Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Studenti iebilst pret studentu kredītu sistēmas ieviešanu

EasyGet.lv, 07.10.2011. 13:11

„Ieviešot studentu kreditēšanas modeli, vienīgās izmaiņas būs budžeta vietu likvidēšana, savukārt joprojām būs studenti, kas maksā paši, un tie, kas ņem kredītus," šādu nostāju par Zatlera Reformu partijas (ZRP) izglītības un zinātnes ministra amata kandidāta Roberta Ķīļa priekšlikumiem ieviest studentu kreditēšanas sistēmu paudis Latvijas Studentu apvienības (LSA) prezidents Edvards Ratnieks, informē LSA sabiedrisko attiecību vadītāja Jurita Krūma.
Studenti iebilst pret studentu kredītu sistēmas ieviešanu

LSA valdes pārstāvji uztur noraidošu nostāju uz bijušā Valsts Prezidenta Stratēģiskās analīzes komisijas priekšsēdētāja Roberta Ķīļa priekšlikumiem ieviest ilgtermiņa studentu kreditēšanas modeli, kas „nav nedz piemērots, nedz vajadzīgs Latvijai un tās jauniešiem", norādīja Ratnieks.

„Izteiktie priekšlikumi tiešā mērā norāda uz nodokļa piemērošanu vienai konkrētai sabiedrības grupai – studentiem, kas nebūs tas modelis, ko jaunieši atbalstīs. Turklāt nav pamata uzskatīt, ka augstskolu ienākumu plūsmas pārvirzīšana tikai uz studentu pleciem uzlabos studiju kvalitāti un pieejamību labāk nekā citi piedāvātie augstākās izglītības finansēšanas mehānismi, lai būtu vērts riskēt ar esošos un topošo studējošo uzticību, " uzsvēra Ratnieks, norādot, ka Latvijai jātiecas uz bezmaksas studijām. „Tikšanās reizē ar Valsts Prezidentu tika gūts atbalsts mērķim pakāpeniski palielināt nozarei pieejamo finansējumu no valsts budžeta, lai jaunieši varētu studēt pēc pašu gribas izvēlētās studiju programmās tepat Latvijā."

Šī gada 6.oktobrī Valsts Kancelejā Latvijas Studentu apvienības valde iesniedza Valsts Prezidentam Andrim Bērziņam adresētu vēstuli, aicinot pievērst īpašu uzmanību izglītības un zinātnes ministra izvēles procesam. Savā vēstulē LSA min, ka nākamajam nozares ministram jānodrošina veiksmīga Latvijas augstākās izglītības attīstība Eiropas līmenī, tās kvalitāti un konkurētspēju veicinot virzībā uz bezmaksas augstāko izglītību.

Jau šobrīd studijas bez maksas tiek piedāvātas Skandināvijas valstu augstskolās un arī citviet, kas ir iecienīti Latvijas jauniešu galamērķi augstākās izglītības ieguvei, tādēļ Latvija „nevar atļauties iet pretējā virzienā", kas palielinātu izceļojošo studentu skaitu un samazinātu ārzemju studentu interesi par studijām mūsmājās, uzskata LSA prezidents. Arī Igaunijā par labu bezmaksas augstākajai izglītībai tiek palielināts nozarei pieejamais valsts finansējums, kas kā norma ir iestrādāta arī Saeimas apstiprinātajos Augstskolu likuma grozījumos.

LSA pieļauj, ka kreditēšanas sistēmas priekšrocības un pozitīvās īpašības, kuras uzsver SAK, būtu attiecināmas tikai uz studentiem, kas šobrīd un nākotnē studēs par aizņēmuma līdzekļiem. Saglabājot un proporcionāli palielinot budžeta vietu skaitu nākotnē, tai studentu grupai, kas studijām izvēlētos valsts galvoto kredītu, aizņemtā nauda nebūtu jāatmaksā, ja pēc absolvēšanas studenta ienākumi nesasniegtu iepriekš noteikto līmeni.

„Ieviešot piedāvāto modeli, studenti kļūs par pircējiem un augstskolas – par pakalpojuma sniedzējiem, kas Latviju virzīs nevis zināšanu, bet patērniecības sabiedrības virzienā. Turklāt, ja nauda sekos studentam, augstskolas to piesaistei papildus līdzekļus tērēs reklāmai," – tā Ratnieks.

Sadarbojoties ar Izglītības un zinātnes ministriju, LSA kā viens no ministrijas sadarbības partneriem ir iniciējis un piedalās uz rezultatīvajiem rādītājiem balstīta finansēšanas modeļa izstrādē, kas paredz – augstskolām būs iespēja konkurēt par papildus valsts finansējumu atkarībā no to spējas sasniegt augstākus rezultātus izvirzītajos kritērijos kā starptautiskās publikācijas, apmaiņas programmās iesaistīto studentu īpatsvars u.c.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV