Pirmdiena, 06.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Didzis, Gaidis;

Astoto reizi svētkos godinās Zemgaļu senās tradīcijas

Dace Kristiāna Ūdre, 22.07.2011. 09:32

13. un 14. augustā, Tērvetē jau astoto gadu tiks atzīmēti starptautiskie Zemgaļu svētki, kas veltīti zemgaļu dzīves veida iepazīšanai no sirmas senatnes līdz mūsdienām. Šā gada galvenā pasākuma tēma veltīta pašai Tērvetei - "Tērvete varenākā Baltu pils 1281- 2011". Pasākuma atklāšana notiks 13.augustā plkst.13.00.
Astoto reizi svētkos godinās Zemgaļu senās tradīcijas

Svētki popularizē aizvēsturisko Zemgales novadu, un zemgaļu kultūru, vienlaikus demonstrējot arī citu reģionu paražas un atšķirīgās tradīcijas un kultūras.

Kā katru gadu, seno laiku apmetnē, aiz Tērvetes pilskalna, darbosies seno laiku apmetne, kur amatnieku un cīņu klubi no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Somijas un Baltkrievijas atspoguļos 9. - 13. gadsimta vidi un dzīvesveidu, kā arī demonstrēs pagānu un kristiešu bruņinieku cīņas.

Apmeklētāji tiks gaidīti 13. augustā no plkst. 13.00 un 14. augustā no plkst. 11.00 pie Tērvetes pilskalna. Vienlaikus darbosies amatnieku tirdziņš. Tajā būs iespējams iegādāties rotkaļu izstrādājumus, keramikas traukus, tekstīlijas un kalēju amatniecības izstrādājumus.

Divu dienu garumā interesenti varēs vērot dažādas sacensības – Baltijas reģiona karavīru turnīru, komandu cīņu 3x3 demonstrējumus, jātnieku paraugdemonstrējumus, sievu cīņas uz „kauju zirgiem", zemgaļu un Baltijas jūras reģiona tautu apģērba, rotu un bruņojuma demonstrējumus, zemgaļu un vikingu cīņas par "ūdens ceļu" u.c. Apmeklētāji svētku laikā varēs iemēģināt roku gan šaušanā ar arbaletu un loku, gan ietērpties senajos tērpos, atsevišķos brīžos pavizināties ar vikingu kuģiem, kā arī iejusties senatnes dzīves ritmā.

Programma:

13.augusts sesdiena

12.00 Savu darbību uzsāk amatnieku tirdziņš (Rotkaļu izstrādājumi, keramika, tekstīlija, kalēja amatniecības izstrādājumi).
13.00 Svētku atklāšana. "Tērvetes pils - zemgaļu spēks ".
13.30 Jātnieku paraugdemonstrējumi (Dalībnieki demonstrē savu meistarību un veiklību uz zirgiem").
14.00 Baltijas reģiona karavīru turnīrs ( X – XIII gs. turnīrā piedalās karavīri no baltu, skandināvu , Baltijas somu un slāvu zemēm).
15.00 Zemgaļu un Baltijas jūras reģiona tautu apģērba, rotu un bruņojuma demonstrācija ( IX – XIII gs. tērpu skate ).
16.00 Bruņinieku turnīrs (Turnīrā piedalās XIII – XIV gs., bruņinieki no Livonijas, Krievzemes un Prūsijas zemēm).
Zemgaļu un vikingu cīņa par " ūdens ceļu" (Cīņā tiek iesaistīts zemgaļu kuģis „Retra", un vikingu kuģis „Pardus").
16.30 Loku un arbaletu šaušanas turnīrs (Tiek izmantoti loki un arbaleti no dabiskiem materiāliem).
18.00 Namejs un zemgaļu karavīri atvaira krusta karotāju uzbrukumu (Uzbrukumā tiek izmantots kuģis).
18.30 Uzvedums „Kad uguns bija Dievs" (Deju kolektīvs „Luste").
19.00 Zemgaļu un viņu viesu dzīres par godu zemgaļu atkarotajai tirgotāju apmetnei (Visi svētku dalībnieki tiek aicināti pie kopējā dzīru galda, tie pasniegtas balvas turnīra uzvarētajiem).

14.augusts, svētdiena

11.00 Savu darbību atsāk amatnieku tirdziņš (Rotkaļu izstrādājumi, keramika, un kalēju amatniecības izstrādājumi).
13.00 Komandu cīņas, 3x3 (Turnīrā piedalās karavīri komandās, trīs pret trīs).
14.30 Sievu cīņas uz „Kaujas zirgiem".
15.00 Bugurts (Cīņa starp pagānu un kristiešu bruņiniekiem).
16.00 Viduslaiku spēles.
17.00 Svētki tiek pasludināti par slēgtiem.

Svētku dalībnieki: "Tērvetes zemgaļi," " Excalibu," "Senzeme," "Ugunszīme," "Baltava," "Rodenpois," "Comturia Winda," "Trokšņu iela," "Senās vides darbnīca," "Vilki," "Upmale," "Filosofija" ,"Luste" (Latvija), "Kovarnis," "Vilkatlaka," "Ragnaras" "Varingis," "Svetās Marijas klostera bruņinieki"(Lietuva), "Reas"(Igaunija), "Torbjorn" " Unija Mec i Voron," "Freistadt" (Baltkrievija), "Kaup," "Helgi," "Elfear" (Krievija) un viesi no Somijas.

Ar Tērvetes vēstures muzeja iniciatīvu katru gadu augusta mēneša otrajā sestdienā un svētdienā pie Tērvetes pilskalna tiek svinēti plaši starptautiski Zemgaļu svētki, kuros piedalās viesi no Lietuvas, Igaunijas, Polijas, Baltkrievijas, Krievijas un Latvijas novadiem.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV