Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Kongresā „Zinātne, sabiedrība un nacionālā identitāte" pulcēsies zinātnieki no visas pasaules

EasyGet.lv, 19.10.2011. 14:40

Nākamnedēļ, 24. – 27.oktobrī Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA), Latvijas Universitāte (LU), Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) un Rīgas Latviešu biedrība (RLB) sadarbībā ar LR Izglītības un zinātnes ministriju, Latvijas universitātēm un augstskolām rīko Apvienoto Pasaules latviešu zinātnieku III kongresu un Letonikas IV kongresu „Zinātne, sabiedrība un nacionālā identitāte", kurā savu dalību ir apstiprinājuši 1200 dalībnieki no 15 valstīm, informē LU Preses centrs.

Kongresa svinīgā Atklāšanas plenārsēde notiks 24. oktobrī plkst. 10.00 Latvijas Zinātņu akadēmijas Lielajā zālē un tajā paredzētas Kongresa goda patroneses Vairas Vīķes-Freibergas, Valsts prezidenta Andra Bērziņa, LZA prezidenta Jura Ekmaņa, Eiropas Zinātņu un mākslas akadēmijas prezidenta Fēliksa Ungera, LU rektora Mārča Auziņa, RTU rektora Leonīda Ribicka, RLB priekšsēdētaja Gunta Gailīša un LR izglītības un zinātnes ministra uzrunas.

Atklāšanas plenārsēdē V.Vīķe-Freiberga nolasīs ziņojumu par Latvijas zinātnes politiku, Jānis Stradiņš ziņos par latviešu zinātniekiem Latvijā un ārzemēs, savukārt Egils Levits – par nacionālās identitātes jēdzienu sabiedrības un zinātnes skatījumā. Plenārsēdes ietvaros plkst. 12.30 paredzēta arī izstādes „Četras svarīgākās latviešu trimdas politiskās akcijas ārzemēs padomju okupācijas laikā" svinīgā atklāšana, kurā piedalīsies ASV vēstniecības padomnieks politikas un ekonomikas jautājumos Braiens Hautorns Fipss, bijušais Amerikas baltiešu brīvības līgas prezidents un Amerikas latviešu apvienības valdes priekšsēdētājs Valdis Vilnis Pavlovskis un LZA viceprezidents Tālavs Jundzis.

Kad 1991. gadā notika pirmais Vispasaules Latviešu zinātnieku kongress, tika formulēts uzdevums – vispārināt būtisko, ko paveikuši Latvijas izcelsmes zinātnieki un tie, kuri pēta šo zemi. Šogad kongress norisināsies jau trešo reizi un tā mērķis ir apkopot sasniegumus zinātnē aizvadīto 10 gadu laikā, veicināt sadarbību ar ārzemēs strādājošiem zinātniekiem, stiprināt saites ar politiķiem un sabiedrību, informējot par zinātnes sasniegumiem un problēmām. Un ne mazāk svarīgi – organizatori cer, ka kongress kļūs arī par zinātnieku svētkiem.

Kongresa ietvaros notiks trīs plenārsēdes, darbosies 44 dažādu zinātņu nozaru sekcijas, kā arī tiks aplūkots valsts pētījumu programmu ietvaros paveiktais. Kongresa sekcijas savā darbā risinās kultūras un nacionālās identitātes, valodniecības, vēstures, politikas, pedagoģijas, tehnisko zinātņu, lauksaimniecības un medicīnas jautājumus. Bez tam norisināsies arī diskusijas par zinātnes problēmām: prioritāriem zinātnes pētījumu virzieniem, novecošanos un jaunatnes iesaisti zinātnē, globālā un nacionālā saikni zinātnē, uzņēmējdarbību un zinātni un zinātnes popularizēšanu sabiedrībā un zinātnes žurnālistiku. Kongresam par godu tiks atklātas vairākas izstādes: „Valsts pētījumu programmu pirmie rezultāti", „Četras svarīgākās latviešu trimdas politiskās akcijas ārzemēs padomju okupācijas laikā", „Bibliotheca Rigensis gadsimtu gaitā" u.c. Mūsdienās paveikto rezumēs plenārsēde „Zinātnes politika un prioritāro pētījumu virzieni Latvijā". Otrdien, 25.oktobrī, diskusiju klubs „Latviskā identitāte un tās izpausmes", kas notiks Rīgas Latviešu biedrībā LZA goda locekļa Jāņa Streiča vadībā, mēģinās rast premisas apgalvojumam „nacionālā identitāte kā mūsu dzīves pievienotā vērtība".

Apmeklēt Apvienoto Pasaules latviešu zinātnieku III kongresu un Letonikas IV kongresu – gan plenārsēdes, gan sekcijas un diskusijas – aicināti masu mediju pārstāvji! 24.oktobrī plkst. 13.00 LZA Senāta zālē paredzēta arī preses konference ar Latvijas zinātnes vadošo organizatoru un diskusijas „Zinātne un uzņēmējdarbība" vadītāju piedalīšanos. Kongresa programma: www.plzk.lv/PLZKprogramma.

Kongresu atbalsta: Latvenergo, LNT, koris „Kamēr", Rundāles pils muzejs.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV