Pirmdiena, 06.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Didzis, Gaidis;

Rīgā skolēnu skaits sarūk, pirmsskolnieku – kļūst vairāk

Dzintra Āboliņa, 09.09.2011. 16:06

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komiteja 8.septembrī iepazinās ar Izglītības, kultūras un sporta departamenta (IKSD) ziņojumu par vispārējās izglītības iestādēm jaunajā mācību gadā.
Rīgā skolēnu skaits sarūk, pirmsskolnieku – kļūst vairāk

Jauno mācību gadu uzsākusi 121 Rīgas pašvaldības vispārizglītojošā skola. 2010./2011.mācību gadā skolu skaits bija 125. Kopējais skolēnu skaits šajā mācību gadā ir 65772 (2010./2011.m.g. bija 67983). Šogad ir 5919 pirmklasnieki (gadu iepriekš bija 6138). Būtiski ir samazinājies 10. klašu skolēnu skaits, jo šogad mācības vidusskolā uzsākuši 5495 jaunieši (pērn bija 5984).

Īstenojot skolu tīkla pilnveides pasākumus, šovasar reorganizētas Rīgas Pļavnieku sākumskola un Rīgas 90. vidusskola, izveidojot jaunu skolu – Rīgas Pļavnieku pamatskolu, kā arī Rīgas 99. vidusskola un Natālijas Draudziņas ģimnāzija, izveidojot jaunu skolu – Rīgas Natālijas Draudziņas vidusskolu. Rīgas Igauņu vidusskola reorganizēta par Rīgas Igauņu pamatskolu. Likvidētas Rīgas M. Lomonosova vidusskola, to pievienojot Rīgas 40. vidusskolai, un Rīgas 1. vakara (maiņu) vidusskola (programmu īstenošana nodota Rīgas 14. vakara (maiņu) vidusskolai).

Divām skolām mainīti nosaukumi: Rīgas pilsētas 2. ģimnāzijai piešķirts valsts ģimnāzijas statuss un Rīgas Baltkrievu pamatskola nosaukta Jankas Kupala vārdā.

Divas skolas ieguvušas jaunas telpas: Rīgas nedzirdīgo bērnu internātpamatskola pārcelta uz renovētām telpām Graudu ielā 21, Rīgas 40. vidusskolas rīcībā nonākusi renovēta ēka Akas ielā 10.

Pirmsskolas izglītības programmu Rīgā apgūst apmēram 26 000 mazuļu. Pašvaldība papildus ir atvērusi trīs pirmsskolas grupas Bērnu un jauniešu centrā „IK Auseklis" (Mežciema ielā 41) un trīs pirmsskolas grupas Rīgas Mežciema pamatskolā (Hipokrāta ielā 29), abās iestādēs kopā papildus izveidotas 120 vietas. Līdz šī gada oktobrim papildus plānots atvērt četras grupas 40 bērniem ar speciālām vajadzībām Rīgas 3. speciālajā pamatskolā (Telts ielā 2a). Tiek renovēta reorganizētās Rīgas Pļavnieku sākumskolas ēka (Ulbrokas ielā 20) un šeit būs papildus vietas vēl 265 bērniem.

Uzsākta sadarbība ar privātajiem bērnudārziem, un līdz 15. septembrim pieņems iesniegumus no pirmsskolas vecuma bērnu likumiskajiem pārstāvjiem par bērnu reģistrēšanu uz 347 brīvajām vietām pašvaldības finansētās pirmsskolas grupās, kas darbosies privātajos bērnudārzos. IKSD bija izsludinājis konkursu, lai izvēlētos tās privātās izglītības iestādes, kuras ir gatavas veidot atsevišķas grupas un slēgt ar pašvaldību deleģēšanas līgumus par pirmsskolas izglītības pakalpojuma sniegšanu. Konkursā izvēlētas: pirmsskolas izglītības iestāde „Aivija" (Salamandras ielā 4, Juglā), piedāvās 24 vietas programmas apguvei no 3 gadu vecuma latviešu mācību valodā; pirmsskolas izglītības iestāde „Apelsīnu pasaka" (Prūšu ielā 81, Ķengaragā), piedāvā 95 vietas programmas apguvei no pusotra gada vecuma latviešu un mazākumtautību valodā; pirmsskolas izglītības iestāde „Karlson" (Krēgermuižas ielā 2a, Juglā), piedāvā 143 vietas programmas apguvei no pusotra gada vecuma latviešu un mazākumtautību valodā; pirmsskolas izglītības iestāde „Lotte" (Apes ielā 3a, Teikā), piedāvā 55 vietas programmas apguvei no pusotra gada vecuma latviešu valodā; pirmsskolas izglītības iestāde „Zelta rasa" (Paltmales ielā 13, Pārdaugavā), piedāvā 30 vietas programmas apguvei no pusotra gada vecuma mazākumtautību valodā.

Vēl 64 privātās izglītības iestādes, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmas, ir uzsākušas sadarbību ar Rīgas pašvaldību, nodrošinot iespēju savu audzēkņu vecākiem saņemt ik mēnesi pašvaldības līdzfinansējumu Ls 93 apmērā. Patlaban ir noslēgti 913 līdzfinansējuma līgumi.

Foto (c) www.riga.lv

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV