Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Nacionālās attīstības stratēģijas vadlīnijas tiks izstrādātas līdz rudenim

LETA, 10.05.2007. 17:50

Latvijas nacionālās attīstības stratēģijas pirmais posms, kura laikā tiks izstrādātas Latvijas ilgtspējīgas attīstības stratēģijas galvenās vadlīnijas, tiks pabeigts līdz šā gada septembrim, šodien Nacionālās attīstības padomes sēdē sacīja reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs (RAPLM) Aigars Štokenbergs (TP).

Diskusija par nacionālās attīstības stratēģijas vadlīnijām ilgs līdz jūnija beigām.

Latvijai ir nepieciešams izstrādāt attīstības stratēģiju 25 gadiem, lai paaugstinātu cilvēku dzīves līmeni, mērķtiecīgi izmantojot cilvēku kā attīstības resursu, kā arī noskaidrotu, kādas būs vērtības, kas vienos Latvijas sabiedrību, sacīja Štokenbergs.

Trīs ekspertu komanda, "PBN Company Baltics" izpilddirektors Romāns Baumanis, Latvijas Universitātes profesors Tālis Tīsenkopfs un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras viceprezidente Žaneta Jaunzeme, RAPLM uzdevumā uzsākusi darbu pie Latvijas ilgtermiņa attīstības redzējuma, un viņu piedāvātā koncepcija atšķiras no līdzšinējām iestrādēm, jo piedāvā uz morāli ētiskām vērtībām balstītu stratēģiju, sacīja Štokenbergs.

Iepazīstot citu valstu pieredzi un sabiedrības attīstību, nācām pie secinājuma, ka tiekšanās pēc vērtībām ilgtermiņā sniedz vairāk labklājības nekā tiekšanās pēc pašas labklājības, šodien Nacionālās attīstības padomes sēdē atzina Jaunzeme.

Savukārt Ministru prezidents Aigars kalvītis (TP) sacīja, ka Skandināvijas sabiedrību tuvākajā laikā sagaida milzīgas problēmas, jo viņu vērtību sistēmas neveicina ilgtermiņa attīstību, ko norāda bērnu skaits un citas lietas. Ir vairāki ceļi, pa kuriem iet, un par tiem ir jādiskutē, sacīja Kalvītis.

Tāpat Tīsenkopfs norādīja, lai izdzīvotu un attīstītos mūsdienu globalizācijas laikmetā, Latvijas sabiedrībai jābūt atvērtai, taču jāsaglabā sava identitāte.

Nacionālās attīstības stratēģijai jānoteic, ka investīcijas zinātnē, infrastruktūrā un tehnoloģijās nepieciešamas cilvēkam, nevis zinātnei, kas palīdzētu veicināt Latvijas preču konkurētspēju iekšējā tirgū, uzlabojot arī ārējās tirdzniecības bilanci, sacīja Štokenbergs. 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV