Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Miķeļdienas tirdziņš un svinības Centrāltirgū

EasyGet.lv, 29.09.2011. 13:52

Piektdien, 30. septembrī, gaidāms Miķeļdienas tirdziņš un svinības Centrāltirgū, kur notiks aizraujošākās izdarības bērniem un pieaugušajiem ar folkloristu uzstāšanos, kā arī nopietnās mūzikas priekšnesumiem un fotoizstāžu „Reiz tirgū" un „Bērnu diena" atklāšanu, informē RPAS "Rīgas Centrāltirgus" sabiedrisko attiecību vadītājs Ivars Jakovels. Par godu Sirds veselības nedēļai savu programmu Centrāltirgū sagatavojis arī Rīgas domes Labklājības departaments. Piektdien un sestdien gan Centrāltirgū, gan arī Vidzemes tirgū būs norisināsies Miķeļdienas svētku tirdziņi, kas pircējus šajās dienās sagaidīs ar visdažādākajiem amatnieku un mājražotāju izstrādājumiem no visas Latvijas.

Amatnieku un mājražotāju tirdziņā Centrāltirgū un Vidzemes tirgū 30. septembrī un 1. oktobrī piedalīsies labākie sava aroda meistari no visas Latvijas, pārstāvot dažādus mūsu zemes etnogrāfiskos novadus un demonstrējot dažnedažādus tautas amata mākslas veidus. Tirdziņā būs iespējams iegādāties gan saldāko medu un gardāko maizi, gan vissmeķīgāk kūpinātās desas un žāvētās zivis. Savukārt amatnieki piedāvās visdažādākos izstrādājumus no koka un māla, vilnas un dzijas, dzintara un sudraba.

Par svētku noskaņu 30. septembrī Centrāltirgū un 1. oktobrī Vidzemes tirgū parūpēsies folkloras kopas „Dandari" un „Berendeika" Ivetas un Vidvuda Medeņu vadībā un dūdu meistara pavadījumā. Notiks Miķeļu godināšana ar Jumja jeb vārpu vainagiem, kā arī tiks iedimdināts rudens ar rituālo Krusta danci bungu pavadījumā. Latvijas Universitātes folkloras deju kopa „Dandari" dosies rudens rotaļās un dančos, bet pasākuma vadītāji skatītājiem uzdos mīklas par rudens tematiku, tirgiem, precībām, labības novākšanu utml.

Trīs radošajās darbnīcās interesentiem būs iespējams apgūt Jumja jeb vārpu vainaga pīšanu, pīlādžogu kreļļu darināšanu, salmu lelles „Striguška" gatavošanu, kā arī ābol-ežu, kastaņ-ežu, zīļ-ežu, kartupeļ-ežu darināšanu vai arī atpūsties, uz papīra loksnēm zīmējot augļus un dārzeņus.

Tikai Centrāltirgus Piena un Zivju paviljonā no plkst. 11.00 – 14.00 lustīgi muzicēs jestri akordeonisti, vijolnieki un bundzinieki, rūpējoties par tirgus apmeklētāju labu omu un svētku prieku.

Savu programmu Centrāltirgus Sakņu paviljonā būs sagatavojuši jaunie un talantīgie Teodora Reitera fonda audzēkņi. 30. septembrī no plkst. 13.30 uzstāsies starptautisku konkursu laureāts Patriks Vilhelms Skābārdis ar ksilafonu, skanēs mežaragu kompozīcijas, kā arī flautas solo.

Sākot ar Miķeļdienas svinībām līdz pat gada nogalei Centrāltirgus Gaļas paviljonā būs iespējams iepazīties ar divām izstādēm. Fotoizstādē „Reiz tirgū" tiks izstādītas vēsturiskas fotogrāfijas, kurās attēlota gan Centrāltirgus darba ikdiena pirms 80 gadiem, gan arī tā priekšteča – Daugavmalas tirgus – darba duna. Savukārt, izstādē „Bērnu diena" būs iespējams aplūkot gan bērnu zīmējumos attēlotu Centrāltirgu, gan arī fotogrāfijās, kurās iemūžināts mazo tirgus apmeklētāju radošais darba process.

Savukārt, Rīgas domes Labklājības departaments par godu Sirds veselības nedēļai piektdien no plkst. 11.00 – 14.00 Centrāltirgū Nēģu ielas laukumā sagatavojis programmu „Veselai sirdij", kuras ietvaros būs iespēja saņemt informatīvo materiālu par augļu, dārzeņu un ogu uzturvērtību un to ietekmi uz veselību, recepšu bukletus: kā viegli, lēti, garšīgi pagatavot veselīgu maltīti, kā arī piedalīties dažādās interesantās aktivitātēs un aizraujošās spēlēs.

„Miķeļdiena ir tautas tradīcija, kas atzīmē aktīvās zemkopības sezonas noslēgumu un aicina svinēt ražas svētkus. Vēlamies šo Latvijas lauksaimniekiem un mūsu tirgotājiem nozīmīgo laiku nosvinēt kopā ar mūsu pircējiem, piedāvājot lieliskāko Miķeļdienas svētku programmu, kā arī mājražotāju un amatnieku tirdziņu Centrāltirgū un Vidzemes tirgū, uz kuru ieradīsies tirgotāji no visas Latvijas", stāsta RPAS „Rīgas Centrāltirgus" valdes priekšsēdētājs Anatolijs Abramovs.

Folkloras kopas ar priekšnesumiem Centrāltirgū viesosies piektdien, 30. septembrī, bet Vidzemes tirgū – sestdien, 1. oktobrī. Abās dienās kultūras programma norisināsies no plkst. 11.00 – 14.00.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV