Pirmdiena, 06.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Didzis, Gaidis;

Āraišu arheoloģiskajā muzejparkā notiks Āraišu svētki

Latvijas Nacionālais Vēstures muzejs, 21.07.2011. 11:06

30. jūlijā no plkst. 11.00 līdz plkst. 18.00 Āraišu arheoloģiskajā muzejparkā norisināsies plašai sabiedrībai domāti Āraišu svētki „Eksperiments un rekonstrukcija arheoloģijā. Veltījums Jāņa Apala piemiņai".
Āraišu arheoloģiskajā muzejparkā notiks Āraišu svētki

Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, stiprinot kultūrizglītojošas tradīcijas, jau trešo gadu rīko Āraišu svētkus. Šogad svētki veltīti mūžībā aizgājušā arheologa Dr. hist. Jāņa Apala piemiņai, kura mūža darbs bija Āraišu ezerpils izpēte un zinātniski pamatotas rekonstrukcijas izveidošana. Jāni Apalu varam uzskatīt par zemūdens arheoloģijas aizsācēju Latvijā, viņš bija kompetentākais senās celtniecības speciālists Latvijā un eksperimentālās arheoloģijas aizsācējs un redzamākais pārstāvis Baltijā. Pasākums sāksies ar piemiņas vietas atklāšanu Jānim Apalam.

Tā kā šogad svētku galvenā tēma ir eksperiments un rekonstrukcija arheoloģijā, Latvijas Nacionālā muzeja arheologi un viņu kolēģi Latvijas arheologu plenēra ietvaros jau kopš 24. jūlija gatavos divas rekonstrukcijas, kuru atklāšana notiks svētku laikā 30. jūlijā: tiks iekurtas 2 jaunas dzelzs laikmeta māla krāsnis un tiks prezentēta mezolīta mītnes rekonstrukcija.
Zinātniskajos lasījumos Latvijas vadošie arheologi dalīsies pārdomās un pieredzē par eksperimentu un priekšmetu un objektu rekonstrukciju iespējām un attīstības perspektīvām arheoloģijā. Īpašs uzsvars tiks veltīts J. Apala mūža gājumam un arheologa veikumam.

Svētku ietvaros notiks rotkaļa Daumanta Kalniņa grāmatas „The Latgallian Treasures" atvēršana. Rotu meistars pirmo reizi eksperimentālās arheoloģijas vēsturē padarīja seno rotu par zinātniskās izpētes un eksperimentu objektu.

Visas dienas garumā apmeklētājiem būs iespēja līdzdarboties un vērot akmens, bronzas, dzelzs laikmetu procesus: notiks akmens laikmeta priekšmetu demonstrēšana un krama apstrāde, pie bronzas laikmeta mājokļa rekonstrukcijas notiks bronzas kausēšana un liešana, gaidāma „akmens laikmeta zupas" vārīšana... Dzīvi radošu elpu iegūs „apdzīvotās" ezerpils mājiņas, pie kurām notiks aušana, vērpšana, koka priekšmetu grebšana u.c. seno amatu demonstrēšana. Notiks amatnieku gadatirgus.
Mazākie apmeklētāji varēs piedalīties jauno arheologu skolā, kur iemērītos laukumos būs iespēja apgūt arheologu iemaņas, strādājot ar arheologu darbarīkiem, un darboties zīmēšanas konkursā.

Apmeklētājiem būs iespēja pielaikot viduslaiku tērpus, izveidot viduslaiku frizūras un iemācīties viduslaiku dejas soļus. Tās apmeklētājiem rādīs un mācīs „Cēsu Pils Vēsturisko Deju studija".

Koncertus sniegs tautas vērtes kopa „Dzieti", vīru kopa „Vilki", Amatas novada deju kolektīvs „Amata" un akordeonists Kaspars Gulbis.

Pasākuma norises atbalstītāji ir Valsts Kultūrkapitāla fonds, Latvijas Arheologu biedrība, Āraišu ezerpils fonds, Amatas novada pašvaldība, SIA „Venden".

Āraišu arheoloģisko muzejparku veido 9.-10. gs. latgaļu nocietināta dzīves vieta – ezerpils (valsts nozīmes arheoloģijas piemineklis) un tās rekonstrukcija, 14.-17. gs. viduslaiku pilsdrupas (valsts nozīmes arheoloģijas piemineklis) un akmens un bronzas laikmeta mājokļu rekonstrukcijas, kas izvietoti 12 ha lielā teritorijā Āraišu ezera krastā, ap 7 km no Cēsīm. Kopš 20. gadsimta 90. gadu sākuma to attīstīja kā Baltijā pirmo brīvdabas arheoloģisko muzeju. Citu līdzīgu muzeju vidū Eiropā Āraišu arheoloģiskais muzejparks izceļas ar unikāliem arheoloģiskiem atradumiem, rekonstrukcijas atrašanos oriģinālā vidē un Vidzemei raksturīgo, labi saglabājušos kultūrvēsturisko ainavu, kas pozitīvi kontrastē ar mūsdienu urbāno vidi.

Ieejas maksa Āraišu arheoloģiskajā muzejparkā: pieaugušajiem 2.00 LVL, skolēniem, studentiem un pensionāriem 1.00 LVL, ģimenes biļete 5.00 LVL.

Papildinformācija: Agnese Ramata 64107080; 26567912
info@history-museum.lv
araisi@history-museum.lv
www.lnvm.lv

Programmā:

12.00 - piemiņas vietas atklāšana arheologam Jānim Apalam
12.45 - dzelzs laikmeta māla krāsns rekonstrukcijas iekuršana ezerpilī
13.30 - Daumanta Kalniņa grāmatas „The Latgallian Treasures" atvēršana
14.00 - Latvijas arheologu zinātniskie lasījumi:
14.00. Ievadvārdi. Āraišu arheoloģiskā muzejparks kā eksperimentālās arheoloģijas bāze. Attīstības vīzija. Dr. hist. Arnis Radiņš, LNVM
14.15. Jāņa Apala mūža gājums un darbs. Akadēmiķis Andris Caune, dr.hist.h.c. Zigrīda Apala, LU Latvijas Vēstures institūts
14.45. Bīlavu „Velna laivas" rekonstrukcijas pieredze. Dr. hist. Andrejs Vasks, Latvijas Universitāte
15.00. Ventspils muzeja pieredze eksperimentālajā arheoloģijā. Dr. hist. Armands Vijups, Ventspils muzejs
15.15. Eksperimenta nozīme arheoloģijā. Arturs Tomsons, LNVM
15.30. Bronzas uzmavas cirvis. Vai iespējams to atliet? Baiba Vaska, LNVM
15.45. Krāsns rekonstrukcija Āraišu ezerpils 113. ēkā 2010. gada vasarā. Baiba Dumpe, LNVM
16.00. Mezolīta mītne Užavas Celmu apmetnē: materiāls un rekonstrukcijas iespējas. Normunds Grasis, LNVM
~16.00 - akmens laikmeta slieteņa rekonstrukcijas „spāru svētki"

Visas dienas garumā:

vēstures kopu demonstrējumi – krama apstrāde, bronzas liešana, celaiņu aušana, māla un koka priekšmetu darināšana, „akmens laikmeta zupas" vārīšana ...
„Jauno arheologu skola"
koncerti - „Vilki", „Dzieti", Amatas novada deju kopa „Amata"
Cēsu pils vēsturisko deju studija
fotografēšanās seno latgaļu un viduslaiku tērpos un citas aktivitātes
muzeja izdevumu un suvenīru tirdzniecība
amatnieku tirdziņš

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV