Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Aicina uz Miķeļdienas svinēšanu

EasyGet.lv, 26.09.2011. 11:11

Šodien pulksten 16:30 un 29. septembrī pulksten 16:00 ikviens interesents tiek aicināts uz Miķeļdienas svinībām folkloras centrā „Namīns", Bāriņu ielā 32, Liepājā, informē folkloras kopas „Atštaukas" vadītāja Ināra Kalnarāja.
Aicina uz Miķeļdienas svinēšanu

Kalendārs vēsta, ka Miķelis savu vārda dienu svinēs 29. septembrī, tomēr īstā Miķeļdiena jeb rudens saulgrieži jau aizvadīti. Senajā laika skaitīšanas sistēmā Miķeļi iezīmē rudens saulgriežus, kad dilstošā saule nonākusi pusloka viduspunktā un diena un nakts ir atkal vienādā garumā.

Senajiem latviešiem bija četri lielākie svētki, kas saistīti ar saules stāvokli debess lokā jeb saucamajiem saulgriežiem. Mūsdienu latviešu sabiedrībā rudens saulgrieži ir gandrīz aizmirsti, un atšķirībā no Lieldienām, Jāņiem un Ziemassvētkiem, tikpat kā netiek svinēti.

Parasti Miķeļdiena asociējas tikai ar rudens gadatirgiem, bet tie ir ražas svētki ar savām tradīcijām, ticējumiem, paražām, rotaļām un ēdieniem.

Tieši tāpēc folkloras kopa „Atštaukas" ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Liepājas Kultūras pārvaldes atbalstu organizē Miķeļdienas svinēšanu, aicinot iepazīt Lejaskurzemes tradīcijas. Otaņķu etnogrāfiskais ansamblis un Rucavas etnogrāfiskā ansambļa vadītāja Staņislava Skudiķe vadīs dančus, aicinās iet rotaļās un dziedās dziesmas. Māksliniece Dace Lanka un Dace Grīnberga vadīs radošās nodarbības, notiks kāpostu skābēšana un īstas lauku rupjmaizes degustēšana. Ilma Rubene bērniem par prieku uz folkloras centru „Namīns" būs atvedusi trušus, kurus varēs paglaudīt. Iespējams, ka uz Miķeļdienas svinībām ieradīsies arī kāda čigāniete, kas pazīlēs nākotni.

Visi laipni aicināti!

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV