Otrdiena, 07.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Henrijs, Jete, Henriete;

Studenti tiekas ar Ķīli apstiprinātās valdības pirmajās darba stundās

EasyGet.lv, 26.10.2011. 14:12

Otrdien, 25. oktobrī pēc valdības apstiprināšanas Latvijas Studentu apvienības (LSA) valde tikās ar jauno izglītības un zinātnes ministru Robertu Ķīli (ZRP). Tikšanās laikā tika panākta abpusēja vienošanās par alternatīvu izglītības finansēšanas modeļu turpmāku izstrādi, darbu pie iesāktā studiju virzienu vērtēšanas projekta, kā arī turpmāku sadarbību, informē LSA akadēmiskā virziena vadītāja Asnate Kažoka.

Tiekoties ar izglītības un zinātnes ministru Robertu Ķīli, Latvijas Studentu apvienības pārstāvji aicināja ministru dalīties redzējumā par darbību tuvākajos mēnešos, klātienē pārrunāt Roberta Ķīļa piedāvātā izglītības finansēšanas modeļa aspektus, kā arī vienoties par turpmāku sadarbību ar Izglītības un zinātnes ministriju, kas ir uzsākta un veiksmīgi turpināta iepriekšējo izglītības un zinātnes ministru laikā.

„LSA vārdā informējām ministru arī par augstākās izglītības vidē pastāvošajiem lobijiem un to kaitīgo ietekmi. Sniedzām skaidrojumus bezmaksas augstākās izglītības ieviešanas plusiem, ko ministrs teicās, ka izvērtēšot. Ministram būs iespēja pierādīt, ka viņam rūp studentu intereses, ja viņš turpmāk savā darbībā atbilstoši rīkosies, " pauž LSA prezidents Edvards Ratnieks.

Sarunā Ķīlis uzsvēra, ka tuvāko mēnešu laikā neplāno pieņemt krasus lēmumus, kas varētu spēcīgi ietekmēt izglītības sistēmu, bet gan veltīt laiku esošās situācijas izzināšanai un dažādu potenciālo lēmumprojektu apspriešanai.

Ķīlis minēja, ka masu medijos plašu sabiedrības rezonansi guvušais augstākās izglītības finansēšanas modelis nebūt nav vienīgais iespējamais, tādēļ tiks rosinātas diskusijas par dažādiem alternatīviem izglītības finansēšanas modeļiem. Sarunas laikā Ķīlis atzina, ka piedāvātais modelis ir iespējams tikai gadījumā, ja Latvijā tiek ieviesta progresīvā nodokļu sistēma, un šī brīža ekonomiskajā situācijā valsts šādam augstākās izglītības finansēšanas modelim nav gatava.

Sarunas laikā tika panākta arī vienošanās turpināt studiju virzienu izvērtēšanas projektu, kā arī tika pārrunāti dažādi studiju kvalitātes mērīšanas kritēriji. Ķīlis izteica priekšlikumu nākotnē veikt Latvijas augstākās izglītības kontroltestus dažādās ārzemju augstākās izglītības institūcijās. LSA pārstāvji un Ķīlis bija vienprātis par to, ka izmaiņas izglītības sistēmā nepieciešams sākt ar kvalitātes paaugstināšanu un tikai tad rosināt nozares finansēšanas modeļa maiņu.

Sarunas noslēgumā Ratnieks apliecināja, ka LSA ir apņēmusies nodrošināt pilnvērtīgu studentu sadarbību ar vakar ievēlēto izglītības un zinātnes ministru un plāno regulāras iknedēļas tikšanās ar ministru, ka arī publiskas diskusijas ar Ķīli plašākai studentu auditorijai.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV