Ceturtdiena, 02.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds;

„Mākslīgā intelekta fonda" rīkotajā konkursā visvairāk godalgu saņem LU studenti

Jeļena Poļakova, 22.06.2011. 10:00

Ir noslēdzies „Mākslīga intelekta fonda" rīkotais konkurss studentiem, kura ietvaros dalībniekiem bija jāuzraksta sacerējums, jāatrisina uzdevumi vai jānoformulē precīza oriģināla ideja vai algoritms par piedāvātajām tēmām. Visvairāk godalgas saņēma Latvijas Universitātes (LU) studenti.

Zinātnisko darbu konkursā pirmās godalgas saņēma Kaspars Balodis (LU) par darbu "Varbūtiskā reducējamība" un Kārlis Dimza (National Tsing Hua University, Taivāna) un Linda Gulbe (Ventspils Augstskola) par darbu " Kādus uzdevumus cilvēks joprojām risina labāk nekā dators?". Trešā godalga piešķirta Aleksandram Tarvidam (LU) par darbu "Sarežģītu adaptīvu sistēmu modelēšana ar aģentu tehnoloģiju". Atzinības rakstus piešķīra Jeļenai Fjodorovai (LU) par darbu "Kā dators var atjaunot programmas tekstu pēc ieejas-izejas datu piemēriem", Raitim Ozolam (LU) par darbu "Uzdevumi, kurus cilvēks joprojām risina labāk nekā dators" un Oļegam Verhodubam (RTU) par darbu „Kā veidot iespējami pilnvērtīgu abstraktu interaktīvu vidi, kurā mākslīgās evolūcijas ceļā attīstīt digitālus subjektus ar intelekta pazīmēm?"

Paaugstinātas grūtības uzdevumu risināšanas konkursā pirmās godalgas saņēma Artūrs Bačkurs (LU), Juris Čerņenoks (LU), Dmitrijs Logvinovs (LU). Otrās godalgas piešķirtas Andreasam Šulcam (LU) un Aleksandram Tarvidam (LU), savukārt, atzinības rakstu saņēma Ginta Garkāje (LU).

„"Mākslīgā intelekta fonda" mērķis ir veicināt Latvijas zinātnes, izglītības un ražošanas attīstību un paaugstināt Latvijas valsts konkurētspēju datorzinātņu, robotikas, mākslīgā intelekta un ar to saistīto inovāciju jomā. Fonda mērķis ir sniegt nozīmīgu labumu sabiedrībai, attīstot zinātni un veicinot izglītību ar fonda darbību saistītajās jomās. Šī konkursa galvenie mērķi bija rosināt studentus un topošos studentus domāt un strādāt pie konkursa uzdevumā formulētajām tēmām, atklāt un iepazīt talantīgus studentus, kas būtu ieinteresēti turpināt darbu mākslīgā intelekta jomā, uzzināt jaunas, interesantas idejas un ieraudzīt pētāmās tēmas svaigā, neparastā skatījumā," par „Mākslīgā intelekta fondu" un konkursu stāsta fonda vadītājs Einars Repše.

Par konkursa nozīmīgumu un mākslīga intelekta tēmas svarīgumu mūsdienās pētnieks Imants Vilks norāda: „Nosaukums 'mākslīgais intelekts' saka, ka pasaules zinātnieki mēģina izveidot cilvēkam līdzīgu intelektu atšķirīgā, ne-bioloģiskā vidē. Zinātnieku panākumi atsevišķu intelektuālu uzdevumu risināšanā (šahs, slimību diagnostika, tulkošana, informācijas meklēšana, kosmisko lidaparātu un militāru procesu vadība, cilvēku apmācības trenažieri) rāda, ka cilvēka intelekta spējas daudzās jomās ir pārspētas un tas notiks aizvien vairākās mūsu dzīves jomās. Varam sacīt, ka tā ir mūsu civilizācijas tuvāko desmitu gadu nākotne. Šo netālās nākotnes uzdevumu risināšanai būs vajadzīgi speciālisti, kuru domāšanas pamatā ir nevis, kā raksta Havajas Universitātes kvantu fizikas profesors filosofijas doktors Viktors Stengers, pagājušo gadsimtu aizspriedumi un pirmatnējo cilšu ticējumi, bet mūsdienīgi priekšstati par cilvēka smadzeņu darbību, to informācijas apstrādes īpatnībām, problēmām un par to, kā šo darbību uzlabot. LU un „Mākslīgā intelekta fonda" rīkotā konkursa uzdevums bija aicināt jaunos speciālistus pievērsties šai interesantajai un cilvēces nākotnei svarīgajai nozarei."

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV