Sestdiena, 27.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne;

Mūsdienu amatniecības gadatirgus Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā

Iveta Ārgale, 10.08.2011. 18:01

Reaģējot uz Latvijas amatnieku radošo izpausmju pieaugošo daudzveidību, šovasar muzejs ir nolēmis iedibināt jaunu tradīciju un sarīkot alternatīvu – Mūsdienu amatniecības gadatirgu 27. augustā.

Jau vairāk nekā četrdesmit gadus jūnija pirmajā sestdienā un svētdienā Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā notiek Tautas lietišķās mākslas izstrādājumu gadatirgus. Tādējādi muzejs ir uzkrājis ievērojamu pieredzi par tautas lietišķās mākslas attīstību un par latviešu tradicionālās amatniecības saknēm, turpināšanos, interpretācijām un pārvērtībām gadu desmitu gaitā.

Atšķirībā no etnogrāfiski tradicionālā Gadatirgus jūnijā, augusta Gadatirgū aicināti piedalīties Latvijas amatnieki, kas strādā ar visdažādākajām metodēm un materiāliem, savos darinājumos apvienojot amata prasmes, tehnoloģiju attīstības un mūsdienu dizaina elementus. Mūsdienu amatniecības izstrādājumiem jāapvieno skaistais ar derīgo: mākslinieciska patstāvība, amatnieciska varēšana un veikalnieciska izveicība. Gadatirgū pārstāvētajiem izstrādājumiem reizē jābūt gan spogulim mūsdienu sabiedrības pieprasījumam pēc unikāliem produktiem, gan jāveido apmeklētāju gaume un jādemonstrē pretstats masveida ražošanas izpausmēm.

Pārtikas izstrādājumu un ēdināšanas jomas piedāvājums Gadatirgū ietvers mūsdienīgas un radošas variācijas par latviešu un citu Latvijā dzīvojošo tautu tradicionālās virtuves tēmām. Izvēlēsimies Latvijā audzētus augļus, ogas, dārzeņus, kā arī centīsimies izzināt mūsdienīgas iespējas tos daudzveidīgi, garšīgi un veselīgi pagatavot, pasniegt vai saglabāt ziemai. Gadatirgū piedāvāsim ēdienus, pārtikas produktus un vietējās augu valsts izstrādājumus, kas radušies mūsdienīgas un uz nākotni vērstas – dabai un cilvēkam draudzīgas saimniekošanas rezultātā Latvijas laukos.

Kā jau ikviens Gadatirgus Brīvdabas muzejā, arī Mūsdienu amatniecības gadatirgus būs visu paaudžu Latvijas lauku un pilsētu amatnieku tikšanās, sarunu un pieredzes apmaiņas vieta. Gadatirgus apmeklētajiem amatnieki piedāvās mūsdienu amatniecības prasmju demonstrējumus, radošās darbnīcas bērniem (ņemot vērā mācību gada sākuma tuvumu), pieaugušajiem un senioriem, vietējiem iedzīvotājiem un Latvijas viesiem. Svētku noskaņu Gadatirgū bagātināsim ar Gadatirgus tematikai un norises vietai atbilstošu kultūras programmu.

Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs atrodas Juglas ezera krastā un apmeklētājiem atvērts katru dienu no plkst. 10.00 līdz 17.00. Muzejā izveidotas latviešu zemnieku, amatnieku un zvejnieku sētas. Visās apskatāma pastāvīgā ekspozīcija – sadzīves un darba priekšmeti, interjera iekārtojums, kas raksturo laika posmu, novadu un mājas saimnieku nodarbošanos.

Vasaras sezonā no 1. maija līdz 31. oktobrim biļete pieaugušajiem ir Ls 2,50, studentiem – Ls 1,50, skolēniem, pensionāriem, II un III grupas invalīdiem – Ls 1,00. Ir ieviesta Muzeja drauga karte par Ls 3,00 ar derīguma termiņu – 2 gadi. Drauga kartē nodrošina atlaides ieejas biļetēm (vidēji par Ls 0,50 santīmiem lētāk), vienu pārskata ekskursiju īpaši izziņotā laikā bez maksas, divu pasākumu apmeklējums bez maksas (izņemot Gadatirgus), bezmaksas dalība izstādes autora vadītā ekskursijā muzeja rīkotajās izstādēs īpaši izziņotā termiņā.

Patīkams jaunums ir ģimenes biļete, kas maksā Ls 5,00. Tā paredzēta 2 pieaugušajiem un 2-4 bērniem līdz 18 gadu vecumam vai vienai daudzbērnu ģimenei, un samazina kuplāku ģimeņu izdevumus muzeja apmeklējumam.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV