Sestdiena, 18.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Inese, Inesis, Ēriks;

Noslēgusies starptautiskā skaņas un attēla dokumentu saglabāšanas speciālistu vasaras skola SOIMA2011

LU Preses centrs, 01.08.2011. 10:16

No 11. jūlija līdz 29. jūlijam Rīgā norisinājās Starptautiskā kultūras vērtību saglabāšanas un restaurācijas pētniecības centra (ICCROM) un Baltijas audiovizuālo arhīvu padomes (BAAC) organizētā starptautiskā skaņas un attēla dokumentu saglabāšanas speciālistu vasaras skola SOIMA2011.
Noslēgusies starptautiskā skaņas un attēla dokumentu saglabāšanas speciālistu vasaras skola SOIMA2011

SOIMA2011 vasaras skolā piedalījās dokumentu saglabāšanā iesaistītie profesionāļi (mācībspēki) un nozarē strādājošie studenti no Baltijas reģiona (Latvijas, Lietuvas un Igaunijas), kā arī no ASV, Austrālijas, Beļģijas, Botsvanas, Francijas, Gvatemalas, Haiti, Itālijas, Kanādas, Kenijas, Ķīnas, Lielbritānijas, Nīderlandes, Polijas, Portugāles, Serbijas, Vācijas, Zimbabves.

ICCROM mērķis ir uzlabot saglabāšanas kvalitāti, kā arī veidot izpratni par kultūras mantojuma saglabāšanas nepieciešamību. Lai realizētu šo mērķi, ICCROM darba virzieni ir apmācība (vasaras skolu un darbsemināru organizēšana, mācību materiālu un mācību metodikas sagatavošana), informācijas resursu kolekcijas veidošana, pētniecība, kā arī kooperācijas nodrošināšana starp nozares profesionāļiem.

Vasaras skolu organizēšana dažādās pasaules valstīs ir viens no nozīmīgākajiem ICCROM darba aspektiem. 2007. gada SOIMA vasaras skola notika Brazīlijā, savukārt, 2009. gadā – Indijā.

Viens no vasaras skolas tematiskajiem virzieniem ir SOIMA programma (http://soima.iccrom.org/), kas īpašu uzmanību pievērš audiovizuālo dokumentu restaurācijas, saglabāšanas un digitalizācijas jautājumiem.

2010. gadā LU Sociālo zinātņu fakultātes Informācijas un bibliotēku studiju nodaļā ir uzsākta jauna profesionālā maģistra studiju programmā „Dokumentu un arhīvu pārvaldība", kas akreditēta līdz 2017. gadam un tās saturs ir cieši saistīts ar starptautiskās vasaras skolas SOIMA2011 lekciju, semināru un praktisko darbu aplūkotajiem tematiem. LU Sociālo zinātņu fakultāte šogad bija arī viena no vasaras skolas norises vietām.

No Latvijas puses vasaras skolu organizēja UNESCO Latvijas Nacionālā komisija, Latvijas Nacionālais arhīvs, Latvijas Valsts kinofotofono­dokumentu arhīvs, Latvijas Nacionālā bibliotēka, LU Literatūras, folkloras un mākslas institūts, kā arī LU SZF Informācijas un bibliotēku studiju nodaļa.

Par ICCROM (www.iccrom.org)

Starptautiskais kultūras vērtību saglabāšanas un restaurācijas pētniecības centrs (ICCROM – International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property) ir 1959.gadā pēc UNESCO Ģenerālās konferences iniciatīvas un ierosinājuma dibināta starpvaldību organizācija ar mandātu kultūras vērtību saglabāšanas veicināšanā, ar to saistīto jomu attīstībā un tajās darbojošos ekspertu profesionālajā pilnveidē. ICCROM pašlaik ir 129 dalībvalstis un tā ir šobrīd pasaulē lielākā profesionālā organizācija kultūras mantojuma saglabāšanas, restaurācijas un konservācijas jautājumos. Latvija pašlaik ir procesā, lai pievienotos šai organizācijai.

Par BAAC (www.baacouncil.org)

Baltijas audiovizuālo arhīvu padome (BAAC) ir 2005. gadā dibināta nevalstiska organizācija, kas apvieno skaņas, attēla un audiovizuālo dokumentu profesionāļus un institūcijas no Baltijas un Ziemeļvalstīm, kā arī citām valstīm, kas ir ieinteresētas darboties ar Baltijas reģiona dokumentiem.

Par Latvijas Universitāti (www.lu.lv)

Latvijas Universitāte ir lielākā un vienīgā klasiskā tipa universitāte Latvijā, kuras dažādu līmeņu studiju programmas aptver dabaszinātnes, medicīnu, sociālās un humanitārās zinātnes. Kopš 2010. gada Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātē notiek maģistra studijas dokumentu un arhīvu pārvaldībā. LU ar tās zinātniskajiem institūtiem ir arī lielākā Latvijas pētniecības iestāde, un tās Literatūras, folkloras un mākslas institūtā ir izveidots unikāls skaņas dokumentu krājums un aprīkojums SOIMA vasaras skolas nodrošināšanai.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV