Otrdiena, 07.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Henrijs, Jete, Henriete;

Noslēgusies 13. Baltijas Starptautiskā vasaras skola

Jānis Rubulis, 17.08.2011. 18:16

Valmierā ir noslēgusies Vidzemes Augstskolas organizētā 13. Baltijas Starptautiskā vasaras skola. Kopumā divu programmu – „Vides apziņa. Komunikācija. Interpretācija" un „Izzini un piedzīvo Baltijas valstis: dabas, kultūras un spa tūrisms" – ietvaros vasaras skolā piedalījušies 70 studenti no 20 dažādām pasaules valstīm.
Noslēgusies 13. Baltijas Starptautiskā vasaras skola

Galerijas:

Vasaras skolas ietvaros jaunieši gan apmeklēja lekcijas par tūrisma, vides aizsardzības, komunikācijas un interpretācijas jautājumiem, gan arī devās mācību ekskursijās Latvijā un Igaunijā. Kā norāda Stjuarts Vains no Amerikas Savienotajām Valstīm, lekcijas un mācību ekskursijas sniedza plašas un noderīgas zināšanas, pie tam parādot, kā var darboties videi draudzīgi, bet saglabājot darba kvalitāti. Jauniešiem bija arī plaša kultūras programma, kuras gaitā ārzemju studenti prezentēja savu valsti ar nacionālo ēdienu, deju un dziesmu klāstu. Viena no dalībniecēm, Marianna Kulakovska no Polijas stāsta par vasaras skolu: „Īstenībā šī bija desmitā reize, kad es esmu Latvijā, bet šī bija pirmā reize, kad man bija iespēja redzēt nesamākslotu latviešu un igauņu kultūru un tradīcijas. Esmu iemācījusies daudz jaunu lietu par Baltijas valstīm, un varat būt droši, ka drīz atkal atgriezīšos Latvijā un Igaunijā."

Noslēgumā dalībniekiem bija jāveic dažādi gala pārbaudījumi, kuru rezultātā tapa apraksti par veiksmes stāstiem Baltijas tūrisma jomā, plāni, kā veicināt Baltijas atpazīstamību vides un kultūras ziņā un āra instalācijas par vides tematiku pie Vidzemes Augstskolas, Valmieras Valsts ģimnāzijas un Valmieras jauniešu centra „Vinda".

Arī latviešu ģimenes no Valmieras un tās apkārtnes iesaistījās vasaras skolas norisēs, palīdzot organizēt ģimeņu vakaru, kura ietvaros ārzemju studentiem bija iespēja pavadīt vienu vakaru ar kādu latviešu ģimeni. Šī vakara ietvaros studenti piedalījās dažādās aktivitātēs, tostarp orientēšanās, dažādās ekskursijās, gāja pirtī, pavadīja laiku brīvā dabā, apmainījās ar pieredzēm un viedokļiem un kopumā atpūtās. Viena no viesu uzņēmējām Daiga Balode stāsta: „Manuprāt, ārzemju jauniešus visvairāk sajūsmina iespēja pabūt pavisam savādākā vidē, ne tādā, ko tikai var rādīt tūristiem. Viņi pat savu guļasvietu izvēlējās mūsu pirts augšā, lai gan mēs piedāvājām nakšņot mājā. Kā ģimene, mēs ieguvām iespēju komunicēt ar dažādu tautību pārstāvjiem, iegūt kontaktus un jaunus draugus. Tas bija lielisks piedzīvojums."

Šogad Baltijas Starptautiskās vasaras skolas ietvaros noritēja 2 programmas. Viena no tām ir Erasmus intensīvā programma „Vides apziņa. Komunikācija. Interpretācija", kura tika realizēta ar Eiropas Savienības Mūžizglītības programmas finansiālu atbalstu, bet otra programma ir „Izzini un piedzīvo Baltijas valstis: dabas, kultūras un spa tūrisms", kura tika rīkota sadarbībā ar Tartu Universitātes Pērnavas koledžu.

Vidzemes Augstskolas rektora pienākumu izpildītājs Ilgvars Ābols norāda, ka Baltijas Starptautiskā vasaras skola jau ir Vidzemes Augstskolas tradīcija, kura ir sevi apliecinājusi vairāku gadu garumā. Tāpat kā citus gadus, ir vērojama izaugsme šī pasākuma organizēšanā, piemēram, šogad tika uzņemts lielākais studentu skaits vienlaicīgi. Tādējādi tas padara Vidzemes Augstskolu vēl atpazīstamāku ārpus Latvijas, un, iespējams, paver papildus starptautiskās sadarbības iespējas nākotnē.

Foto: Baltijas Starptautiskās vasaras skolas 2011. gada dalībnieku kopbilde Randu pļavās, veidojot BISS iniciāļus. 02.08.11; foto (c) Klāvs Vasiļevskis

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV