Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Latvijas Mākslas akadēmija atzīmē 90. gadu jubileju

Elīna Ģibiete, 01.09.2011. 15:02

Kad izcilais ainavu gleznotājs Vilhelms Purvītis 20. gadsimta sākumā, ieguldot lielu organizatorisko darbu, lika pamatus pirmajai, un joprojām vienīgajai mākslas izglītības augstskolai Latvijā, šim darbam bija dota svētība - tas turpinās jau deviņdesmit gadus un ir devis varenu ražu. Ir izaugušas un savas zemes slavu pasaulē aiznesušas daudzas Latvijas Mākslas akadēmiju absolvējušu mākslinieku paaudzes. Uz LMA pamatiem izveidojusies visa latviešu nacionālā mākslas skola jau gandrīz gadsimta garumā. Darbs turpinās arī šodien - akadēmijas studenti ar panākumiem un izcilām sekmēm piedalās gan pašmāju, gan starptautiskās izstādēs un citās mākslas dzīves aktivitātēs, veidojot rītdienas Latviju, rītdienas Eiropas identitāti.
Latvijas Mākslas akadēmija atzīmē 90. gadu jubileju

2011. gada septembrī aizsāksies pasākumu cikls, kad tiks atzīmēti 90 gadi kopš studiju uzsākšanas Latvijas Mākslas akadēmijā, kā atskaites punktu iezīmējot 1921. gada 12. oktobra svinīgo Latvijas Mākslas akadēmijas atklāšanas akta parakstīšanu, kad tika uzsāktas pirmās augstākās izglītības mākslas studijas Latvijā. Šis gads Mākslas Akadēmijā ir nozīmīgs ne tikai ar tās 90 gadu jubileju, bet arī ar divu nozīmīgu katedru dibināšu – šoruden 50 gadi aprit Tekstilmākslas katedrai, kā arī Metāla mākslas un Dizaina katedrām, uz kuru pamatiem izveidota tagadējā Dizaina nodaļa.

Latvijas Mākslas akadēmijas rektors prof. Aleksejs Naumovs komentē: „Latvijas Mākslas akadēmija tās deviņdesmit gadu pastāvēšanas laikā ir pierādījusi savu ilgtspēju un diženumu ne reizi vien – tā spējusi izturēt gan padomju varas triecienus, gan jaunās Latvijas valsts finanšu krīzi, pateicoties pasniedzēju un studentu degsmei spējusi noturēties pret vairākkārtējiem tās likvidācijas mēģinājumiem. Uzskatu, ka Akadēmijas spēks, galvenokārt, ir tās talantīgajos un entuziastiskajos studentos, tāpat tās līdzsvarotajā akadēmiskās tradīcijas un mūsdienīgo novitāšu balansā, kas garantē ikviena jaunā mākslinieka amata prasmi un domāšanas laikmetīgumu.

Jubilejas gads uztverams kā atskaites punkts Akadēmijas vēsturē, kad jāatskatās uz izdarīto un paškritiski to jāizvērtē, šis ir brīdis, kad ieskicēt Akadēmijas nākotnes vīziju. Lai gan Akadēmija mainās līdzi laikam, tomēr pieturamies pie tās dibinātāja Vilhelma Purvīša pamatprincipiem par akadēmiskās tradīcijas kopšanu, sabalansējot to ar saudzīgu ikviena studenta talanta attīstīšanu.

Latvijas Mākslas akadēmija ir viena no Latvijas kultūras identitātes veidotājām un to jau no pirmās dibināšanas dienas dara ar atbildību, atdevi un panākumiem. Novēlu mūsu Akadēmijai būt tik pat un vēl diženākai turpmākos 90."

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV