Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Dzimstības palielināšanās neatrisinās visas demogrāfiskās problēmas

Lelde Kaunese, Brīvības un solidaritātes fonda valdes locekle, 06.07.2011. 18:06

Šodien notikušajā forumā "Latvijas demogrāfiskā katastrofa: izaicinājumi un risinājumi" ekspertu ziņojumus atklāja demogrāfs Ilmārs Mežs, norādot, ka tuvākajā laikā nepieciešams būtisks demogrāfijas lēciens, lai Latvijas valsts neizmirtu un varētu pastāvēt. "Manuprāt, tuvākajos 3 vai 5 gados masveida imigrācija mums nedraud un nebūs nepieciešama, bet šajos gados izšķirsies, vai mēs to padarīsim par neizbēgamu pēc desmit vai divdesmit gadiem," norādīja demogrāfs.

Diskusija par demogrāfisko situāciju Latvijā ir ārkārtīgi svarīga, tāpēc Brīvības un solidaritātes fonds (BSF) kopā ar kolēģiem no Eiropas Progresīvās izpētes fonda (FEPS) aicināja sanākušos diskutēt ārpus rāmjiem, lai atrastu vislabākos veidus, kā problēmu risināt. BSF priekšsēdētāja vietnieks Ervins Labanovskis: "Mums jāsaprot, ka iedzīvotāju skaita samazināšanās nav patīkama, bet tas tomēr nav pasaules gals. Šī situācija prasa efektīvāku valsts pārvaldi. Mums jādara viss, lai veicinātu dzimstību, taču tajā pašā laikā jāsāk veidot imigrācijas politiku un jāreformē valsts pārvalde atbilstoši iedzīvotāju skaitam. Demogrāfiskā aspektā nevaram domāt četru gadu perspektīvā. Diemžēl valstsvīru, kas par to domātu ilgtermiņā, ir maz."

Pēc ekspertu ziņojumiem diskusijā iesaistījās arī vairāki politiķi un valdības sociālie partneri. Viņi atzina, ka, lai gan demogrāfijas problēma šobrīd aktuāla arī citviet Eiropā, Latvijas pozīcijas ir vienas no vissliktākajām līdzšinējās valsts politikas dēļ, tāpēc risinājumi noteikti jāmeklē. Vispirms valstij jāizvirza prioritātes (dzimstības uzlabošana, mirstības mazināšana, emigrācijas apstādināšana un imigrācijas kontrole). Jautājumā par imigrācijas kā reāla problēmas risinājuma apspriešanu domas dalījās, tādēļ BSF aicina arī pārējos politiķus pievērst uzmanību šim aspektam un iekļaut to kopējā valsts attīstības politikā.

BSF un FEPS organizētais forums "Latvijas demogrāfiskā katastrofa: izaicinājumi un risinājumi" šodien bija pulcējis ekspertus (Ilmāru Mežu, Klāvu Sedlenieku, Veiko Spolīti, Ingu Šmati, Līviju Liepiņu, Daci Akuli) un politiķus (Ati Lejiņu (Vienotība), Edgaru Zalānu (Par labu Latviju), Daci Reiniku (Zaļo un Zemnieku savienība), Igoru Pimenovu (Saskaņas Centrs)), kā arī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības vadītāju Pēteri Krīgeru un Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāvi Pēteri Leiškalnu, lai diskutētu par demogrāfiskās krīzes cēloņiem un turpmāko iespējamo valsts politikas veidošanu šīs problēmas risināšanai. Forumu apmeklēja arī citi interesenti un organizāciju pārstāvji.

Foruma video, audio materiāli, prezentāciju arhīvs un kopsavilkums drīzumā būs pieejams BSF mājaslapā www.bsf-latvija.lv.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV