Otrdiena, 07.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Henrijs, Jete, Henriete;

Pagarināts pieteikšanās laiks skolēnu „Novadu spēlēm 2012"

EasyGet.lv, 02.11.2011. 13:00

Līdz 13. novembrim, aizpildot elektronisko pieteikuma anketu, skolu komandas var pieteikties „Novadu spēlēm 2012", kuras notiks Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātē (SZF) (Lomonosova ielā 1a, Rīgā) 2012. gada 5. janvārī, informē LU Preses centrs.

„Novadu spēles" ir iespēja satikties ar citu novadu jauniešiem un izvērtēt sava novada attīstības iespējas, kā arī diskutēt par jauniešu lomu sava reģiona un Latvijas nākotnes veidošanā.

„Atšķirībā no mācību priekšmetu olimpiādēm un skolēnu pētniecisko darbu konkursiem, „Novadu spēles" akcentē komandas darbu un sadarbību reģionālās attīstības pētniecībā. Sabiedrības dzīvē ir daudz sarežģītu problēmu, kuru analīzei nepieciešama integrēta, multidisciplināra pieeja un dažādu nozaru pētnieku sadarbība, „Novadu spēles" veicina jauniešu līdzdalību novadu attīstības perspektīvu izpratnē un radīšanā," uzsver LU Sociālo zinātņu fakultātes Socioloģijas nodaļas vadītāja, Socioloģijas bakalaura studiju programmas direktore, profesore Aija Zobena.

Spēlē piedalās novadu komandas (5-8 skolēni), kas skolotāja-konsultanta vadībā sagatavo mājasdarbus – uz pētījumiem balstītus ziņojumus un piedalās erudīcijas konkursā par reģionālās attīstības jautājumiem. Šī gada „Novadu spēļu" tēma – „Laba dzīve mūsu novadā". Spēļu rīkotāji iesaka dažādu iedzīvotāju grupu priekšstatus par labu dzīvi novadā skatīt caur jēdziena „dzīves kvalitāte" prizmu. Spēles gaitā komandas apvienosies reģionu darba grupās, lai izstrādātu sava novadu attīstības redzējumu, vadoties pēc šādiem jautājumiem:

• Kādas ir nozīmīgākās dzīves kvalitātes dimensijas? Ko cilvēkiem vajag, lai viņi justos labi? Kas raksturo dzīves kvalitāti novadā? Kas piesaista cilvēkus dzīvei novadā?

• Kas jādara, lai dzīve novadā kļūtu labāka?

• Kādus risinājumus - jaunieši var piedāvāt, lai dzīve novadā kļūtu labāka?

Lai atrastu atbildes uz šiem jautājumiem, ieteicams ne tikai iepazīties ar zinātnisko literatūru, analizēt statistikas datus, bet arī veikt nelielus pētījumus savā novadā (iedzīvotāju aptauju vai intervijas ar dažādu sociālo grupu pārstāvjiem u. tml.), tādējādi noskaidrojot iedzīvotāju priekšstatus par to, kas ir laba dzīve un kā to sasniegt.

Pēc „Novadu spēļu" fināla apkopotos diskusiju rezultātus paredzēts izmatot Valsts pētījumu programmas „Nacionālā identitāte" projekta „Nacionālā identitāte un rīcībspēja" izstrādē.

Spēles gaitā katram būs iespēja ne tikai iepazīt jauniešus no citiem reģioniem, satikt domubiedrus, un piedalīties erudīcijas spēlē un sevi izpaust radoši, bet arī daudz jauna uzzināt par Sociālo zinātņu fakultāti, tās studentiem un mācībspēkiem. Socioloģijas studenti un pasniedzēji iepazīstinās ar sociologa profesiju un pētījumiem par reģionu attīstību, pastāstīs par sociālo zinību vietu kopējā izglītības sistēmā un noderīgumu Latvijas kopējai attīstībai.

Pirmās „Novadu spēles" notika 2010. gada 31. martā un tajās pirmo vietu ieguva Siguldas Valsts ģimnāzija, otro Gulbenes Valsts ģimnāzija, bet trešo vietu Dundagas vidusskola. Otro „Novadu spēļu" uzvarētāji bija Kārsavas vidusskola, otro vietu ieguva Siguldas Valsts ģimnāzija, bet trešo Limbažu 3. vidusskola.

Elektroniskā pieteikuma anketa:

http://www.lu.lv/gribustudet/skoleniem/konkursi/novaduspeles/pieteikums/nc/.

Plašāka informācija: http://www.szf.lu.lv/lat/nac-studet/novadu-speles/latvijas-universitates-socialo-zinatnu-fakultate-aicina-uz-novadu-spelem-2012-1/ un

http://www.lu.lv/gribustudet/skoleniem/konkursi/novaduspeles/.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV