Līgo, Latgale!" - organizatori veido kā pasākumu visai ģimenei brīvā dabā, izklaidi ar dziesmām un dejām pie ugunskuriem līdz pat rīta gaismai. Ikviens līgotājs atradīs sev piemērotu izklaidi – bērnu priekam darbosies piepūšamās atrakcijas, batuts, slidkalniņi, vīri sarunas varēs risināt pie putojoša alus kausa, bet sievas apmeklēt amatnieku tirdziņu un visi kopā – dziedāt, dejot un mieloties līdz pat rīta gaismiņai. Tie, kas nakšņos telšu pilsētiņā, saullēktu sagaidīs Daugavas krastā un varēs nesteidzīgi baudīt Jāņu dienu dabā upes malā.

Mūzika pasākumā atbildīs visām paaudzēm un dažādām gaumēm.

„Līvānu pilsētas „Zaķusala" ir īpaši izraudzīta šim tradicionālajam un skaistākajam vasaras latviešu tautas pasākumam. Te, Daugavas krastā, ir neatkārtojami skaista dabas ainava - unikāla vieta tieši vasaras sulīgā zaļuma baudīšanai un līgošanai, sadancošanai, sadziedāšanai visām paaudzēm - lielam un mazam, vecam un jaunam," saka viena no pasākuma organizatorēm Arimanda Rode.

Viņa piebilst, ka ne mazāk svarīgs faktors organizatoriem izvēloties vietu bija Līvānu novada domes izrādītā interese un piedāvātais resursu un finanšu atbalsts, lai līgošana Latgalē notiktu tieši Līvānos! Pasākuma organizatori īpašu paldies izsaka pašvaldības vadītājam Andrim Vaivodam, izpilddirektoram Uldim Skreiveram un 10.Saeimas deputātam Jānim Klaužam.

Līgotāji Zaķu salā 23.jūnijā ir gaidīti jau no agras pēcpusdienas, lai pienācīgi sagatavotos grandiozajai līgošanai.

Pirmajā daļā jau no 17.00 uzstāsies Līvānu novada kolektīvi - folkloras kopas, grupas, kuru vidū būs arī pazīstama kapela no Līvāniem „Jūlijs".

Otrajā daļā jau no pulksten 20.00 paredzēta tautas sadziedāšanās, kuru vadīs Guntis Skrastiņš, spēlēs grupa „No ½ vārda", dziedās Žorža Siksnas „Zemes krāsas" koris un īpašais viesis būs Andrejs no Cēsīm. Andrejs ir viens no Šlāgeraptaujas līderiem vairākos posmos. Katrs līgotājs saņems brošūru ar tautā populāru dziesmu vārdiem, lai varētu līgot no sirds.

Noslēguma daļā no pulksten 23.00 būs Zaļumballe, kurā uzstāsies Viktors Lapčenoks, Uģis Roze, „Patrioti.lg", Kaspars Antess, Andrejs un draugi no Cēsīm, Žorža Siksnas „Zemes krāsas koris un grupa „No ½ vārda". Debija pasākumā būs grupai „Zenīts" no Preiļiem, kas vasaras posmā startē Šlāgeraptaujā un publika varēs dzirdēt viņu jaunās dziesmas. Diskotēku vadīs DJ Tenis no Latgales radio.

Pasākuma organizatori norāda, ka zaļumballe „Līgo, Latgale!" - attīstīs cilvēkos lepnumu par Latgales reģiona tradīcijām, kā arī palīdzēs veidot jaunas. Līgošanas norises vieta – Līvāni – nav izvēlēta nejauši. Tā kā Līvāni ir „Atslēga Latgales vārtos", tad ar šī pasākuma palīdzību atdarīs vārtus plašai sabiedrībai, lai kopīgi nodotos Jāņu tradīciju svinēšanai.

Grandiozajā projektā - Latgales šlāgermūziķu zaļumballe - „Līgo, Latgale!" piedalīsies Guntis Skrastiņš un grupa „No ½ vārda", Žorža Siksnas „Zemes krāsas koris", Uģis Roze, Andrejs un draugi no Cēsīm, „Patrioti.lg", Kaspars Ašaks - skanošākais Latvijas radio 2, grupa „Zenīts", DJ Teniss/ Latgales radio.

Savukārt no Līvānu novada pašdarbības kolektīviem Līgo svētkos piedalīsies TDA "Silava", vidējās paaudzes deju kolektīvs "Daugavieši", senioru deju kolektīvs "Dubnava" un "Jersikietis", Līvānu pūtēju orķestris, folkloras kopa "Turki"', Eiropas deju grupa "Rūžeņas", Līvānu pilsētas kapela "Jūlijs".

Pasākuma norises teritorijā notiks tirdzniecība ar vietējo amatnieku un ražotāju produkciju, būs iespēja nogaršot novada tradicionālos ēdienus un iegādāties suvenīrus ar pilsētas simboliku. (Amatnieki joprojām var pieteikt savu dalību pasākumā, kontakttālrunis – 26391211).

Biļetes var iegādāties SIA „Biļešu serviss" kasēs, „Statoil" benzīntankos un Līvānos Kultūras centrā, pasākuma dienā - norises vietā - Zaķusalā! Biļešu cena iepriekšpārdošanā 3 Ls, zaļumballes dienā 4 Ls. Maksa par vietu telšu pilsētiņā – 1 Ls.

Bērniem līdz 12 gadiem un cilvēkiem ar ierobežotām spējām (uzrādot apliecību) ieeja bez maksas.

Papildu maksa ir par iebraukšanu pasākuma vietā ar auto un stāvvietu, kā arī telšu vieta.Iebraukšana telsu pilsētiņā paredzēta tikai līdz plkst 24.00.

Ierodoties uz pasākumu „Zaķusalā", cilvēki aicināti savām ērtībām līdzi ņemt līdzi sēžamos. Pasākuma vietā nav atļauts ienest alkoholiskos dzērienus. Par kārtību un drošību rūpēsies apsardze. Ēdināšanu nodrošinās izklaides centra „Oāze" restorāns no Jēkabpils, bet alu piedāvās „Aldaris".

Tuvāk ar saliņas izkārtojumu pasākuma laikā un ielu satiksmi līdz „Zaķusalai" var iepazīties www.livani.lv.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV