Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Rīt sāksies kandidātu sarakstu pieņemšana 11. Saeimas vēlēšanām

Kristīne Bērziņa, 28.07.2011. 17:03

Rīt, 29. jūlijā, sāksies deputātu kandidātu sarakstu pieņemšana 11. Saeimas vēlēšanām, kas ilgs līdz 18. augustam. Pirmajā kandidātu sarakstu iesniegšanas dienā, deputātu kandidātu sarakstus varēs iesniegt no pulksten 10:00 līdz 18:00.

Deputātu kandidātu saraksti 11.Saeimas vēlēšanām jāiesniedz Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK). Atbilstoši Saeimas vēlēšanu likumam kandidātu saraksts un tam pievienojamie dokumenti sagatavojami, izmantojot CVK lietojumprogrammu, un iesniedzami rakstveidā un elektroniskā formātā.

Tiesības iesniegt deputātu kandidātu sarakstus Saeimas vēlēšanām ir likumā noteiktā kārtībā reģistrētām partijām un partiju apvienībām. Kandidēt Saeimas vēlēšanās drīkst Latvijas pilsoņi, kuri vēlēšanu dienā ir vecāki par 21 gadu, ja uz viņiem neattiecas kāds no Saeimas vēlēšanu likumā iekļautajiem kandidēšanas ierobežojumiem.

Arī 11.Saeimas vēlēšanās spēkā būs nosacījums, ka vienu un to pašu deputātu kandidātu drīkst pieteikt tikai vienā vēlēšanu apgabalā. Sarakstā pieteikto kandidātu skaits drīkst par trim kandidātiem pārsniegt vēlēšanu apgabalā ievēlamo deputātu skaitu. Tādējādi maksimālais kandidātu skaits viena nosaukuma kandidātu sarakstā Rīgas vēlēšanu apgabalā ir 33 kandidāti, Vidzemes vēlēšanu apgabalā – 30, Latgales un Zemgales vēlēšanu apgabalā – 18, bet Kurzemes vēlēšanu apgabalā – 16 deputātu kandidāti.

Iesniedzot sarakstu, tam jāpievieno visu kandidātu parakstīta priekšvēlēšanu programma, katra kandidāta parakstīts paziņojums, ka viņš piekrīt kandidēt vēlēšanās un deklarācija par atbilstību Saeimas vēlēšanu likuma prasībām, kā arī katra kandidāta parakstītas ziņas par sevi. Ziņas jāsniedz par dzīvesvietu, izglītību, darba vietu un ieņemamajiem amatiem, latviešu valodas prasmi, kā arī kandidāta valdījumā esošajiem īpašumiem, parādsaistībām, aizdevumiem, skaidrās un bezskaidrās naudas uzkrājumiem, vērtspapīriem 2011.gada 1.janvārī.

Ziņās par sevi deputātu kandidātiem jānorāda arī ārvalsts pilsonība, ja tāda ir un tas, vai kandidāts ir vai nav sadarbojies ar PSRS, ārvalstu drošības dienestiem, izlūkdienestiem vai pretizlūkošanas dienestiem.

Lai piedalītos 11. Saeimas vēlēšanās, partijai un partiju apvienībai jāiemaksā drošības nauda 1000 latu apmērā, un CVK jāiesniedz šo maksājumu apliecinošs dokuments.

Salīdzinājumam 10. Saeimas vēlēšanām tika reģistrēti 13 kandidātu saraksti un 1234 deputātu kandidāti

11. Saeimas vēlēšanas notiks šā gada 17. septembrī.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV